Linkovi

Slovenija preuzima predsedavanje EU, proširenje u regionu jedan od prioriteta


Zastave Slovenije i EU
Zastave Slovenije i EU

Slovenija od 1. jula preuzima šestomesečno predsedavanje EU, a jedan od prioriteta, kako je rečeno, biće i proces proširenja na Zapadni Balkan. Drugi prioriteti biće jačanje otpornosti, oporavka, autonomije EU, evropskih vrednosti i vladavine prava, razvoj transatlantskih odnosa, prenosi Fonet.

O prioritetima slovenačkog predsedavanja biće reči na skupu na Brdu kod Kranja, gde će se evropski komesari sastati sa predsednicom Evropske komisije Ursulom von der Lajen, koja će se posle videti sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom i predsednikom Borutom Pahorom.

Članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon izjavila je da su evropske integracije Zapadnog Balkana jedan od prioriteta Slovenije.

Ona je na forumu na Ohridu rekla da se nada da će u narednih šest meseci EU otvoriti pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom i ukinuti vize za Kosovo.

Slovenija preuzima predsedavanje u trenutku povišenih tenzija između Istoka i Zapada u vezi sa poštovanjem demokratskih vrednosti.

Rojters piše da predsedavanje preuzima nacionalista, premijer Janez Janša, koji je podržavalac bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, i koji je u sukobu sa Briselom zbog medijskih sloboda.

Janša je blizak sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji je takođe u svađi sa zapadnim zemljama članicama EU.

Bez obzira na slovenačke prioritete predsedavanja, na zapadu su zabrinuti zbog koalicije istočnih lidera. Naime, na prošlonedeljnom samitu, Janša i poljski premijer bili su jedini koji su podržali Orbanov zakon protiv LGBT populacije, a francuski predsednik Emanuel Makron je to definsao kao podelu između Istoka i Zapada.

"To nije problem Viktora Orbana, ide mnogo dublje", kazao je Makron.

Neki stručnjaci veruju da se pojavljuje "Istočna EU" koja ima stavove suprotne zapadnim vrednostima.

XS
SM
MD
LG