Linkovi

Protest protiv otvaranja rudnika litijuma u Mačvi


Protest ispred Predsedništva Srbije zbog dolaska rudarske kompanije Rio tinto
Protest ispred Predsedništva Srbije zbog dolaska rudarske kompanije Rio tinto

Predstavnici lokalnih i ekoloških pokreta, zajedno sa predstavnicima opozicije održali su protest ispred Predsedništva Srbije zbog jučerašnjeg susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa delegacijom multinacionalne rudarske kompanije "Rio tinto", koja u okviru projekta „Jadar“ istražuje nalazišta minerala jadarit, to jest litijuma u okolini Loznice.

Uz poruku da rudnika litijuma neće biti i osudu dogovora predstavnika srpske vlasti sa kompanijom Rio tinto, okupljeni su ocenili da raskopavanje Srbije predstavlja veliku opasnost - kako po zdravlje stanovnika, tako i po životnu sredinu i privredu Srbije:

"Ne prihvatamo da našu decu gurate u rudnike i fabrike za motanje kablova", poručio je Duško Kuzović iz Pokreta "Oslobođenje":

"Pogledajte mapu Srbije gde su odobrena istraživanja. Na šta liči Srbija danas? Na državu podeljenu na okupacione zone. Deo Kinezima, deo Amerikancima, deo Kanađanima, deo Australijancima. Građani takvu budućnost ne žele. To morate vi predsedniče zaustaviti, ili će i projekat i vašu političku karijeru zaustaviti građani Srbije", rekao je još Kuzović.

Zvezdan Kalmar iz Koalicije za održivo rudarstvo u Srbiji je istakao da je ceo projekat nelegalan i da su dozvole izdate nezakonito. Govoreći o izmenama Zakona o rudarstvu on je najavio da će Koalicija podneti ustavnu inicijativu protiv promena Zakona o rudarstvu.

Predstavnici opozicije su ukazali na to da kompanija Rio tinto nigde u Evropi nije otvorila rudnik i da im to samo vlasti u Srbiji to dozvoljavaju.

"Imamo nisku rudnu rentu i i visok rizik po ekologiju. Koji je naš domaći ekonomski interes u investiciji Rio tinto", pitao je predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović i dodao da Rio tinto neće otići iz Srbije dok ne ode vlast Srpske napredne stranke:

"Umesto da podržavamo domaću privredu i poljoprivredu, mi dajemo podršku onima koji ugrožavaju naše zdravlje. To nije normalno, kao što nije normalno ni jednu takvu plodnu Mačvu dovodimo u pitanje jednom ovakvom investicijom koja će očito tamo uništiti i poljoprivredu, i zdravlje stanovništva, i životnu sredinu", rekao je Obradović i poručio da je opozicija ujedinjena oko ovakvih stvari.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić istakao da nema povratka jednom kad se unište reke, šume i zemljište i iskopaju rude.

"Aleksandar Vučić sada obećava najviše ekološke standarde. Zašto te standarde nije primenio u Boru, zašto nije primenio u Smederevu gde se ljudi guše, u Boru gde je razoren taj deo Srbije. Gde Kinezi rade šta se njima prohte. Što to ne pokaže u praksi, nego nam daje prazne i lažna obećanja", rekao je Aleksić i pokazao okupljenima fotografije kako izgleda prirodna sredina tamo gde Rio tinto i druge velike kompanije iskopavaju rude.

Igor Radošević iz Stranke slobode i pravde je rekao da se istraživanja u vezi sa litijumom sprovode na 20 lokacija u trouglu Zaječar, Loznica, Vranje.

"Dajte mi jedan primer rudnika litijuma u svetu koji ispunjava ekološke standarde. Ne postoji. I šta ćemo sada? Daćemo im dozvolu, napraviće problem i šta će biti? Hoće da prestanu sa radom? Znamo svi da neće. Da će da se povuku i odu iz zemlje? Naravno da neće. Koliko mi treba da budemo blesavi i da li smo mi svi ovde zajedno blesavi da dozvolimo tako nešto. Naše je da kažemo ne", izjavio je Radošević i dodao da niko ne želi sceranio iz Južnoafričke Republike, gde je pod nerazjašnjenim okolnostima nastradao jedan od direktora Rija tinta.

XS
SM
MD
LG