Linkovi

Marković: Posljednja opomena Amfilohiju da ne podstiče nerede


ARHIVA - Premijer Crne Gore Duško Marković u parlamentu 17. jula 2019. (Foto: RFE/RL/Savo Prelević)
ARHIVA - Premijer Crne Gore Duško Marković u parlamentu 17. jula 2019. (Foto: RFE/RL/Savo Prelević)

Crnogorski premijer Duško Marković apelovao je na sveštenstvo SPC da ne pozivaju vjernike na pružanje otpora vlastima, jer se "iz crkava izlazi na ulice i napada policija", i savjetovao mitropolita Amfilohija da ne podstiče napade. Mitropolija crnogorsko primorska reagovala je na Markovićevo upozorenje navodeći da ta crkva nije protiv države, niti na bilo koji način podriva njen pravni poredak.

“Ovo je posljednja opomena. Crna Gora neće dozvoliti izazivanje nereda”, rekao je Marković novinarima u Podgorici.

Marković je rekao da Crna Gora i njene institucije "neće dozvoliti izazivanje nereda, napade na državne službenike, policiju i ugrožavanje državne imovine i ograničavanja prava drugih”.

“Poručujem građanima, imajte strpljenja. Crna Gora je evropska država XXI vijeka. Ovdje neće biti nikakvog sukoba”, rekao je Marković i dodao:

“Ovdje nije nikome tijesno - ni Srbima, ni Crnogorcima, ni Albancima, ni Muslimanima - Bošnjacima, ni Hrvatima ni bilo kome drugom”.

Marković je rekao da je Crna Gora dom za sve, ali i da će se u njoj poštovati crnogorski zakoni, “a ne nečiji drugi”.

“Ne brinite za svoju bezbjednost. Država je tu da štiti vašu sigurnost i sigurnost vaših porodica", poručio je Marković.

MCP: Crkva ne podriva pravni poredak

Mitropolija crnogorsko primorska reagovala je na Markovićevo upozorenje da ne podstiče nerede u Crnoj Gori, ističući da ta crkva nije protiv države, niti na bilo koji način podriva njen pravni poredak.

“Svaki napad na policiju smatramo za podmetačinu crkvi. Podržavamo njegov poziv za dijalog ali samo onakav dijalog u kojem bi se uvažio stav crkve, a koji dosad nije bio takav, nego se pokazao kao partijsko i bezakono jednoumlje", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu MCP SPC.

Mitropolija navodi da će sveštenstvo “u duhu sabornosti i jedinstva” čuvati dostojanstvo crkve.

"U smutnji koja je nastala zbog donošenja ovog nesrećnog Zakona, pozivajući i sve vjerne da se ophode prema svojim susjedima, rođacima, prijateljima i sugrađanima u duhu mira i bratske ljubavi, pa i onda kad ne misle jednako o aktuelnim događajima”, piše na sajtu Mitropolije.

Mitropolit Amfilohije ispred kabineta premijera Crne Gore Duška Markovića, 26. decembra 2019. (Foto: RFE/RL/Savo Prelević)
Mitropolit Amfilohije ispred kabineta premijera Crne Gore Duška Markovića, 26. decembra 2019. (Foto: RFE/RL/Savo Prelević)

MCP je pozvala one koji “već decenijama optužuju pravoslavnu crkvu, proglašavajući je za eksponente ove ili one državne ili političke ideologije, i javno im saopštavamo da je naša Crkva otvorena za sve pravoslavne vjernike u Crnoj Gori, ma kako se nacionalno i politički izjašnjavali".

"Crkva nije sluškinja nijedne države, niti ijedne politike ili ideologije... Vlasti Crne Gore su svojim nerazumnim činjenjem pomutile prazničnu radost svim pravoslavnim vjernicima i hrišćanima naše zemlje, ali molimo se Bogu i za njih, da ih Gospod urazumi i pozivamo ih da se okanu namjera da ponize našu Crkvu”, kažu u MCP.

Iz MCP je saopšteno da su svi sveštenici i monasi, bez izuzetka, iskazali vjernost mitropolitu Amfilohiju, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Patrijaršiji srpskoj.

"Sveštenstvo podržava da arhijereji preduzmu sve dostupne domaće pravne mjere i obrate se svim relevantnim međunarodnim institucijama radi zaštite imena, dostojanstva i imovine naše Svete Crkve", saopšteno je iz Mitropolije.

Prema tom saopštenju, mitropolit Amfilohije upoznao je sveštenstvo sa činjenicom usvajanja i proglašenja novog "anticrkvenog zakona o slobodi vjeroispovijesti, čiji je cilj slabljenje naše crkve i otimanje crkvene imovine".

U međuvremenu, policija je saopštila da je zbog sinoćnjih incidenata u Podgorici, Nikšiću i Danilovgradu privela 13 osoba, uključujući i četiri osumnjičena za krivično djelo napad na službeno lice.

Prema saopštenju policije, u neredima koje su izazvali protivnici Zakona o slobodi vjeroispovijesti koje podržava SPC povrijeđeno je osam policajaca, od kojih jedan teže.

XS
SM
MD
LG