Linkovi

Diplomate: EU više nije spremna da garantuje članstvo balkanskim državama


ARHIVA - Zastave Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu (Foto: Reuters/Yves Herman)
ARHIVA - Zastave Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu (Foto: Reuters/Yves Herman)

Evropska unija, u strahu od političkih reakcija u zemljama članicama, više ne može da se saglasi u pogledu davanja garancija za buduće članstvo šest balkanskih država kojima je to svojevremeno obećano, prenosi agencija Rojters pozivajući se na četvoricu neimenovanih diplomata i jedan interni dokument.

Izostanak dogovora o deklaraciji za samit Evropske unije i balkanskih lidera 6. oktobra je "niska tačka" u strategiji EU da primi Srbiju, Kosovo, Bosnu i Hecegovinu, Crnu Goru, Albaniju i Severnu Makedoniju. To se, kako ocenjuje Rojters, takođe podudara sa rastom napetosti na granici Kosova i Srbije.

EU je na samitu planirala da ponovi obećanje dato pre 18 godina da će pružiti "nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana", navodi se u nacrtu deklaracije od 11. septembra, u koji je uvid imala agencija Rojters. Međutim, diplomate navode da se o nacrtu već vodile najmanje dve runde razgovora bez sporazuma.

Članica EU nisu objavile svoje stavove, ali bogate zemlje na severu kao što su Danska, Francuska i Holandija strahuju da se ne ponovi ubrzano pridruživanje Rumunije i Bugarske 2007. godine i loše vođena migracija radnika iz istočne Evrope u Britaniju zbog koje su se mnogi Britanci okrenuli protiv unije.

Rojters podseća da se Bugarska protivi ulasku Severne Makedonije zbog spora u pogledu jezika.

Čak i ako bude dogovora u pogledu sadržaja deklaracije, spor odražava zastoj u realiziciji plana Evropske unije da napravi "krug prijatelja" od Ukrajine do Tunisa, nuđenjem tešnjih veza, trgovine i pomoći.

Umesto toga, Kina i Rusija povećavaju investicije i uticaj, a u januaru, Srbija je bila prva evropska zemlja koja je primila pošiljku kineskih vakcina protiv Kovida 19 za masovnu imunizaciju.

EU takođe indirektno pogoršava tenzije u regionu sa 20 miliona stanovnika koji su želeli da se pridruže uniji posle ratova 1990-tih.

"Moraju da se loše ponašaju da bi bili primećeni. Situacija na Balkanu se pogoršava zato što su evropske prestonice izgubile interesovanje", rekao je neimenovani visoki diplomata EU zadužen za politiku prema Balkanu, a prenosi Rojters.

Evropska unija i Sjedinjene Države su pozvali na smirivanje situacije, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u utorak počela trodnevnu turneju tokom koje će posetiti šest balkanskih država da bi iskazala posvećenost Brisela regionu.

Tokom posete Albaniji, fon der Lajen je poručila da ostaje pri stavu da je budućnost te zemlje u Evropskoj uniji.

Međutim, kredibilitet EU je narušen, naročito nakon što su Francuska i Holandija pre dve godine privremeno zaustavile proces proširenja, koji sada blokira Bugarska.

Države koje podržavaju proširenje, među kojima su Austrija, Italija, Hrvatska, Slovenija i baltičke države, kritikuju Nemačku i Francusku zato što nisu izvršili pritisak na Bugarsku da povuče veto.

Napredak Albanije je takođe zaustavljen zato što je u procesu proširenja povezan sa Severnom Makedonijom.

"Dok god toliko mnogo članica, iz nekog razloga, veruje da ne bi trebalo dalje proširivati EU zajednicu, onda zaista ne idemo nigde", ocenio je Džon O'Brenan, ekspert za EU integracije na Univerzitetu Mejnut u Irskoj.

XS
SM
MD
LG