Linkovi

Završen međustranački dijalog, SzS bojkotuje razgovore sa vlastima


U Beogradu je završena prva runda razgovora izaslanika Evropskog parlamenta sa predstavnicima vlasti i dela opozicije u zgradi stare Skupštine u Ulici kralja Milana, Foto: video grab
U Beogradu je završena prva runda razgovora izaslanika Evropskog parlamenta sa predstavnicima vlasti i dela opozicije u zgradi stare Skupštine u Ulici kralja Milana, Foto: video grab

U Beogradu je danas završena prva runda razgovora izaslanika Evropskog parlamenta Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna sa predstavnicima parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka o izbornim uslovima, a sastanak se održava u staroj zgradi Skupštine.

Dijalog će biti nastavljen sutra od 9 sati.

Današnji razgovori se odvijaju kroz dve sesije - prva se odnosi se na procenu situacije u ključnim pitanjima za unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora iduće godine, dok se druga bavi izbornim uslovima i telima za monitoring i nadzor.

Kako je najavljeno sutra će početi prva sesija o medijima i ulozi RTS-a i REM-a. U 11,30 razgovaraće se o edukaciji birača i biračkom spisku, a od 14, 30 časova uslediće sesija o finansiranju političke kampanje. Šefovi poslaničkig grupa imaće po pet minuta da iznesu svoja mišljenja o tim temama.

Sastancima ne prisustvuju članice Saveza za Srbiju i Demokratska stranka kao ni predsednik SDS Boris Tadić, koji je danas napustio dijalog.
Razgovorima prisustvuju predstavnici vladajuće koalicije - od SNS-a i SPS-a, do poslaničkog kluba Pokret socijalista-NSS-USS, SDPS-a, i Jedinstvene Srbije. Sa druge strane su predstavnici opozicije - SDS-a, LDP-a, LSV-a, Nove stranke, SMS-a, SDA, kao i predstavnici vanparlamentarnih stranakaka SPAS i PSG.

Takođe, predstavnike inicijative "Ne davimo Beograd" obezbeđenje nije pustilo u zgradu parlamenta, uz obrazloženje da nisu najavljeni. Zbog toga su ispred zgrade u Ulici kralja Milana istakli pano koji su nazvali "tepih laži", na kome se nalaze stranice pojedinih novina i logoi televizija, koje po tvrdnjama predstavnika Inicijatove rade u službi vlasti.

Predstavnici inicijative "Ne davimo Beograd" istakli su pano koji su nazvali "tepih laži"
Predstavnici inicijative "Ne davimo Beograd" istakli su pano koji su nazvali "tepih laži"

"To je poruka predstavnicima EP da je stanje demokratije u Srbiji duboko uznemirujuće i da se preko toga ne sme reći", poručili su iz Ne davimo Beograd.

Gojković zadovoljna dijalogom

Predsednica parlamenta Maja Gojković je u pauzi između dve sesije izjavila da je vrlo zadovoljna kako je krenuo politički dijalog i da se radi i po pravilima Chatam House, ali i po pravilima Žan Mone.

Pitanje učešća na razgovorima uz posredovanje Evropskog parlamenta podelilo je vrh Demokratske stranke - iako je prvo najavljeno učešće u razgovorima, Predsedništvo stranke je kasnije promenilo tu odluku i DS se priključio bojkotu razgovora u parlamentu Srbije. Ipak, demokrate su u utorak uveče razgovarale sa Flekenštajnom.

Poslanica DS-a Gordana Čomić je ocenila ranije da demokrate odustaju od Evropske unije, negodujući zbog odluke stranačkog Predsedništva o neučestvovanju u današnjim razgovorima vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima, uz posredovanje Evropskog parlamenta.

"Demokrate odustaju od EU. Ne učestvujemo u Žan Mone dijalogu", prokomentarisala je Čomić na Tviteru, dok je predsednik stranke Zoran Lutovac izjavio u sredu, na konferenciji za medije ispred RTS-a da DS neće učestvovati u razgovorima o izbornim uslovima sa vlastima i da to mogu isključivo sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Posle dijaloga – nastavak borbe dela opozicije

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je posle međustranačkog dijaloga da će ta stranka nastaviti da se bori za bolje izborne uslove.

"Ovakvi kakvi su sada ne valjaju, ali ja mislim da ih nećemo promeniti tako što ćemo da pobegnemo sa megdana, nego tako što ćemo se boriti svaki dan", rekao je Živković novinarima.

On je ocenio da su ovakvi sastanci uvek teški, jer se govori o teškim temama, te da je dobro što se EP pojavljuje kao medijator.

"Ne treba očekivati da će od jednog sastanka koji je trajao nekoliko sati danas da se promeni nešto veliko, dramatično. Dobro je što je tu EU i dobro je da oni shvate da je delimično njihova odgovornost i do sada i od sada za ono što se dešava u Srbiji", rekao je Živković.

XS
SM
MD
LG