Linkovi

Na Svetski dan čistog vazduha, Zrenjaninci traže obustavu izgradnje kineske fabrike


Fotografija napravljena od videosnimka iz vazduha placa na kojem se zida fabrika automobilskih guma kineske kompanije Linglong, u Zrenjaninu, na snimku objavljenom 14. marta 2021. (Foto: YouTube/ Građanski preokret)
Fotografija napravljena od videosnimka iz vazduha placa na kojem se zida fabrika automobilskih guma kineske kompanije Linglong, u Zrenjaninu, na snimku objavljenom 14. marta 2021. (Foto: YouTube/ Građanski preokret)

Na Svetski dan čistog vazduha, Građanski preokret organizovao je u Zrenjaninu edukativni protesni skup o opasnostima izgradnje fabrike automobilskih guma kineskog Linglonga, na kom su između ostalog ponovili zahtev za obustavljanje izgradnje te fabrike.

"Građani treba da znaju kakve štetne posledice će proizvodnja guma imati na zdravlje ljudi, na vazduh, vodu i zemlju oko nas. Kad to budemo znali, možemo da govorimo i o investicijama. Prvo naše zdravlje, onda investicije. Mi nismo protiv kapitalnih investicija, mi smo protiv mahinacija kapitalnim investicijama", poručili su iz Građanskog preokreta na skupu u Zrenjaninu.

Zrenjaninci su imali prilku da se o dosadašnjim problemima u vezi sa izgradnjom fabrike guma obaveste na štandu Građanskog preokreta u pešačkoj zoni. Sa bine je emitovan video materijal koji je sadržao poruke aktivista, a postavljene su i zidne novine na kojima je izložena dokumentacija o ovom slučaju.

Dragana Popović iz Građanskog preokreta podsetila je govoreći za Glas Amerke da se taj pokret već dve godine bori kako bi ukazao građanima na opasnost koja se sprema, odnosno da se građanima sprema "prava ekološka bomba".

Kineski investitor, kaže ona, nije uradio ono što je po zakonu trebalo da uradi, nije uradio integrisanu studiju o uticaju na životnu sredinu, a GP je dva puta pokušao da učestvuje na javnim raspravama u Zrenjaninu i Pokrajinskom sekretarijatu u Novom Sadu ili im to vlasti nisu dozvolile.

Dragana Popović, Građanski preokret
Dragana Popović, Građanski preokret

Javna rasprava o izgradnji fabrike organizovana je u septermbtru prošle godine, a građanima koji su hteli da joj prisustvuju nije omogućen ulazak u salu zbog ograničenja usled pandemije koronavirusa. Građanski preokret tada je tvrdio da je broj mesta u sali bio je ograničen na 30, a da su polovinu zauzeli predstavnici kompanije Linglong i članovi tehničke komisije gradske uprave, dok su preostala mesta zauzeli predstavnici medija, tako da je za građane ostalo manje od deset sedišta.

Dragana Popović tvrdi da je Linglong izgradnju fabrike počeo bez građevinske dozvole. Pokrajinski sekretar zbog toga je naložio da se poruši čak osam objekata na tom placu, ali po tome nije postupano, kaže Popović.

"Kada je Građanski preokret pitao gradsku i pokrajinsku upravu, gradska uprava je rekla da nije nadležna, a pokrajina da ne zna da li je iko postupio po njihovoj naredbi. Dakle, država je samu sebe ukinula", rekla je Popović i dodala:

"Mi nismo protiv investicija, ali ovde se ne radi o investicijama. Mi misimo da je ovo jedna kapitalna mahinacija. Vlada je donela odluku da je ovo projekat od nacionalnog značaja, mi ne znamo zašto, poklonila je silan novac - oko 76 miliona evra je dato ovom investitoru bez toga da država ima bilo kakvog vlasničkog udela u ovoj fabrici", ocenjuje Popović za Glas Amerike.

"Ovo je poljoprivredno-prehrambeni kraj i nažaolost zagađenje koje će ova fabrika da izazove neće uticati samo na Zrenjanin. Ovo nije samo zrenjaninski lokalni problem, jer hranu koja se ovde proizvodi koriste ljudi širom Srbije", naglašava ona ocenjujući da u GP imaju utisak da njihova akcija "šlajfuje".

"Ono što radimo, čini se da radimo u prazno, da gubimo vreme. Ali kad nešto šlajfuje, onda u nekom trenutku proradi. Ja se zaista nadam da će se rezultati pokazati vremenom, potrebno je da budemo uporni i mi nećemo odustati od ovoga".

Kineski investitor se, prema rečima Dragane Popović, ne oglašava jer smatraju da su svoj deo posla odradili onda kada su napravili dogovor sa vlastima Srbije. Podsetila je da je Linglong u Srbiju ušao tako što je prvo sponzorisao fudbalsku ligu, i da "sad svi misle da je to nešto pozitivno", te da su na sličan način ušli i na nemačko tržište.

"Oni ciljano rade, imaju svoj interes i to je u redu. Ono što je problem je to što naša vlast radi - to je ono što nas ljuti, jer nam se čini da su oni nas pustili potpuno niz vodu i da ih ne zanima šta građani imaju da kažu", rekla je Popović.​

Predstavnici kineske fabrike nisu se oglašavali u javnosti, a prilikom svečanog polaganja kamena temeljca za fabriku u martu 2019. godine, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo rekla je da Srbija nije bila prvi izbor te kompanije za izgradnju fabrike, ali da je zahvaljujući zalaganjima predsednika Srbije "Linglong" odlučio da dođe u Zrenjanin.

"Osećanjem odgovornosti predsednika Vučića za podsticanje nacionalnog razvoja svih delova Srbije i njegovom iskrenošću u naporima da privuče strane investitore i potpunom poverenju u kineske kompanije, Linglong je pronašao svoj dom u Evropi", naglasila je tada Bo i istakla da je Zrenjanin dobio nove prilike za razvoj, te da se odnosi dve zemlje, oslanjajući se na kinesku inicijativu "Pojas i put" ubrzano razvijaju.

XS
SM
MD
LG