Linkovi

Polemika Ane Brnabić i Aljbina Kurtija na samitu u Tirani


Zajednička fotografija učesnika Samita lidera Zapadnog Balkana u Tirani
Zajednička fotografija učesnika Samita lidera Zapadnog Balkana u Tirani

Umesto razgovora o ekonomskom oporavku regiona, samit lidera zemalja Zapadnog Balkana održan u Tirani ostaće upamćen po polemici između kosovskog premijera Aljbina Kurtija i premijerke Srbije Ane Brnabić o političkim pitanjima i statusu Kosova.

Kako je Brnabić izjavila posle sastanka iza zatvorenih vrata, Kurti je tražio promenu regionalnog CEFTA sporazum po kome bi Kosovo ubuduće bilo priznato kao država, dok je od srpske premijerke zatražio priznanje nezavisnosti Kosova:

"Njegov manir je da sve počinje od njega i ove nove administracije u okviru privremenih institucija u Prištini, a to je - e više ne može ovako regionalno da se sarađuje, nego ćemo mi da imamo sada potpuno drugačiji format u kome smo mi jednaki partneri, što sam rekla da nije moguće. Pošto mi nismo jednaki partneri, velika je tu razlika. Mi smo međunarodno priznati, suverena država, oni nisu. Ali je važno da te stvari ostavimo za dijalog između Beograda i Prištine, zbog je taj dijalog na kraju krajeva i toliko važan", rekla je Brnabić u Tirani.

Ona je u izjavi medijima rekla i da je sastanak bio teži nego što je očekivala, ali da je dobar uvod u ono što dolazi do sredina jula - počev od predstojećeg sastanka u Antaliji u Turskoj i skupa u Beču, do nastavka Berlinskog procesa i nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

"Velika stvar je što od 1. jula stupa na snagu sporazum o ukidanju rominga u regionu Zapadnog Balkana i to je najopipljiviji benefit za naše građane od svih naših regionalnih sastanaka", istakla je Brnabić.

Inače, u Tirani je održan sastanak šest lidera Zapadnog Balkana, na kome se u prisustvu evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija razgovaralo o ekonomiji i regionalnoj saradnji.

Varhelji je na Tviteru napisao da je imao dobru razmenu sa liderima Zapadnog Balkana u Tirani na skretanju pažnje na zajedničku agendu.

"Evropska komsija je opredelila skoro 30 milijardi evra za Ekonomsko-investicioni plan, što je trećina BDP regiona. Sada je ključna implementacija: sa dogovorenim IPA 3, mi smo spremni, važno je da je i region spreman", napisao je Varhelji i dodao da ekonomski i investicioni plan neće funkcionisati ukoliko Zapadni Balkan ne radi jedinstveno.

Takođe, Varhelji napisao je na tviteru i da je sa premijerkom Srbije razgovarao o pristupnom procesu Srbije EU i da je "napravljen važan napredak" i da se raduje održavanju sledeće međuvladine konferencije Srbije i EU u junu.

"Sa srpskom premijerkom Anom Brnabić danas u Tirani. Razgovarali smo o pristupnom procesu Srbije u kontekstu nove metodologije proširenja. Napravljen je važan napredak i nadam se održavanju sledeće međuvladine konferencije u junu", napisao je Varhelji na Tviteru.

Na samitu u Tirani su pored evropskog komesara učestvovali i premijer Albanije Edi Rama, premijer Kosova Albin Kurti, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijerka Srbije Ana Brnabić i predsedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija.​

XS
SM
MD
LG