Linkovi

Usvojen crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovesti - privedeni poslanici Demokratskog fronta


Zakon o slobodi vjeroispovesti podržalo je 45 poslanika koje predvodi Demokratska partija socijalista (DPS); (Foto: Skupština Crne Gore)
Zakon o slobodi vjeroispovesti podržalo je 45 poslanika koje predvodi Demokratska partija socijalista (DPS); (Foto: Skupština Crne Gore)

Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o slobodi vjeroispovesti posle cjelodnevne rasprave, koju su obeležile napetosti i ulični protesti. Zakon je izglasalo 45 glasova poslanika vladajuće Demokratske patije socijalista, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative, Force i Socijaldemokratske partije.

Glasanje je održano pošto je sedamnaest poslanika opozicionog Demokratskog fronta (DF) privedeno nakon incidenta u zdanju crnogorskog parlamenta. Prethodno je odbijeno više njihovih amandmana na predlog Zakona o slobodu vjeroispovesti, kojih je bilo predloženo oko stotinu.

Televizija N1 je objavila da se, prema tvrdnjama dela poslanika, incident dogodio kada je u skupštinsku salu bačena dimna petarda ili suzavac. Nakon toga je, kako su naveli, stolu predsedavajućeg Skupštine prišlo nekoliko poslanika DF-a, pokušavajući da sa njega skinu delove tehnike, posle čega je intervenisalo obezbeđenje Skupštine.

Zakonodavni odbor i Odbor za ljudska prava Skupštine Crne Gore prethodno su odbli sve amandmane koje je podneo opozicioni DF i Mitropolija crnogorsko-primorska. Bilo ih je više od stotinu. Članovi te koalicije napustili su rad tih odbora.

Demonstranti u više crnogorskih gradova nastavili su blokadu glavnih saobraćajnica, a portal Vijesti i istoimena televizija izvještavaju da je oko 1500 građana blokiralo tunel Budoš na izlazu iz Nikšića prema Podgorici.

Više stotina demonstranata blokiralo je i kružnu raskrsnicu koja spaja Budvu sa Cetinjem, Podgoricom i gradovima južnog primorja, a predvodi ih gradonačelnik Budve Marko Carević iz Demokratskog fronta.

Na sjeveru Crne Gore demonstranti su tokom dana blokirali ulaz u Berane i Bijelo Polje, kao i most na Tari koji spaja centralni sa sjevernim dijelom zemlje, a blokirana je i saobraćajnica u Zelenici kod Herceg Novog.

Demonstranti, među kojima i jedan sveštenik, tokom protesta pred zgradom crnogorske Skupštine (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljević)
Demonstranti, među kojima i jedan sveštenik, tokom protesta pred zgradom crnogorske Skupštine (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljević)

Iako policija još uvijek nije izdala zvanično saopštenje, Savjet za građansku kontrolu policije potvrdio je da je nekoliko osoba, među kojima i jedan sveštenik, privedeno zbog blokade saobraćaja na periferiji glavnog grada.

“Izdata su im naređenja, nakon čega je prema jednom broju lica upotrijebljena sila - podizanje sa asfalta i sprej. Jedan dio osoba prema kojima je upotrijebljena sila pružao je pasivni otpor. Oni su privedeni, a prema policijskim informacijama niko od njih nije povrijeđen”, potvrdio je Vijestima predsjednik Savjeta Aleksandar Zeković i dodao da je Savjet izdao preporuku za ljekarski pregled privedenih, što su odbili jer smatraju da nema osnova jer nisu povrijedjeni.

“Među tim licima je i jedno svešteno lice, koje je svojim vozilom takođe blokiralo saobraćaj i pružalo otpor", rekao je Zeković.

Parlamentarna rasprava o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti završena je oko osam sati uveče. Opozicioni Demokratski front podnio je amandmane na predloženi Zakon, ponavljajući da će fizički sprečiti vladajuću većinu da glasa o tom zakonskom rješenju.

Crnogorska policija raspoređena u blizini zgrade parlamenta u Podgorici
Crnogorska policija raspoređena u blizini zgrade parlamenta u Podgorici

Andrija Mandić, lider te stranke, poručio je da će ako se ne odustane od Zakona to, kako se izrazio, biti katastrofa za Crnu Goru. Mandić je izneo tvrdnje da je policija počela da hapsi njihove aktiviste.

"Pozivam sve moje ratne drugove iz '91. i '99. da budu spremni. Možete da računate na ono najgore", poručio je Mandić.

Odgovarajući na Mandićevu retoriku, premijer Duško Marković je rekao da još nije vidio amandmane DF-a. "Nije u duhu demokratije i politickog standarda da prijetite ako ne budu usvojeni”, poručio je Marković povodom Mandićevih izrečenih stavova.

“Svaka prijetnja stvara otpor, prirodno ili emotivno”, rekao je Marković, dodavši da će Vlada amandmane razmotriti sa najboljom pažnjom, a prijetnju odbaciti kao, kako se izrazio, nedostojnu Crne Gore i njene tradicije.

Marković je istakao da je njegova i obaveza Vlade da građanima obezbijede slobodu kretanja i sigurnost, poručujući poslanicima DF-a da dok oni blokiraju, možda će neko umrijeti što neće doći do doma zdravlja ili bolnice.

"Zbog toga policija reaguje, ne progoni vas, nego omogućava građanima da žive i normalno funkcionišu. Da ovo zbog čega se mi razlikujemo i zbog čega ćemo se vjerovatno sukobiti, ne znači da je njihova sloboda dovedena u pitanje", rekao je premijer.

Napetosti i blokade

Tenzije u Crnoj Gori se podižu nakon neuspjeha dvočasovnih pregovora Crne Gore Duška Markovića i mitorpolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Amfilohija u zgradi Vlade Crne Gore, ali i najave poslanika Demokratskog fronta da će fizički spriječiti izglasavanje Zakona o slobodi vjeroispovesti. U međuvremenu, protivnici zakona blokiraju saobraćajnice i mostove na sjeveru zemlje.

Pregovori su propali nakon što je Marković odbio Amfilohijev zahtjev da se rasprava odloži za poslije Božića, a episkop Joanikije pozvao okupljene ispred blokiranog mosta Blaža Jovanovića da ostanu cijelu noć na ulici.

Mitropolit Amfilohije (u sredini) izlazi iz zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici, posle razgovora sa premijerom Duškom Markovićem (Foto: RFE/RL/Savo Prelević)
Mitropolit Amfilohije (u sredini) izlazi iz zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici, posle razgovora sa premijerom Duškom Markovićem (Foto: RFE/RL/Savo Prelević)

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je u Vladi razgovarao sa premijerom Duškom Markovićem, saopštio je nakon razgovora da ta crkva ne želi da se zakon o slobodi vjeroispovijesti ukine, već da se donese kroz dijalog sa crkvom i ostalim vjerskim zajednicama.

Amfilohije je istakao da "neki djelovi zakona ne donose mir nego nespokojstvo i nesreću", te da se moraju usaglasiti, i pozvao da se donošenje zakona odgodi za period poslije Božića.

"Razgovarali smo, mi želimo da Vlada ovakav prijedlog zakona treba da odloži za period poslije Božića, a ne da se svađamo kad je Božić", rekao je, pored ostalog, Amfilohije novinarima ispred Vlade i zahvalio premijeru na pozivu, poručujući da je Marković "pokazao da je razuman čovjek".

Premijer Duško Marković rekao je nakon razgovora sa Amfilohijem da mu je dao garancije i uvjerenja da zakon nema nikakvu "skrivenu agendu", navodeći da je mitropolit u dvočasovnom razgovoru tražio da se Zakon povuče, odnosno promijene članovi od 62 do 64.

"Mitropolit je kazao da je razlog strah, nepovjerenje u nas i strah za poziciju Mitropolije crnogorsko-primorske. Pokušao sam da ga razuvjerim. Iskazao sam spremnost i da dijalog vodimo i nakon usvajanja ovog zakona, ako on prodje u parlamentu. Tu se nijesmo saglasili, da budem iskren", kazao je Marković i ocijenio da je "u pitanju nepovjerenje, a ne Zakon", te da je "iracionalni strah nametnut manipulacijama.

"Na nama je odgovornost, zbog toga vas pozivam poslaniče Mandiću da izađemo odavde sa punim razumijevanjem, iako nijesmo saglasni po svim pitanjima, pokušavajući da vjerujemo jedni drugima, a ja sam spreman da to povjerenje gradimo već od 8. januara", kazao je Marković u Skupštini nakon razgovora sa Amfilohijem.

Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić ocijenio je da je dobro što je došlo do razgovora premijera Markovića i mitropolita Amfilohija, ali da "nije dobro što nije došlo do dogovora".

"Mi ne smijemo stati sa našom akcijom, jer vlada uvažava samo argumente pritiska, zato svi na ulice", kazao je Mandić.

Poslanik DF Slaven Radunović najavio je da će poslanici te koalicije fizički spriječiti poslanike vladajuće većine u parlamentu da izglasaju Zakon o slobodi vjeroispovijesti, te da neće dozvoliti glasanje "po cijenu rata među nama (u parlamentu)".

"Fizički vam nećemo dozvoliti da obavite čin glasanja, nego ćete morati da nas pobijete ili pohapsite ili da nas iznesete odavde, neka gleda cijela Crna Gora", rekao je Radunović.

Policijska blokada

Više desetina crnogorskih policajaca blokiralo je u četvrtak uži centar Podgorice kako bi spriječili neprijavljeno okupljanje pristalica Demokratskog fronta, koji je u sredu uveče pozvao vjernike SPC na protest ispred Skupštine uoči parlamentarne rasprave o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, koji ta crkva smatra diskriminatorskim.

Policija je jutros metalnom ogradom zatvorila za automobile i pješake prilaze dijelu centra u kome su smještene zgrade Skupštine, Vlade i predsjedništva, dok grad nadlijeću policijski helikopteri, a na platou ispred parlamenta nema okupljenih građana.

Pripadnici crnogorske policije u blokiranom centru Podgorice (Foto: VOA/Predrag Milić)
Pripadnici crnogorske policije u blokiranom centru Podgorice (Foto: VOA/Predrag Milić)


Pozivajući se na navodni blagoslov partijarha SPC Irineja, DF je kasno sinoć pozvao potpisnike peticije protiv Zakona ispred Skupštine Crne Gore na protest, i pored ranijih izjava njihovih lidera da ih je mitropolit Amfilohije ubijedio da odustanu od najavljene opstrukcije rada parlamenta na dan glasanja.

Nekoliko stotina osoba okupilo se ispred Sabornog Hrama vaskrsenja Hristovog u Podgorici, noseći crkvene i srpske zastave, gdje su, kako su rekli, čekali instrukcije iz crkve povodom glasanja o Zakonu.

"Čekamo instrukcije svetog Vladike (Amfilohija), ako on kaže da idemo da ginemo, ginućemo", rekao je za Glas Amerike Dragoljub Šćekić, 40, iz Berana, koji prisustvuje okupljanju ispred hrama.

Okupljeni ispred hrama prošetali su zatim do blokiranog mosta Blaža Jovanovića na putu prema Skupštini i zaustavili se ispred kordona policije, dok je u parlamentu trajala rasprava.

Nekoliko stotina osoba okupilo se ispred Sabornog Hrama vaskrsenja Hristovog u Podgorici, noseći crkvene i srpske zastave, Crna Gora, 26. decembra 2019. (Foto: VOA/Predrag Milić)
Nekoliko stotina osoba okupilo se ispred Sabornog Hrama vaskrsenja Hristovog u Podgorici, noseći crkvene i srpske zastave, Crna Gora, 26. decembra 2019. (Foto: VOA/Predrag Milić)

Crnogorska policija saopštila je prethodno da neće dozvoliti okupljenje ispred zgrade Skupštine koja raspravlja o Predlogu zakona o slobodi veroispovijesti, jer skup nije prijavljen Upravi policije.

"Svako eventualno okupljanje mimo odredbi Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama biće sankcionisano, te će organizator snositi zakonom predvidjene posledice", saopšteno je iz Uprave policije.

Policija je pozvala sve gradjane da se uzdrže od izlaska na medijski najavljena okupljanja i da poštuju pozitivne zakonske propise i odgovorno doprinesu očuvanju javnog reda i mira.

"Policija neće dozvoliti okupljanja u blizini štićenih objekata a postupaće shodno svojim zakonskim ovlašćenjima u cilju održavanja stabilnog javnog reda i mira, nesmetanog funkcionisanja državnih institucija i očuvanja lične, imovinske sigurnosti i bezbednosti svih gradjana Crne Gore", navodi se u saopštenju policije.

Lider DF-a Andrija Mandić poručio je ranije ove nedjelje crnogorskim vlastima da zahvale Amfilohiju što "smo danas ovakvi, inače bi...u četvrtak bilo na desetine hiljada ljudi ispred parlamenta... i ako se ne bi odustalo od ovog zakona, ovaj parlament bi gorio".

U međuvremenu je iz patrijaršije SPC saopšteno da je patrijarh srpski Irinej blagoslovio da se stav brani u Skupštini, a ne na ulici, prenose "Vijesti" izjavu sekretara patrijaršije đakona Aleksandra Praščevića.

U međuvremenu, Skupština Crne Gora započela je raspravu o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti koji bi trebao da zamijeni stari iz 1977., a pored ostalog predviđa državno vlasništvo nad crkvama i manastirima izgrađenim prije 1918, što SPC smatra pokušajem otimanja njene imovine.

Premijer Duško Marković rekao je, obraćajući se vjernicima SPC, da niko neće ući u njihove crkve i da će "svaki pop nastaviti sa službom u svojoj parohiji".

"Ovo je danas politički teatar u kome se Crna Gora želi pretvoriti u nestabilno, a možda i krvavo stjecište", rekao je Marković.

Nekoliko stotina građana od 11 sati drži u blokadi magistralni put Berane-Bijelo Polje u znak protesta zbog najavljenog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, javila je RTCG.

Tokom rasprave u Skupštini, jedan od lidera DF-a Andrija Mandić rekao je da on i Milan Knežević imaju blagoslov patrijarha Irineja, koji im je, "jasno saopštio da podržava borbu vjernog naroda za svoju crkvu u Crnoj Gori".

"Nakon razgovora sa Irinejom odlučili smo da se za naš plan. DF ima plan za sve, pa i za ovo", rekao je Mandić, pozivajući građane Crne Gore da, trenutku kada se i ako Vlada odluči glasanje, izađu na ulice i "blokiraju cijelu Crnu Goru".

"Ovo je momenat važan za Crnu Goru. Sedamnaest poslanika DF-a spremni su da prilože sebe na oltar naše crkve", rekao je Mandić.

Sa druge strane, opoziciona SDP najavila je da će podržati Zakon o slobodi vjeroispovijesti, saopštila je danas poslanica te partije u parlamentu Draginja Vuksanović Stanković.

Predstavnici crnogorske vlasti saopštili su više puta da zakon obezbjeđuje jednak tretman svim vjerskim zajednicama, odbijajući da ga povuku iz parlamentarne procedure.

Amfilohije: Povući zakon

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je sve ljude u Crnoj Gori, bez obzira kojoj vjeri i naciji pripadaju, na mir, bratsku slogu i ljubav, jer je to "jedino potrebno svima nama".

Mitropolit je pozvao i crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića da se odustane od najavljenog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovesti, prenosi RTCG.

"I zato, ja sam ponovo slobodan da, ovde pored ćivota Svetoga Petra, i sa njegovog ćivota, pozovem sve Crnogorce, sve ljude koji žive u Crnoj Gori, bez obzira kakvoj oni ideologiji, patriji pripadali, kako se nacionalno osećali – da ih pozovem na mir, na bratsku slogu, na ljubav, jer je to jedino što je u ovom trenutku potrebno ovde svima nama", rekao je Amfilohije.

Amfilohije je rekao da se u Boga nada "da će se otrezniti oni koji su na vlasti, a i svi drugi, da se budućnost ne gradi na nasilju i na bezakonju".

XS
SM
MD
LG