Linkovi

Počeo dijalog dijela vlasti i opozicije, sastanak bez DF


Zgrada Skupštine Crne Gore u Podgorici

Predstavnici većine crnogorskih političkih partija i koalicija počeli su u srijedu, na inicijativu predsjednika parlamenta Alekse Bečića, dijalog u cilju rješavanja otvorenih pitanja od značaja za ubrzanje integracije zemlje u EU, saopštili su zvaničnici.

Srđan Perić: Dijalog pokrenut bez jasne ideje

Politički analitičar Srđan Perić ocijenio je za Glas Amerike da se nova vlast, mada je u predizbornoj kampanji obećavala odlučan raskid sa ranijom političkom praksom, ipak odlučila za strategiju meke i spore tranzicije, koja uključuje i kohabitaciju.

Perić smatra da je “posljedica svega toga i pokretanje dijaloga sa opozicijom, dok je stanje u samoj vlasti prilično nedefinisano”.

“Jasno je i da onaj dio vlasti koji se nije odazvao dijalogu sa opozicijom to želi da upotrijebi kao optužbu za nedosljednost, odnosno za politički napad na svoje partnere u vlasti”, rekao je Perić.

On je dodao da, “opet, dio vlasti koji je pokrenuo dijalog, čini mi se nema jasnu ideju kako zapravo očekuju da postignu ono što proklamuju - postizanje dvotrećinske većine u Skupštini koja je u prvom krugu glasanja potrebna za izbor članova Sudskog savjeta, sudija ustavnog suda i izbor VDT-a, ako se prisjetimo da su neki subjekti iz aktuelne vlasti izjavljivali da nikada neće sjesti za sto sa DPS-om niti tvoriti bilo kakvu većinu sa njima”.

“Dodatno, koliko je realno očekivati u tom kontekstu da će DPS dići ruku za tužioca koji bi zapravo dekonstruisao njihov dosadašnji modus operandi”, rekao je Perić, navodeći da je bilo drugačjjih mogućnosti mirne, ali odlučne smjene prethodnih političkih struktura. "Međutim, vladajuća elita nije imala za taj korak koordinisanosti, spremnosti, znanja - možda je kod nekih falilo i odvažnosti", dodao je Perić.

On je zaključio da je “u najkraćem - mnogo najava, ali malo djela". Na gubitku su najviše građani jer politička kriza produkuje neefikasan sistem, naglasio je:

“Politička zakonomjernost govori da kada je vlast u konfuziji to koristi druga strana. DPS je efektuirao tu poziciju i zgrabio kredibilitet koju mu je nova vlast dala. To je opipljiv rezultat ovog procesa - za sada jedini”, rekao je Perić.

U pozivu liderima partija vlasti i opozicije, koje je Bečić uputio prošle nedjelje, navodi se da je ubrzanje evropskog puta Crne Gore, kao ključnog spoljnopolitičkog cilja - oko kojeg postoji politički konsenzus u društvu i ogromna podrška građana, zajednička obaveza svih političkih subjekata.

„Na tom putu, naši evropski partneri imaju velika očekivanja od ovog saziva crnogorskog parlamenta, odnosno od parlamentarnih političkih subjekata vlasti i opozicije“, rekao je Bečić.

Bečić je u pismu političkim liderima naveo da Crna Gora već duži niz godina ne uspijeva da reformiše izborno zakonodavstvo, deblokira v.d. stanje u pravosuđu i riješi problem kontinuiranih izbornih procesa na lokalnom nivou, koji vrlo često parališu sistem u cjelini.

Šef parlamenta je takođe rekao da je za rješavanje mnogih od tih pitanja potrebna dvotrećinska, odnosno tropetinska većina u Skupštini, navodeći da “sve prethodno nameće potrebu da započnemo dijalog o predmetnim pitanjima”.

“Da su ovi procesi laki i jednostavni, vjerovatno bi bili još ranije uspješno okončani“, ocijenio je Bečić poručujući da je dijalog jedini put do rješenja, te da “bez vođenja dijaloga smo sasvim sigurno osuđeni na neuspjeh“.

On je u pozivu na “prvi sastanak parlamentarne većine i opozicije” izrazio očekivanje da su svi politički subjekti spremni da podnesu političku žrtvu zarad višeg cilja, vjerujući da su evropske integracije iznad interesa bilo kog pojedinca i političke partije”.

Sastanku u parlamentu prisustvovali su predstavnici svih parlamentarnih grupacija, izuzev partija koje sačinjavaju koaliciju okupljenu oko desničarskog Demokratskog fronta, koji je ranije najavio da se neće odazvati Bečićevom poziv.

Medojević: Unutar vladajuće koalicije pronaći rješenja za krizu vlasti

Jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević saopštio je kasno u srijedu razloge odsustva njegove koalicije na prvom sastanku vlasti i opozicije s ciljem ubrzanja EU integracija Crne Gore, navodeći da “DF insistira da se unutar vladajuće koalicije pronađu demokratska rješenja za krizu vlasti i krizu parlamenta, nastalu neodgovornim postupcima premijera Zdravka Krivokapića”.

On je za Glas Amerike ocijenio da je “politički besmisleno i neracionalno pozivati predstavnike diktatorskog režima na dijalog, a da prethodno nijeste obezbjedili politicki legitimitet”.

“Predsjednik Skupštine je morao obaviti konsultacije sa liderima vladajuće koalicije oko dijaloga sa DPS, ali on to nije učinio. Bečić je izgleda zaboravio da je on samo jedan od 41 poslanika većine, i da ne može sam da donosi ovako krupne političke odluke”, rekao je i dodao da je (Bečić) “zato danas i bio u drustvu DPS i njihovih satelita”, te da ga je “neko opet pogrešno savjetovao”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG