Linkovi

Đukanović: Crna Gora treba da reši versko pitanje


Milo Đukanović, predsednik Crne Gore (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)
Milo Đukanović, predsednik Crne Gore (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)

Milo Đukanović, predsednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista izjavio je da je zadatak stranke koju predvodi da se odupre otporima na domaćoj sceni i da reši versko pitanje.

“To ne treba činiti produbljivanjem raskola u Crnoj Gori, već sa ciljem da se prevaziđu podele i da se dođe do pomirenja i objedinjavanja na evropski način”, rekao je Đukanović na konferencije za medije u Podgorici.

“Crna Gora se suočava sa otporom onih koji pokušavaju da je vrate na početak i žele da ospore njen verski, a time i kulturni identitet”, rekao je Đukanović. Ukazao je da u finalu to vodi, kako se izrazio, podloj upitanosti koja je pratila crnogorsko istorijsko trajanje.

"Šta će narodu bez svog nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta država i zašto bi ljudi istog nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta živeli u dve, a ne u jednoj državi", rekao je Đukanović.

Prema njegovim rečima radi se o produženoj zamci kojom se pokušava osporiti ono što je DPS, partija na vlasti čiji je predsednik, radila tokom čitavog prethodnog perioda.

Na taj način se pokušava osporiti ovaj završni korak u koji smo ušli, a kojim pokušavamo da u potpunosti utemeljimo državni, kulturni, nacionlani i verski identitet Crne Gore i Crnogoraca, kazao je Đukanović.

U Crnoj Gori strasti su se uzburkale pošto je crnogorska Vlada krajem maja utvrdila Predlog zakona o slobodi veroispovesti koji su predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) protumačili kao pokušaj otimanja imovine na teritoriji te države koju smatraju svojom.

Sporna odredba tog predloga zakona odnosi se na objekte izgrađenih od državnih prihoda koje verske zajednice koriste na teritoriji Crne Gore – a za koje do 1918. ne postoje dokazi o pravu svojine verskih zajednica.

Venecijanska komisija, savetodavno telo Saveta Evrope koje se bavi ustavnim i izbornim pitanjima i delovanjem demokratskih ustanova, objavilo je svoje mišljnje o tom predlogu zakona. Njega, međutim, strane u sporu – crnogorska vlast i predstavnici SPC u Crnoj Gori tumače kako kojoj strani odgovara.

XS
SM
MD
LG