Linkovi

Novi protesti zbog usvajanja zakona o vjeroispovesti


Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije tokom protesta ispred Skupštine Crne Gore u Podgorici (Foto: RFE/RL/Slavko Prelević)
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije tokom protesta ispred Skupštine Crne Gore u Podgorici (Foto: RFE/RL/Slavko Prelević)

Protest nekoliko stotina gradjana Nikšića koji su večeras pokušavali da blokiraju saobraćaj na glavnim saobraćajnicama u tom gradu je okončan, nakon što je pušten na slobodu prethodno privedeni portparol Demokratskog fronta (DF) Marko Kovačević.

Iz policije je nezvanično rečeno RTCG da su hapšenja u Nikšiću uslijedila nakon što je nekoliko demonstranata kamenicama i bakljama gađalo policajce.

Oko 300 građana nezadovoljnih usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti okupilo se u petak uveče, ispred Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, odakle su krenuli s namjerom da blokiraju glavni gradski trg, u čemu ih je spriječila policija.

Kako javlja reporter TV Vijesti iz tog grada, okupljeni su se nakon toga kroz park uputili prema dva obližnja tržna centra ispred kojih su na bulevaru blokirali saobraćaj, a policija je nakon upozorenja da okupljanje nije prijavljeno, navodno upotrijebila i palice.

Vijesti javljaju da protivnici novog Zakona uzvikivali “ne damo svetinje”.

Loklani mediji javljaju da je su u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) saslušani poslanici Milun Zogović, Andrija Mandić i ​Milan Knežević i da im je određeno zadržavanje u pritvoru od 72 sata, dok saslušanje ​još traje.

Njihov partijski kolega Slaven Radunović na svom Fejsbuk profilu saopštio je da su sva trojica odlučila da stupe u štrajk glađu, koji će trajati dok budu u pritvoru.

Iz ODT je ranije saopšteno da će poslanici biti saslušani u svojstvu osumnjičenih, nakon čega će državni tužilac odlučiti “o daljem postupanju”.

Tri poslanika DF-a kod tužioca, ostali na slobodi

Trojica sinoć privedenih poslanika Demokratskog fronta (DF) zadržano je u pritvoru, dok su ostali poslanici i još četiri člana te koalicije pušteni na slobodu, nakon incidenta koji su oko dva sata poslije ponoći izazvali u parlamentu, zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, potvrdili su u DF-u.

Jedan od sinoć privedenih poslanika DF-a Nebojša Medojević potvrdio je Glasu Amerike da je policija sinoć privela 22 osobe u poslaničkom klubu te koalicije, uključujući i svih 18 poslanika DF-a.

"Policija je upala u klub poslanika i privela nas kao da smo ‘Pink Panteri'", rekao je Medojević za Glas Amerike. "Mandić, Knežević i Zogović su zadržani i njih će u toku dana saslušati tužilac zbog sumnje u napad na službeno lice, iako predsjednik Skupštine Ivan Brajović nije službeno lice, i odlučiti kako će to da kvalifikuje".

On je naveo da su ostali poslanici i vozači DF-a jutros pušteni kućama, nakon petočasovnog zadržavanja u policijskim kancelarijama.

"Pitali su me imam li nešto da izjavim, rekao sam da nemam, i to je bilo sve", rekao je Medojević koji je postupanje policije nazvao "cirkusom".

Policija: Privedene 22 osobe, trojica poslanika danas kod tužioca

Direktor Uprave policije, Veselin Veljović saopštio je da iskazuje "poštovanje i zahvalnost svim policijskim službenicima na odgovornom, profesionalnom i posvećenom obavljanju poslova i radnih zadataka".

"Policija je pokazala visok stepen tolerancije i brige za bezbjednost svih građana", saopštio je Veselin Veljović na Tviteru.

Uprava policije Crne Gore saopštila je da su nakon incidenta u Skupštini Crne Gore, a na zahtjev predsjedavajućeg Parlamenta za intervenciju policije usljed eskalacije dešavanja u plenarnoj sali, privedene 22 osobe, uključujući i 17 poslanika DF-a.

UP navodi da je u prostorijama Skupštine policija izvršila uvidjaj i izuzela tragove sa lica mjesta i konstatovala oštećenja na inventaru.

"O događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici koji je nakon ocjene dokaza naložio hapšenja Miluna Zogovića zbog sumnje da je počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti i Andriju Mandića i Milana Kneževića zbog sumnje da su počinili krivično djelo sprječavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti", piše u saopštenju.

Prema navodima policije, Mandić, Knežević i Zogović će, biti privedeni nadležnom tužiocu uz krivične prijave, a protiv ostalih privedenih biće pokrenuti prekršajni postupci zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru.

Uprava policije saopštila je da je policija "tokom noći postupala u skladu sa zakonom i primijenila sredstva prinude u skladu sa zakonskim ovlašćenjima".

"Policija će narednih dana pratiti aktuelna dešavanja i postupati efikasno u skladu sa zakonskim ovlašćenjima u interesu bezbjednosti svih građana", saopšteno je iz Uprave policije.

Incidenti i hapšenja: Kako je sve počelo

Svih 18 poslanika opozicionog prosrpskog Demokratskog fronta privela je u petak rano izjutra policija u zgradi parlamenta, jer su nakon izglasavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti izazvali incident u kome su napali i vrijedjali poslanike koji su glasali, saopštio je na Fejsbuku poslanik Slaven Radunović iz DF-a.

Lideri DF-a Nebojša Medojević, Andrija Mandić i Milan Knežević prethodno su prišli predsjedniku i potpredsjednicima parlamenta i počupali mikrofone sa njihovog stola, da bi nekoliko poslanika te koalicije pokušalo da ukloni ostatak tehničke opreme.

Prema informacijama lokalnih medija, poslanica DF-a Marina Jočić gađala je flašom opozicionog kolegu Ranka Krivokapića čija je partija podržala Zakon, nakon serije uvreda koje su izrekli na njegov račun.

Nakon što je Mandić poručio policiji da poslanici DF-a neće dobrovoljno napustiti parlament, obezbjeđenje ih je izveli iz skupštinske sale.

Incident je uslijedio nakon pauze koju je predsjednik Skupštine odredio nakon izglasavanja Zakona u načelu i odbijanja tri amandmana DF-a, a neko od njihovih poslanika bacio pirotehničko sredstvo u salu.

Uprava policije domovog trenutka nije izdala zvanično saopštenje o dogadjajima u zemlji, kao ni o blokadi neke od glavnih saobraćajnica u Crnoj Gori od strane protivnika Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Skupština je sinoć poslije ponoću usvojila Zakon u načelu, uz 45 glasova za i jedan uzdržani u 81-članom parlamentu.

Mitropolija: Policija pretukla episkopa Metodija

Mitropolija crnogorsko primorska saopštila je da je na mostu na Đurđevića Tari policija u četvrtak uveče, u toku protesta protiv donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, brutalno pretukla episkopa dioklijskog Metodija.

"Vladiku i pojedine vjernike su oborili na zemlju i tukli prendrecima i nogama. Povrijeđena su i dva vjernika, koji su pokušavali da ga zaštite. Jednom je polomljen kuk, a drugom ključna kost i oni su hospitalizovani u pljevaljskoj bolnici", navodi se u saopštenju MCP.

Iz MCP su ocijenili i da se ovim činom najbolje potvrdila istinitost riječi premijera Duška Markovića koji je u Skupštini rekao da policija ne smije da primijeni silu protiv vjernika, kakav zakon o slobodi vjeroispovijedanja je usvojen i koliko su Crkva i vjerni narod slobodni u savremenoj Crnoj Gori.

U Upravi policije nisu odgovorili na telefonske pozive Glasa Amerike ovim povodom.

XS
SM
MD
LG