Linkovi

Objavljen sadržaj sastanaka vlasti i opozicije u Skupštini i predlozi rešenja


Arhiva - Sednica Skupštine Srbije
Arhiva - Sednica Skupštine Srbije

Pre druge runde do druge runde dijaloga vlasti i opozicije u Skupštini Srbije, u sklopu procesa koji se odvija uz posredovanje evropskih parlamentaraca, potrebno je preduzeti korake za dalje poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, kaže se u saopštenju Skupštine Srbije u kome se navode delovi sadržaja dosadašnjeg toka dijaloga.

U saopštenju od četvrtka, u kome se prenosi i zajednička izjava predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković i posrednika iz Evropskog parlamenta Knuta Flekenštajna, kaže se da se to posebno odnosi na stvaranje jednakih uslova za sve političke stranke koje učestvuju u izborima kako bi imale jednak pristup medijima, posebno javnim servisima - RTS-u, RTV-u.

Potrebno je, kaže se, da se "omogući nezavisnim regulatornim telima da budu osnaženi da svoju ulogu praćenja i vršenja nadzora obavljaju proaktivno i delotvorno", da se "garantuju jednaki uslovi za učesnike izbornog procesa, obezbedi striktno poštovanje odvojenosti partijskih od državnih funkcija i aktivnosti", da se "hitno reši neuravnotežena medijska pokrivenost", kao i da se "reforme pripreme i sprovedu na inkluzivan i transparentan način".

Učesnici dijaloga obavešteni su o novim predlozima za unapređene izbornih uslova, kao što su izmene i dopune tri zakona - o Agenciji za borbu protiv korupcije, finansiranju političke aktivnosti i javnim preduzećima.

Predloženo je i da se u postojećem zakonodavstvu preciznije definišu pravila političkog oglašavanja kako bi se obezbedio jednak pristup, tretman i transparentnost.

Planira se i da Narodna skupština organizuje otvoreni sastanak sa svim zainteresovanim stranama o ulozi i radu REM-a i da se uspostavi Nadzorni odbor Narodne skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija, kao i sveobuhvatna obuka za sve zvaničnike koji su uključeni u sprovodjenje izbora, kao i sveobuhvatna javna kampanja za unapredjenje informisanosti glasača.

Ocenjeno je da je potrebno i da se o predlozima izjasni OEBS, odnosno ODIHR, kako bi se obezbedilo da su u potpunosti usklađeni sa njihovim preporukama.

Naredna runda dijaloga, koja će biti održana u novembru, fokusiraće se na dugoročniji cilj poboljšanja medjustranačkog dijaloga unutar Narodne skupštine, uključujući i pitanja kao što su izmena Poslovnika o radu i dalja revizija izbornog okvira.

XS
SM
MD
LG