Linkovi

Srpski patrijarh o situaciji u CG, oglasile se ruska crkva i vaseljenski patrijarh


Arhiva - Nekoliko stotina osoba okupilo se ispred Sabornog Hrama vaskrsenja Hristovog u Podgorici, noseći crkvene i srpske zastave, Crna Gora, 26. decembra 2019. (Foto: Predrag Milić, VoA)
Arhiva - Nekoliko stotina osoba okupilo se ispred Sabornog Hrama vaskrsenja Hristovog u Podgorici, noseći crkvene i srpske zastave, Crna Gora, 26. decembra 2019. (Foto: Predrag Milić, VoA)

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je da se nada da će se situacija u Crnoj Gori smiriti jer aktuelni događaji nisu dobri ni za Srbe u Crnoj Gori, ni za samu Crnu Goru.

"Sveti arhijerejski sinod SPC čeka dalji razvoj situacije u Crnoj Gori. Poslali smo nekoliko pisama i mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju i predsedniku Crne Gore Milu Ðukanoviću", rekao je patrijarh za beogradski dnevni list "Danas" povodom usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Poglavar SPC kaže da do sada nije bio u prilici da o problemima SPC u Crnoj Gori razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a na pitanje šta misli o najavljenom dolasku Mila Ðukanovića na paljenje badnjaka na Cetinju na Badnje veče, odgovario je da bi to bilo "krajnje licemerje" i da ne zna "da li bi Ðukanović sebi morao nešto tako da dozvoli".

Sinod Ruske pravoslavne crkve: Sve pomesne crkve da podrže SPC u Crnoj Gori

Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve pozvao je u ponedeljak sve pomesne crkve da podrže kanonsku Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, navodi se u poslanici patrijarha i sinoda RPC objavljenoj na sajtu Moskovske patrijaršije.

Arhijereji RPC nazvali su zakon o slobodi veroispovesti, koji je usvojen u Crnoj Gori, "činom podrške raskola slabljenjem kanonske Crkve i pokušajem da se ona stavi u ponižavajuću i opasnu zavisnost od države - tim pre nepravednu, jer je Crna Gora sekularna država", prenose mediji u Beogradu pisanje Sputnjika.

Sinod RPC je takođe apelovao na svetsku zajednicu da spreči kršenje prava verskih zajednica u Crnoj Gori uz ocenu da se "očigledno ovim zakonodavnim aktom ignoriše volja značajnog dela stanovništva u zemlji".

U poslanici Sinod poziva vlasti Crne Gore da revidiraju politiku koju vode, "da se saberu i umesto mitskih ‘velikosrpskih šovinista’ u pravoslavnim vernicima vide svoje dedove, očeve i majke, braću, sestre i decu".

Vaseljenski patrijarh: Jedina kanonska crkva u CG je SPC

Vaseljenski patrijarh Vartolomej izjavio je u intervjuu koji u ponedeljak objavljen u beogradskom dnevnom listu Kurir, a koji je dao ranije ovog meseca u Istanbulu, da Zakon o slobodi verosipoveti u Crnoj Gori nije pravedan i da je za Vaseljensku patrijaršiju Srpska pravoslavna crkva jedina kanonska crkva u Crnoj Gori.

Upitan o tome može li Crnogorska pravoslavna crkva da postane autokefalna, patrijarh je rekao da je za njih Miraš Dedeić, koji predvodi tu organizaciju raščinjeni sveštenik i da on nikada ne može da dobije autokefalnost za "njegovu lažnu crkvu".

XS
SM
MD
LG