Linkovi

"Ekološki ustanak" u Beogradu: Potreban nam je ekološki patriotizam


Protest za zaštitu životne sredine "Ekokoški ustanak", ispred zgrade Doma Narodne skupštine Srbije, u Beogradu, 10. aprila 2021. (Foto: Jovana Đurović, VoA)
Protest za zaštitu životne sredine "Ekokoški ustanak", ispred zgrade Doma Narodne skupštine Srbije, u Beogradu, 10. aprila 2021. (Foto: Jovana Đurović, VoA)

Građanski protest pod nazivom "Ekološki ustanak" završen je ispred Radio-televizije Srbije, posle šetnje centralnim gradskim ulicama u kojima je bio zaustavljen saobraćaj.

Predstavnik Udruženja "Odbranimo reke stare planine" Alelsandar Jovanović Ćuta rekao je da je RTS posvetila mnogo vremena temi odbrane reka i zahvalio ekološkoj redakciji i pojedinim novinarima te televizije, preneo je FoNet.

"Ekološki ustanak" - protest aktivista, organizacija i građana koji se bore za očuvanje životne sredine održan je ispred Doma Narodne skupštine Srbije.

Govornici su pozvali na ekološki patriotizam i borbu protiv pohlepe, a nakon okupljanja i govora ispred skuptinskog zdanja, kolona je krenula u šetnju prema zgradi Vlade, odakle bi trebalo da nastavi do sedišta kompanije Rio Tinto u Resavskoj ulici, a potom pred zgradu Radio-televizije Srbije

Kolona je krenula sa platoa ispred parlamenta gde je protestni skup završen pesmom "Vostani Serbije", a predstavnik organizacije Odbranimo reke Stare planine Aleksadnar Panić poručio je da Srbija "podseća na Mordor" i metaforično ocenio da "kad Mordor napada treba da se ujedine vilejnaci, patuljci i ljudi" i "ne daju da ih gaze Orci", preneo je FoNet.

Tokom skupa emitovane su i pesma "Daj nam suica" i "Aj karmela".

Okupljeni gradjani nose transparente "Reke štedi, voda vredi", "Studenti čuvaju reke Srbije", "Ne borim se za vlast već za sve nas", "Mladi odlaze jer ne mogu da dišu".

Na platou ispred zgrade parlamenta postavljena je bina sa razglasom sa koje bi organizatori trebali da se obrate, ali i da nastupe muzičari koji se takođe okupljaju.

Blokirane su obe trake oko Trga Nikole Pašića, građani sede na travi Pionirskog parka, a reporter agencije Beta javlja da je na terenu i nekoliko vozila policije.

Oko polovina okupljenih se ne pridržava protivepidemioloških mera.

Okupljenima se prvo obratio dečji pesnik Ljubivoje Ršumović:

"Danas treba znati što su na svetu znali stari narodi, verovatno ni vi znate, čuli ste za jednu grupu, jedan deo naroda na Novom zelandu, koji nsu uspeli posle mnogo godina da svoju kultnu reku proglase živim bićem, nekim pravnim subjektom i izdejstvuju u parlamentu da ta reka dobije zaštitnika, tzv. ombudsmane – da je čuvaju, da se ona dostojanstveno rađa i teče. U ime amaneta – ja sam voda i voda je ja… Izjednačavanje čoveka sa prirodom oko nas – ja sam drvo i ovo drvo je ja, ja sam zemlja i ova zemlja je ja, ja sam vazduh i vazduh je ja“, rekao je Ršumović, prenosi N1.

Danas nam je potreban ekološki patriotizam, to je upravo ovo što sam rekao, da je priroda ja i da sam ja priroda, dodao je.

Aleksandar Jovanović Ćuta poručio je da od onih koji prodaju prirodna dobra neće ništa tražiti i zahtevati, već se braniti od njihovih namera.

"Od njih nećemo zahtevati ništa, da nam decu ne truju, to se ne zahteva - to se brani", naglasio je Jovanović, prenosi FoNet pozivajući okupljene da iskažu šta misle o Rio Tintu, na šta su oni odgovorili zvižducima.

"Propašće vam svaki evro koji ste uložili da trujete našu Srbiju, čekaćemo vas svuda - u Košutnjaku, na Makišu, na Drini", poručio je Jovanović i naglasio da je Srbija zemlja njenih građana, pozivajući ljude da se ne dele.

Aktivista udruženja "Odbranimo reke Stare planine" Aleksandar Jovanović Ćuta govori tokom skupa "Ekološki ustanak", ispred Doma Narodne skupštine Srbije, u Beogradu, 10. aprila 2021. (Foto: Jovana Đurović, VoA)
Aktivista udruženja "Odbranimo reke Stare planine" Aleksandar Jovanović Ćuta govori tokom skupa "Ekološki ustanak", ispred Doma Narodne skupštine Srbije, u Beogradu, 10. aprila 2021. (Foto: Jovana Đurović, VoA)

"Da se više ne delimo ljudi, na pelcovane, nepelcovane, gejeve, strejtove... Ovo možemo da uradimo samo zajedno, živela Srbija", poručio je Jovanović.

Za profesorku beogradskog Biološkog fakulteta Biljanu Stojković ključna reč je solidarnost.

Ona je ocenila da je građanska solidarnost zaštitila "i Aleksandra Obradovića i Mariju Lukić", a da "sada treba zaštiti sve uzbunjivače".

Stojković je rekla kako "ne postoji tačka" u Srbiji koja nije pred ekocidom, poredeći Srbiju sa Francuskom i Nemačkom.

"Da li smo gori od Francuza i Nemaca? Oni ne daju Rio Tintu da dođe u njihovu zemlju", rekla je Stojković.

Ona je poručila da je za građane "priroda život, a za one koji je uništavaju - profit".

"Ovo je naša zemlja, a ne njihov sitan kusur", naglasila je Stojković.

Zoran Kostić Cane iz grupe "Partibrejkersi" je poručio da je Srbija jedina zemlja koju njeni građani imaju i da zato ne smeju dozvoliti da "njihova deca dišu zagađen vazduh".

Protest za zaštitu životne sredine "Ekokoški ustanak", ispred zgrade Doma Narodne skupštine Srbije, u Beogradu, 10. aprila 2021. (Foto: Jovana Đurović, VoA)
Protest za zaštitu životne sredine "Ekokoški ustanak", ispred zgrade Doma Narodne skupštine Srbije, u Beogradu, 10. aprila 2021. (Foto: Jovana Đurović, VoA)

Aktivistima su se pridružili i frilenseri koji protestuju zbog predloga izmena zakona o oporezivanju, a koji su kampovali ispred parlamenta od četvrtka, javio je N1.

Ekološke organizacije napravile su dokument u kom su iznele 13 zahteva državi u vezi sa ekološkim pitanjima: Poštovanje Ustava i postojećih zakona; sklađivanje propisa sa najvišim standardima životne sredine; učešće građanki i građana u pitanjima zdrave životne sredine; informisanje i obrazovanje o zaštiti životne sredine na svim nivoima; zaštita prirode; zaštita svih šuma; zaustavljanje seče u zaštićenim opodručjima i pošumljavanje; obustava gradnji i revizija štetnih projekata MHE; očuvanje vodnih dobara; zdrave urbane sredine; odgovorno upravljanje otpadom; da dišemo čist vazduh; dobru energiju za sve i sveobuhvatni održivi razvoj.

Aktivisti Dragana Arsić iz Pokreta Odbranimo šume Fruške gore, Nikola Kolja Krstić iz Pokreta Tvrđava i Dobrivoje Milosavljević iz Grupe građana iz Pančeva okupljenih u Inicijativi „Odbranimo Teslu“ rekli su za N1 uoči „ekološkog ustanka“ da je građanima prekipelo, da se bore za zdravu životnu sredinu, odnosno svoje elementarno pravo.

Ministarka: Paravan za politički protest

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović ocenila je da je "Ekološki ustanak" paravan za politički protest u organizaciji pojedinaca koji na pitanjima ekologije pokušavaju da uberu političke poene, obmanjujući na taj način građane koje zaista interesuje stanje i kvalitet životne sredine.

Ona je u pisanoj izjavi, koju prenosi FoNet, ocenila da se iza lažne brige za životnu sredinu kriju protagonisti propale politike i lažni zaštitnici životne sredine, koji su često potpomognuti spolja.

Šta god da uradim kao ministarka zaštite životne sredine i koju god meru da donese Vlada Srbije, oni će se držati svoje političke agende, a tome u prilog govore i uvredljive poruke na protestu upućene predstavnicima vlasti, koje nazivaju najpogrdnijim imenima. Ali narod sve vidi i zna da ova interesna politička grupacija nema drugih ciljeva, osim da oslabi državu, uruši privredni rast i životni standard, kazala je Vujović.

Vujović je istakla da otkako se aktivno rešava problem zagađenosti vazduha u Valjevu, to odjednom više nije tema, već litijum koji niko ne eksploatiše, niti za to postoji zahtev.

Imajući u vidu da organizatori današnjeg protesta nisu svoje zahteve slali na našu adresu, nego nam se obraćaju putem medija, jasno je da im motiv nije da čuvaju životnu sredinu, nego da na ekološkim problemima, na čijem rešavanju intenzivno radimo, na brzinu politički profitiraju, rekla je Vujović.

Protesti i u Londonu i Vašingtonu

Dan pre Beograda, akcije protiv kompanije Rio Tinto održane su i u Londonu i Vašingtonu. U protestu u Sjedinjenim Državama, učestvovale su glumice Bojana Novaković i Danijela Štajnfeld, koje žive u Njujorku. Zajedno sa klimatskom aktivistkinjom Džejmi Margolin, i aktivistima iz Amerike i Kanade, one su iz Njujorka došle u Vašington, kako bi skrenule pažnju javnosti na ekološke posledice rada kompanije Rio Tinto.

"Rio Tinto ne izaziva samo štetu u Srbiji. Izazivaju štetu po celom svetu i svi moramo da se udružimo, i ustanemo da bismo sprečili ovu toksičnu kompaniju da izaziva novu štetu, počevši od toga da ih sprečimo da izgrade fabriku litijuma na koju građani Srbije nisu pristali", izjavila je Margolin.

Protest je održan 9. aprila ispred sedišta Rio Tinto u Vašingtonu za vreme sastanka njenih deoničara, a učesnice protesta u organizaciji pokreta "Marš sa Drine" držale su crvene kartone kao simboličnu poruku za deoničare kompanije.

"Želeli smo da uputimo jasnu poruku, ulaganje u Rio Tinto se ne isplati, nije u pitanju samo ekološki i politički, već i finansijski rizik", napisala je na Instagramu Bojana Novaković.

XS
SM
MD
LG