Linkovi

Razgovori o izbornim uslovima bez dela opozicije


Četvrta po redu runda razgovora vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima, na Fakultetu političkih nauka, u Beogradu, 5. septembra 2019. (Foto: Rade Ranković, Glas Amerike)
Četvrta po redu runda razgovora vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima, na Fakultetu političkih nauka, u Beogradu, 5. septembra 2019. (Foto: Rade Ranković, Glas Amerike)

Kasno poslepodne u četvrtak završena je četvrta po redu runda razgovora vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima, a prema rečima medijatora skupa Milana Antonijevića iz Fonda za otvoreno društvo, dobijena su obećanja da će biti izmena zakona o finansiranju izborne kampanje, kao i da tema medija nije bila u prvom planu.

Ipak, razgovori vođeni u četvrtak ostaće u senci činjenice da su predstavnici Saveza za Srbiju, Demokratske stranke Srbije i Dosta je bilo bojktovali skup na Fakultetu političkih nauka.

Posle razgovora, Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović je u izjavi medijima rekao da će SNS nastaviti da učestvuje u dijalogu i da su spremni da čuju ono što nevladine organizacije i opozicija imaju da kažu o promeni izbirnog sistema.

"Sve bi bilo super i ne bi bilo nikakvih problema samo kad bismo nekako mogli da postignemo to da se Aleksandar Vučić ne pojavljuje u izbornoj kampanji i da Srpske napredne stranke nema u kampanji ni za parlamentarne, ni za pokrajinske, ni za lokalne izbore. To je poruka manje-više svih onih koji debatuju svakoga dana o tome da li imamo dobre ili nemamo dobre izborne i druge zakone koji regulišu naš politički sistem", rekao je Martinović.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković napustio je posle pola sata sastanak uz ocenu da nema nikakvih pomaka. On je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić zatražio da pozovu OEBS da kontroliše izborne uslove od 10. septembra do dana izbora i poručio da će se u tom slučaju truditi da pozove opozicione kolege da izađu na izbore.

Po mišljenju lidera LDP-a Čedomira Jovanovića odluka o bojkotu je katastrofalna, a rešenje je, kako smatra formiranje prelazne vlade jer nema vremena nema za promenu izbornog zakona. On je rekao da ga o tom predlogu više ga interesuje mišljenje opozicije nego Aleksandra Vučića, na kome je, smatra Jovanović, najveća odgovornost.

"Za mene je ključno pitanje šta je ono što želi predsednik države. I koliko je on spreman lično da plati cenu koju mora da bi zemlja dobila normalne izbore, ili makar da bi normalnim ljudima u zemlji bilo jasno zašto mi te izbore u 2020. godini nemamo", rekao je Jovanović.

Posle sastanka Milan Antonijević iz Fonda za otvoreno društvo je rekao da se sada očekuje da se vidi koje će konkretne poteze u narednom periodu vlast učiniti. Takođe, on je najavio da će naredni sastanak biti održan u ponedeljak i da će tema biti birački spiskovi i izborna administracija.

XS
SM
MD
LG