Linkovi

Incident u Skupštini Srbije zbog situacije u Crnoj Gori


Fizički incident u Skupštini Srbije, 27. decembra 2019.
Fizički incident u Skupštini Srbije, 27. decembra 2019.

BEOGRAD - Teška situacija u Crnoj Gori polako je počela da se odražava i u Srbiji, a najburnije je bilo u Skupštini Srbije, gde je došlo do incidenta i fizičkog guranja poslanika opozicije i šefa Poslaničke grupe SNS Aleksandra Martinovića.

Poslanici Dveri Boško Obradović i Ivan Kostić su došli na sednicu skupštine, noseći transparente "Vučić i Milo - braća blizanci" i "Srbijo, zašto ćutiš?". Stali su ispred govornice i i tražili odogovor od poslanika vladajuće koalicije zašto ne reaguju na usvjanje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori i hapšenje poslanika Demokratskog fronta.

Aleksandar Martinović iz SNS-a je ustao iz poslaničke klupe i prišao govornici, ali se Kostić isprečio između njega i Obradovića, došlo je do povlačenja i opšteg meteža, zbog čega je predsednica Skupštine Maja Gojković prekinula sednicu.

Povodom nemira u Podgovorici i drugim gradovima oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je izrazio nadu da će se uzavrela atmosfera u Crnoj Gori prevesti u mirnije tokove i da srpske svetinje neće biti ugrožene.

“U skladu sa diplomatskim mogućnostima, vodeći računa o našim pravima i obavezama, ne urušavajući prava druge zemlje, pokušaćemo da pomognemo našem narodu i crkvi, znanjem naših pravnika", rekao je Vučić novinarima tokom nedavne posete Subotici.

Lider SPS-a i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je bio manje diplomatski nastrojen od Vučića – on je najavio da će se Srbija boriti za prava srpskog naroda u Crnoj Gori i da je svaki napad na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) - napad na srpski narod.

"Ne želim da govorim kao predstavnik Srpske pravoslavne crkve, ali svaki napad na SPC je i napad na srpski narod i mi stojimo čvrsto iza srpskog naroda i SPC", rekao je Dačić na na tradicionalnom novogodišnjem koktelu u Jagodini.

Predsednik Dveri Boško Obradović bio je danas aktivan i ispred ambasade Crne Gore, gde je održao konferenciju za medije i poručio da je Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori skandalozan, i da država Crna Gora ne može da ima veze sa imovinom SPC.

Za ćutanje državnog vrha Srbije na dešavanja u Crnoj Gori, Obradović je rekao da je "Aleksandar Vučić dužnik Mila Đukanovića, on ga je uveo u svet kriminalnog miljea i stranih obaveštajnih službi”.

On je pozavao građane da dođu u 18 časova na protest ispred ambasade Crne Gore koji organizuju studenti Pravnog fakulteta, a u holu zgrade u kojoj se nalazi ambasada Obradović je crvenim sprejom napisao "Milo lopove "Milo, lopove! Ne damo ti svetinje!".

Podršku poslacima Demokratskog fronta u Crnoj Gori uputio je i predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović, koji je ocenio da su poslanici DF-a muški i časno govorili i da se bore za srpsku crkvu i čast. “Milo Đukanović će platiti cenu svog antisrpskog delovanja, ovako ili onako”, naglasio je Jovanović i ocenio da je zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori uvertira za otimanje hramova SPC.

Sa druge strane, Liga socijaldemokrata Vojvodine je pozdravila usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori i osudila "vandalsko i terorističko ponašanje, neskrivene pretnje upotrebom nasilja kao i demonstraciju sile kojima se poslužila nacionalistička opozicija".

U stranačkom saopštenju LSV je pozvala je vlasti u Srbiji da uskrate podršku predvodnicima i promoterima nasilnih i terorističkih metoda u Crnoj Gori, jer se, kako je objašnjeno, dobrosusedski odnosi ne mogu graditi podrškom Andriji Mandiću i ostalim ekstremistima i nasilnicima.

XS
SM
MD
LG