Linkovi

Mediji: Predsednik Crne Gore potpisao Zakon o slobodi vjeroispovesti


Bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović u ekskluzivnom intervjuu za novinsku agenciju Asošijeted Pres, 14. marta 2017. (AP Photo/Darko Vojinović)
Bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović u ekskluzivnom intervjuu za novinsku agenciju Asošijeted Pres, 14. marta 2017. (AP Photo/Darko Vojinović)

PODGORICA - Radio televizija Crne Gore saznaje da je predsjednik Milo Đukanović u subotu potpisao Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, i pored oštrog protivljenja SPC i Demokratskog fronta čiji su protesti podigli tenzije u zemlji.

Đukanovićevim potpisom počinje primjena Zakona koji predviđa sudsko dokazivanje vlasništva nad crkvenim objektima starijim od 1918. godine, što Srpska pravoslavna crkva smatra otimanjem njene imovine.

Ranije u subotu, Andrija Mandić, jedan od lidera DF koji su jutros pušteni iz pritvora nakon hapštenja zbog incidenta u parlamentu, pozvao je predsjednika Mila Đukanovića da vrati Zakon o vjeroispovijesti Skupštini kako bi se iz njega uklonili nedostaci i donio novi zakon, a ostatak opozicije na organizovanje protesta u svim gradovima.

"Ovo što je izglasano u Skupštini dok ga ne proglasi predsjednik Crne Gore ne može se primjenjivati.predsjednika da ukazom ne proglasi zakon, već da ga vrati u Skupštinu, kako bi ga doradili", saopštio je Mandić na konferenciji za štampu.

On je rekao da je naložio predsjednicima opštinskih odbora DF-a da pozovu kolege iz opozicije na dogovor o protestima u svim crnogorskim opštinama i najavio da će narednih dana ta koalicija "nastaviti sa snažnim pritiskom na režim".

"Za organizaciju izlaska na ulice zadužena je SPC, kao i mi koji se zalažemo za promjenu Zakona", rekao je Mandić novinarima.

Mandić je ponovio ranije izrečene ocjene da je Zakon usmjeren protiv Srpske pravoslavne crkve, ali i protiv građana i "svake pravoslavne porodice u Crnoj Gori", te da će na osnovu njega biti moguće oduzimati imovinu SPC u Crnoj Gori.

Poslanik DF-a Milan Knežević je rekao da je njemu, Mandiću i Zogoviću, protivno Zakonu i Ustavu, bez skidanja poslaničkog imuniteta određeno zadržavanje u pritvoru.

Nazivajući predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića "izdajnikom", on je pozvao Mitropolita crnogorsko-primorskog da na njega baci kletvu "ako odbije da ne potpiše" Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji je preksinoć usvojila Skupština.

Mandić, Knežević i Milun Zogović pušteni su jutros na slobodu nakon što su njihovi advokati uložili žalbu na odluku tužilaštva da im odredi zadržavanje u pritvoru od 72 sata zbog incidenta u Skupštini.

Poslanici DF-a pušteni na slobodu

Trojica poslanika Demokratskog fronta koje je policija uhapsila zbog incidenta u Skupštini u noći glasanja o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti pušteni su na slobodu, objavio je DF na svojoj fejsbuk stranici ranije u subotu.

“Oni su nezakonitom i neustavnom odlukom sudije zadržani u pritvoru do 72 sata, bez obzira na činjenicu da im nije skinut poslanički imunitet, a za djelo za koje se terete nije zaprijećena kazna duža od pet godina”, saopštio je DF.

Poslanici Milun Zogović, Andrija Mandić i Milan Knežević uhapšeni su nakon što su počupali tehničku opremu i verbalno napali predsjednika parlamenta Ivana Brajovića, nakon što su poslanici usvojili Zakon u načelu i odbili tri njihova amandmana na tekst zakona.

Parlamentarnu raspravu i glasanje o Zakonu koji predviđa dokazivanje vlasništva nad vjerskim objektima izgrađenim prije 1918. godine obilježile su tenzije, a više demonstranata privedeno je zbog blokade puteva i mostova u nekoliko crnogorskih gradova.

Partije vladajuće koalicije i opozicione SDP, koje su podržale Zakon, osudile su incident koji su izazvali poslanici Demokratskog fronta, a DPS je ocijenila da su se DF i SPC u Crnoj Gori pokazali kao “istorijski prevazidjeni restlovi retrogradnog, agresivnog velikosrpskog nacionalizma”.

Predsjednik opozicionog Demos-a, Miodrag Lekić, rekao je da ne bi bilo dobro da suština i način izglasavanja Zakona ostane “u sjenci incidenta koji je za osudu, iako planski izazivan od strane vlasti”.

XS
SM
MD
LG