Linkovi

Svako tumači stavove Venecijanske komisije kako mu odgovara


Radnik popravlja krov na crkvi Svete nedelje (Foto: AP/Darko Vojinović)
Radnik popravlja krov na crkvi Svete nedelje (Foto: AP/Darko Vojinović)

Iako je Venecijanska komisija (VK) u ponedeljak objavila detaljnije mišljenje o crnogorskom Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovesti i pravnom položaju vjerskih zajednica, u Crnoj Gori njene stavove svaka strana tumači onako kako joj odgovara.

Dok vlast i njoj bliski mediji potenciraju činjenicu da je VK pozdravila napore crnogorskih vlasti da zamijene Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977. godine novim modernim Zakonom, kao i to da pravni eksperti Savjeta Evrope pozdravljaju činjenicu da u nacrtu zakona registracija vjerskih zajednica nije obavezna i da nije uslov za uživanje prava na slobodu veroispovesti, iz SPC u Crnoj Gori ističu da stavovi VK, zapravo, idu njima u prilog.

Tako u SPC potenciraju stav prema kojem Venecijanska komisija preporučuje da nacrt zakona jasno navodi da vraćanje crkvene imovine u vlasništvo države, neće automatski uticati na već postojeće pravo na korišćenje takve imovine.

Ipak, u Vladi su ubijeđeni da je mišljenjem VK potvrdjeno parvo CG da donese moderan zakon kojim će zaštiti imovinu koja pripada svim gradjanima CG.

Stav VK o korišćenju imovine, ističu u Vladi, ne bi trebalo da utiče na pravo države da nametne stroge uslove za korišćenje ove imovine za očuvanje i zaštitu kulturnog nasljeđa zemlje, uključujući i zahtjev da svaka izmjena imovine zahtijeva prethodno državno ovlašćenje.

Predsjednik Milo Đukanović i premijer Duško Marković svima su poručili da “neće nikome dozvoliti da se miješa u unutrašnja pitanja suverene države Crne Gore”.

Mitropolija crnogorsko primorska SPC u međuvremenu je ponovo optužila crnogorsku vlast da hoće da joj otme kako tvrde “njihovu imovinu” i ocijenila da državni zvaničnici u Podgorici istupaju sa netačnom i neobjektivnom tezom da je imovina Cetinjske Mitropolije i njenih hramova prije 1918. godine navodno bila svojina države Crne Gore.

Za to vrijeme, pravni ekspert Dragan Šoć, koji je bio i ministar pravde Crne Gore, tvrdi da mišljenje Venecijanske komisije o crnogorskom zakonu o slobodi vjeroispovijesti Vladi ništa ne znači, jer nije formalni uslov.

On je objasnio da je Vlada CG slobodna da Skupštini predlaže zakone prema svom nahođenju te da može da postupa ne tražeći mišljenje Venecijanske komisije.

"Oni mogu da ga ignorišu ili da ga slijede, dakle - kako odluče“, kazao je Šoć.

XS
SM
MD
LG