Linkovi

Vučić: Srbija ne može u EU bez rešavanja pitanja Kosova


Lideri zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije prisustvuju neformalnom sastanku pred početak samita EU-Balkan, na Brdu kod Kranja, Slovenija, 5. oktobra 2021. (Foto: Rojters, Borut Živulović)
Lideri zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije prisustvuju neformalnom sastanku pred početak samita EU-Balkan, na Brdu kod Kranja, Slovenija, 5. oktobra 2021. (Foto: Rojters, Borut Živulović)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu da nema sumnje da će rešavanje pitanja između Beograda i Prištine biti uslov bez kojeg nema članstva u Evropskoj uniji.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, tokom samita EU-Zapadni Balkan, na Brdu kod Kranja, 6. otobra 2021.
Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, tokom samita EU-Zapadni Balkan, na Brdu kod Kranja, 6. otobra 2021.

"Nisu rekli na taj način, jer je pet zemalja koje ne priznaju Kosovo, ali nemam sumnje da će rešavanje problema, na ovaj ili onaj način, između Prištine i Beograda biti potrebno", rekao je Vučić novinarima posle samita EU - Zapadni Balkan u Sloveniji, na Brdu kod Kranja, na pitanje da li je neko rekao da će priznanje Kosova biti uslov za članstvo Srbije, preneo je FoNet.

On je rekao da želi da veruje da je budućnost regiona zaista u EU, ali niko nema pravo "da nam zamera što želimo da živimo i preživimo".

"Ne mogu da kažem da će to biti priznanje, jer niko to nije rekao, ali kuloarski svakako, bez rešavanja pitanja sa Prištinom, Srbija ne može da uđe u EU", rekao je Vučić.

On je dodao da je razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o priznavanju diploma, zanimanja, jer će to doprineti boljoj slobodi kretanja.

Borelj: Kosovo i Srbija da nastave dijalog

Visoki predstvanik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da Srbija i Kosovo moraju da nastave dijalog i da "stave na stranu razlike".

"Proces proširenja zahteva da se razlike ostave po strani", rekao je Borelj po dolasku na samit EU-Zapadni Balkan, prenosi Beta.

Zemlje kandidati za članstvo, nastavio je, moraju da sprovedu reforme, kao i da se usklade sa spoljnom politikom EU kako bi se borili sa zajedničkim izazovima, dok članice i institucije EU moraju da ispune svoje obaveze.

Vučić je rekao da je bilo davno vreme da se to završi, jer to nije statusno pitanje, ali da u dijalogu sa Prištinom prva tema mora biti Zajednica srpskih opština. "Da ne ulazim u detalje", rekao je on i dodao "nastaviće se proces usaglašavanja u narednom periodu".

Rekao je da su imali veoma pozitivno iskustvo sa prisustvom američkog predstavnika Gabrijela Eskobara u Briselu, ali da se dijalog odvija pod orkiljem EU i da Srbija kao ozbiljna država to poštuje.

"Vašingtonski sporazum su u Prištini proglasili mrtvim, mi smo spremni da ga spovedemo u delo, osim one tačke sa Jerusalimom i Tel Avivom, ali to je naš bilateralni problem sa Izraelom", objasnio je Vučić.

On je istakao da je posle samita EU - Zapadni Balkan jasno da postoji perspektiva proširenja, ali da nemaju sve članice isti apetit za proširenje Unije i dodao da je zadovoljn činjenicom da su lideri EU četiri sata ragovarali o budućnosti Zapadnog Balkana.

Vučić je naglasio da je preneo zahvalnost EU na programu investicija za Srbiji, a posebno slovenačkom premijeru Janezu Janši koji je zagovarao da se ubaci vremenska odrednica u dokument sa Samita.

Borelj: EU Nije potpuna bez Zapadnog Balkana

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da ne neophodno da se održi kredibilan proces proširenja i da EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana.

"Vreme je da se okupimo i ujedinimo u izgradnji jače Evrope. Današnji samit EU-Zapadni Balkan daje ovu jasnu perspektivu", napisao je Borelj na Tviteru.

Prema njegovim rečima, Makron je imao veoma pozitivno izlaganje o regionu i čini mu se da je napravljen mali pomak u odnosu prema Zapadnom Balkanu.

Kurti: Potrebno međusobno priznanje

Pre sastanka sa Vučićem, premijer Kosova Aljbin Kurti je novinarima, po dolasku u kongresni centar Brdo, rekao da je potrebno međusobno proznanje Srbije i Kosova, jer će smao to doneti dugotrajni mir, stabilnost i bezbednost, preneo je FoNet.

On je istakao kako mu ovaj samit daje nadu da će EU ostati verna svojoj suštini, a to je politika proširenja kao glavni politički projekat mira i prosperiteta.

Unija se uvek širila i verujem da interna konsolidacija i proces proširenja mogu ići ruku pod ruku, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, moraju se kombinovati evropske vrednosti sa evropskim fondovima. Nema evropskih fondova bez poštovanja ljudskih prava, građanskih sloboda, manjinskih prava, vladavine prava, borbe protiv korupcije i oligarha, bez suočavanja sa prošlošću i pomirenja, rekao je kosovski premijer.

Srbija ne priznaje Kosovo, Kosovo ne priznanje Srbiju, a potrebno nam je međusobno priznanje, jer će to doneti dugotrajan mir, stabilnost i bezbednost, zaključio je Kurti.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG