Linkovi

NATO: Podrška stabilnosti Zapadnog Balkana, cenimo partnerstvo sa Srbijom


Lideri NATO na grupnoj fotografiji u Briselu 14. juna 2021.

Lideri NATO-a poručili su da cene partnerstvo sa Srbijom i da bi jačanje odnosa Srbije i NATO-a bilo bi korisno za Alijansu, Srbiju i ceo region.

"Podržavamo dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije i druge napore usmerene ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i pozivamo dve strane da iskoriste priliku i učestvuju u dobroj nameri u postizanju trajnog političkog rešenja", poručili su, između ostalog, čelnici NATO-a u završnom saopštenju posle samita u Briselu.

Takođe je potvrđena posvećenost produženom angažmanu NATO-a na Kosovu kroz KFOR," koji doprinosi bezbednom okruženju i većoj stabilnosti Zapadnog Balkana", kao i kroz trenutne inicijative izgradnje kapaciteta bezbednosnih organizacija Kosova. "Sve promene statusa KFOR-a biće zanovane na uslovima na terenu a ne vremenskim rokovima", navodi se u saopštenju.

U komunikeu se ističe da je Zapadni Balkan region od "strateškog značaja za NATO, o čemu svedoči duga istorija saradnje i operacija."

"NATO je snažno posvećen bezbednosti i stabilnosti Zapadnog Balkana i podršci evroatlantskim aspiracijama zemalja regiona. Pojačaćemo napore u regionu i unaprediti politički dijalog i praktičnu saradnju kako bismo podržali reforme, promovisali regionalni mir i stabilnost i suprostavljali se zloćudnom uticaju spoljnih aktera", navodi se u saopštenju sa samita.

Lideri zapadnog saveza dodali su da su demokratski principi, vladavina prava, unutrašnje reforme i dobrosusedski odnosi vitalni za regionalnu saradnju i evroatlantske integracije, i izrazili nadu da će doći do daljeg napretka u tom smeru.

U komunikeu je takođe izražena snažna podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu "stabilne i bezbedne Bosne i Hercegovine", u skladu sa Dejtonskim sporazumom i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima.

Lideri saveza pozvali na pomirenje unutar BiH i apelovali na političke lidere da se uzdržavaju od retorike koja produbljuje podele. Bosni i Hercegovini je odato priznanje zbog doprinosa NATO operacijama, uz poruku da je Alijansa posvećena očuvanju snažnog političkog dijaloga u BiH i da nudi podršku u primeni reformi. NATO saveznici su pozvali političke lidere da konstruktivno rade na ostvarenju evroatlantskih aspiracija, primenom potrebnih političkih, izbornih, ekonomskih i reformi u odbrani, uključujući i Program reformi, bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu u NATO-u.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG