Linkovi

Kurc u Beogradu: Austrija podržava integracije Srbije, ohrabruje dijalog Beograd - Priština


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (desno) i kancelar Austrije Sebastijan Kurc na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka u Beogradu, Srbija, 4. septembra 2021. (Foto: AP, Darko Vojinović)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (desno) i kancelar Austrije Sebastijan Kurc na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka u Beogradu, Srbija, 4. septembra 2021. (Foto: AP, Darko Vojinović)

Austrija podržava dijalog Beograda i Prištine, značajan proces koji je presudan za stabilnost i napredak regiona, i biće važan partner Srbiji u okviru Evropske unije, izjavio je u subotu u Beogradu kancelar Austrije Sebastijan Kurc u razgovoru sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Kurc je naveo da će Austrija i u budućnosti predstavljati važnog partnera Srbiji u okviru Evropske unije i pružati pomoć i podršku po svim za Srbiju ključnim pitanjima, saopštila je Vlada Srbije.

Navodeći da će se Austrija i u budućnosti zalagati za evropsku perspektivu i članstvo Srbije u Evropskoj uniji, Kurc je čestitao je na uspehu i snažnoj borbi države u očuvanju stabilne ekonomije tokom teških pandemijskih uslova.

Srbija je važan privredni partner, istakao je on, dodajući da u skoroj budućnosti očekuje značajne austrijske investicije na tržištu Srbije, zahvaljujući, kako je objasnio, ne samo dobrom ekonomskom, već i političkom partnerstvu.

Ana Brnabić se zahvalila na konstruktivnoj podršci i pomoći koju Austrija pruža u procesu evropskih integracija i dodala da će Srbija i u budućnosti znati da ceni i poštuje ovo partnerstvo i snažno zalaganje Austrije unutar Evropske unije za evropski put Srbije i Zapadnog Balkana.

Govoreći o evropskim integracijama, ona je istakla da očekuje da će tokom slovenačkog predsedavanja Savetu Evropske unije, napredak Srbije biti pozitivno ocenjen što će rezultirati, kako je istakla i otvaranjem spremnih klastera.

Ana Brnabić je izrazila zabrinutost zbog aktuelne situacije u pregovorima Beograda i Prištine, neuspeha u implementaciji dogovorenog Briselskim sporazumom i sigurnosti srpskog i nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zbog učestalih napada, saopštila je Vlada.

Vučić odlikovao kancelara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno je danas austrijskom kancelaru, nakon razgovora, uručio Orden Republike Srbije na lenti.

Kurc je odlikovan za naročite zasluge za učvršćivanje prijateljskih odnosa sa Srbijom, naveo je Vučić.

"Danas sam imao izuzetnu čast i zadovoljstvo da uručim najviše državno odlikovanje - Orden Republike Srbije na lenti saveznom kancelaru Republike Austrije za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Austrije. Posebno smo Vam zahvalni na podršci koju pružate Srbiji na njenom evropskom putu. Hvala Vam i što podstičete investitore da dolaze u Srbiju i što brinete o našem narodu koji živi u Austriji", napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić je nakon sastanka rekao da je trgovinska razmena dve zemlje udvostručena u poslednjih deset godina, dobrim delom, zahvaljujući zalaganju Sebastijana Kurca.

"Hvala na tome što podstičete investitore da dolaze u Srbiju i što brinete. Neretko doživljavamo Beč kao jedan od svojih gradova", zaključio je Vučić, preosi RTS.

"Čestitam, ovo za nas nije ni mali ni beznačajni dan", rekao je na kraju obraćanja Vučić.

Kurc je istakao da se uvek trudio da ima dobar kontakt sa zemljama Zapadnog Balkana.

"Veoma nas raduje što u Austriji imamo mnoge ljude koji vuku korene sa Zapadnog Balkana i koji su dali veliki doprinos našem društvu", dodao je Kurc.

Austrija je jedan od najvećih ulagača u Srbiji, rekao je Kurc i čestitao dobar privredni razvoj u Srbiji.

Kurc je naglasio da se Austrija unutar EU kontinuirano zalaže za postupak pridruživanja i evropsku perspektivu Srbije i zemalja Zapadnog Balkana.

"Tu će i ubuduće biti puna podrška Austrija i u tom smislu zahvaljujem na dobroj bilateralnoj saradnji na političkom nivou, na dobroj privrednoj saradnji, ali i na snažnim međuljudskim odnosima i povezanosti koja postoji između Austrije i Srbije", zaključio je Kurc, preneo je RTS.

XS
SM
MD
LG