Linkovi

Božović: O bojkotu ili izlasku na izbore posle razgovora sa EU


Balša Božović, poslanik Demokratske stranke (DS), Foto: VOA

Balša Božović, poslanik Demokratske stranke (DS) u razgovoru za Glas Amerke, pred najavljen dolazak delegacije Evropske Unije koja će posredovati u dijalogu između vlasti i opozicije naredne nedelje, kaže da će ta stranka o bojkotu definitivno odlučiti posle razgovora sa evropskim predstavnicima.

Opet, zavisi i od razgovora koje budemo imali sa predstavnicima EU. Želimo da vidimo šta oni smatraju kao vreme potrebno da bi se neke stvari promenile, a onda i sprovele u delo. Da li je to odlaganje izbora, da li nije odlaganje … to nam je sekundarna stvar. Prva stvar nam je da vidimo šta oni imaju da kažu na sve ono što smo mi govorili svih ovih godina unazad. I kakve su garancije spremni da daju, s obzirom da ne postoji poverenje između vlasti i opozicije", rekao je Balša Božović.

Prema Božoviću, bitno je da shvatimo da se svaki sistem u Srbiji menja na predsedničkim izborima, što smo videli i 2012. i 2002. godine. U tom smislu, on veruje da je 2022. godina dobra pozicija za jednog kandidata koji bi mogao da se nađe u drugom krugu i “predstavlja nezadovoljnu Srbiju onime što je uradio Aleksandar Vučić”.

Prvi sastanak Međupartijskog dijaloga u Skupštini Srbije kome posreduje Evropski parlament održaće se 9 i 10. oktobra u Beogradu, a razgovorima će posredovati Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, prenose mediji u Beogradu.

Tema dijaloga biće izborni uslovi, nadzorna tela, mediji, uloga REM i RTS, glasački spiskovi i finansiranje kampanja.

Sastanak Međupartijskog dijaloga u Skupšini Srbije trebalo bi da bude prva od tri runde dijaloga u ovom formatu, koji bi se održali do kraja ove godine, a koji bi za temu imali ključna pitanja za popravljanje uslova za paralmentarne izbore u Srbiji 2020. godine.

Naredna faza dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta odnosila bi se na dugoročno popravljanje političke atmosfere, praksi i procedura u Parlamentu Srbije.

Predlog predsedavajućeg Spoljnopolitičkim odbora Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera za prvu rundu dijaloga je da se u pet sesija razgovara o izbornim uslovima i nadzornim telima, medijima i ulozi REM i RTS, obuci glasača i transprentonosti glasačkih spiskova i finasiranju kampanja.

Na sastanke su pozvani svi lideri političkih grupa u pratnji jednog predstavnika stranke ili političkog savetnika.

Tokom diskusije o svakoj od navedenih tema političke grupe će dobiti reč po alfabetskom redu u trajanju od pet minuta, dok bi Flekenštajn i Kukan na kraju svake od sesija trebalo da sumiraju oblasti konsenzusa i predstave ih na kraju runde dijaloga.

Iz Evropskog parlamenta zatražili su i da sastanci budu zatvoreni za medije, a da se učesnici pridržavaju pravila da ne imenuju izvore sa razgovora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG