Linkovi

Posle međuvladinih konferencija sa EU: Srbiji potvrđen prvi klaster, za Crnu Goru važne reforme pravosuđa


Zastava Evropske unije (Foto: AP/Jean-Francois Badias)
Zastava Evropske unije (Foto: AP/Jean-Francois Badias)

Srbija i Crna Gora održale su prve dve međuvladine konferencije Evropskom unijom - što predstavlja prve sastanke te vrste u okviru nove metodologije Evropske komisije (EK) u pristupnim pregovorima između Brisela, Beograda i Podgorice.

Srbija je praktično otvorila prvi klaster u okviru nove metodologije u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom (EU), potvrđeno je na međuvladinoj konferenciji između Brisela i Beograda, izvestio je Radio Slobodna Evropa.

Radi se o klasteru o osnovnim vrednostima gde se obuhvataju poglavlja koja se tiču vladavine prava, ekonomskih kriterijuma, funkcionisanje demokratskih institucija, reforma javne uprave, javne nabavke, statistika kao i financijska kontrola.

Kada se govori o otvaranju prvog klastera, radi se o poglavljima koja je Srbija otvorila ranije u toku pristupnih pregovora, a koja u novoj metodologiji pripadaju istom klasteru.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je na kraju međuvladine konferencije naglasio da postoji, kako se izrazio, značajan napredak u Srbiji i ovo stvara novi momentum.

Klaster jedan je već otvoren i možemo da nastavimo tokom slovenačkog predsedavanja ubrzavanje procesa pristupanja Srbije. Međutim, i Srbija treba da pokaže rezultate”, poručio je Varhelji.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je predstavljala Srbiju na međuvladinoj konferenciji izrazila je zadovoljstvo konstatacijom da je klaster jedan, kako je ocenila, de fakto otvoren.

Vraćam se u Beograd sa informacijom da je klaster jedan otvoren. Srbija je ispunila sve što se od nas očekuje i traži otvaranja ostalih klastera. Mi nastavljamo sa našim reformama i očekujemo otvaranje dva klastera tokom slovenačkog predsedavanja Evropskom unijom do kraja ove godine”, izjavila je Brnabić na kraju međuvladine konferencije.

Koje su ključne teme za Crnu Goru?

Sloboda medija i neophodnost reforme u pravosuđu, ključne su teme prve političke međuvladine konferencije između Crne Gore i Evropske unije koja je takođe održana u Luksemburgu.

Ovo je nova vrsta međuvladine konferencije gde postoji veći politički fokus na ključne teme koje bi uticale na unapređenje pristupnog procesa”, rekao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Predstavnici evropskih institucija su pozdravili činjenicu da su i Crna Gora i Srbija pristale da budu obuhvaćene u novu revidiranu metodologiju u pristupnim pregovorima, istakavši da će time proces biti kredibilniji i opipljiviji.

Ključni naglasak u razgovorima sa crnogorskom delegacijom ticao se neophodnosti napretka u polju vladavine prava, odnosno u poglavljima 23 i 24. Evropski zvaničnici su, kako je rečeno, izneli detaljan plan kako treba ispuniti sva prelazna merila.

Komesar za proširenje Varhelji naglasio je da se rasprava fokusirala na dva ključna elementa: slobodu medija i izražavanja, kao i neophodnost reforme u pravosuđu, uključujući imenovanja kao i borbu protiv korupcije na najvišem nivou.

U objavi na društvenoj mreži Tviter posle konferencije, evropski komesar je naveo da je premijer Crne Gore potvrdio posvećenost da se suoči sa izuzetno važnim pitanjima, te da će EK nastaviti da daje podršku toj zemlji i da radi sve kako bi se ubrzali pristupni pregovori.

Crnu Goru je na prvoj politčkoj međuvladinoj konferenciji predstavio premijer Zdravko Krivokapić koji je ocenio da država prednjači u odnosu na druge zemlje regiona.

Dobili smo jasna uveravanja da će taj put ka EU biti ne u paketu nego po zaslugama. Od svih učesnika današnje međuvladine konferencije smo dobili jasna uvjeravanja da nam stoje kao podrška da bi Crna Gora sve to mogla ostvariti i na taj način postala prva naredna članica evropske porodice”, izjavio je novinarima Krivokapić na kraju konferencije.

Pozvao je na jedinstvo crnogorskog društva u procesu pristupanja države u EU.

Crna Gora mora da doživi nacionalno jedinstvo u političkom dijalogu bez rezerve jer ovo nije put Zdravka Krivokapića i ove vlade već je put građana Crne Gore. Mi ne smijemo iznevjeriti naše građane zbog političkih i ličnih interesa. Moramo da služimo građanima, zato je naše opredjelje jasno i nedvosmisleno da budemo sledeća država članica EU”, poručio je crnogorski premijer.

Nakon što su Srbija i Crna Gora izrazile spremnost da budu obuhvaćene u ovaj proces, u maju se Savet opštih poslova EU složio da primeni revidiranu metodologiju proširenja u procesu pristupnih pregovora sa Podgoricom i Beogradom.

Inače, novom metodologijom Evropske komisije (EK) omogućuje se zaustavljanje ili povratak na početak u pristupnim pregovorima u slučajevima kada zemlje kandidatkinje ne napreduju u bilo kojem polju koje se obuhvata u pristupnom procesu.

XS
SM
MD
LG