Linkovi

Erdogan i Đukanović dogovorili unapređenje ekonomskih odnosa dvije zemlje


Turski predsjednik i predsjednik Crne Gore na Cetinju
Turski predsjednik i predsjednik Crne Gore na Cetinju

Predsjednici Crne Gore i Turske, Milo Đukanović I Redžep Tajip Erdogan, dogovorili su u subotu unapređenje ekonomskih odnosa dvije zemlje i postavili cilj da trgovinska razmjena u narednom periodu dostigne 250 miliona dolara.

Predsjednik Erdogan podsjetio je da je Turska bila jedna od prvih zemalja koje je priznala nezavisnost Crne Gore, najavljujući da će Turska nastaviti da investira u Crnu Goru, “bez obzira što je pandemija smanjila ekonomski obim posla”.

“Na sastanku smo ukazali na to da postoje zajedničko mišljenje i napori da se naši bilateralni odnosi još više povećaju”, rekao je Erdogan novinarima na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka sa Đukanovićem na Cetinju, i dodao da “smatra da nas to ne smije zaustaviti, već da ćemo nastaviti da radimo”

On je naveo da će 250 miliona dolara "kada je u pitanju trgovina" biti cilj napora dvije zemlje u narednom periodu, i dodao da je “Turska jedna od deset zemalja koje najviše ulažu u Crnu Goru”, najavljujući nastavak investicija.

Predsjednici Turske i Crne Gore na konferenciji za novinare na Cetinju (Foto: VOA)
Predsjednici Turske i Crne Gore na konferenciji za novinare na Cetinju (Foto: VOA)

Đukanović je rekao da je svom turskom kolegi pružio uvjeravanja da je Crna Gora “stabilna” i da “nastavlja da se kreće putem integracije u Evropsku uniju”.

On je istakao razvijene i prijateljske međudržavne odnose dvije zemlje i podsjetio na partnerstvo Crne Gore i Turske u NATO savezu.

“Želim da izrazim nadu da će današnja posjeta predsjednika Turske značiti novi impuls međudržavnih odnosa”, rekao je Đukanović, izražavajući zadovoljstvo “onim što Republika Turska radi kako bi doprinijela evropskoj i evro-atlantskoj perspektivi Zapadnog Balkana”.

On je rekao da Turska, kao dio našeg regiona, “razumije deficit stabilnosti koju imamo na Zapadnom Balkanu i potrebu da taj deficit prevaziđemo”, te da zato “insistira na otvorenim vratima NATO i EU za zemlje regiona”.

Erdoganov avion jutros u 11:30 sletio je na podgorički aerodrom, gdje je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović dočekao turskog predsjednika i poželio mu srdačnu dobrodošlicu, poručujući na Tviteru da je “pružena ruka saradnje svima koji poštuju našu državu”.

Na dočeku u Golubovcima, uz potpredsjednika Abazovića, prisustvovali su i ambasador Crne Gore u Ankari Periša Kastratović, šef Državnog protokola Simeun Raonić i šef Kabineta Predsjednika Crne Gore Miodrag Radović

U odvojenom programu, prva dama Crne Gore Lidija Đukanović ugostiće prvu damu Republike Turske Eminu Erdogan, a predviđena je njihova posjeta muzeju kralja Nikole na Cetinju i izložbe na platou ispred Muzeja.

Predsjednik Turske će se, tokom zvanične posjete Crnoj Gori, u popodnevnim satima sastati i sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem i predsjednikom Vlade Zdravkom Krivokapićem, a planirana je i posjeta Nizamskoj džamiji i Medresi Mehmet Fatih u Milješu kod Podgorice.

XS
SM
MD
LG