Linkovi

Vartolomej Đukanoviću: Priznajemo jedino Mitropoliju crnogorsko-primorsku SPC


Crkv Hristovog vaskrsenja u Podgorici (Foto: AP/Darko Vojinović)
Crkv Hristovog vaskrsenja u Podgorici (Foto: AP/Darko Vojinović)

Vaseljenski patrijarh Vartolomej saopštio je da Vaseljenska patrijaršija, zajedno sa svim drugim Pravoslavnim Crkvama, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošću Visokopreosvećenog Mitropolita crnogorskog Amfilohija, jerarha Najsvetije Crkve Srpske.

U pismu koje je 21. juna Vartolomej uputio crnogorskom predsjedniku Milu Đukanoviću, koje je Mitropolija crnogorsko-primorska dostavila medijima, navodi se da su u Vaseljenskoj patrijaršiji: "začuđeni saznanjem da ste iskazali svoju podršku stvaranju Pravoslavne Crkve Crnogorske, i da je Vlada Vaše zemlje usvojila predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji predviđa podržavljenje svih pravoslavnih crkvi izgrađenih prije 1918. godine, kao i druge crkvene imovine", navedeno je u pismu.

"Ovo bi značilo da Vaša država oduzima pravo svojine nad crkvama i imovinom Sveštenon Mitropoliji crnogorskoj, kao i ostalim trima eparhijama Pravoslavne Crkve Srpske", navodi, pored ostalog, Vaseljenski patrijarh u pismu Đukanoviću.

Vartolomej je Đukanoviću saopštio i da se pismom, kako je navedeno, jasno i potpuno otvoreno saopštava da Vaseljenska Patrijaršija, zajedno sa svim drugim Pravoslavnim Crkvama, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošću Visokopreosvećenog Mitropolita crnogorskog Amfilohija, jerarha Najsvetije Crkve Srpske.

"Crkva Crnogorska nikad nije bila autokefalna, a sadašnja takozvana Pravoslavna Crkva Crnogorska pod Mirašem Dedeićem ne pripada Pravoslavnoj Crkvi", navodi u pismu Vartolomej i dodaje da "gospodin Dedeić nije Episkop Pravoslavne Crkve, nego osoba rašćinjena od Vaseljenske patrijaršije", te da je "jedini tamošnji kanonski jerarh naš brat Amfilohije, svepravoslavna priznate Patrijaršije Srpske".

Prema riječima Vaseljenskog patrijarha, "ne želimo da naš ljubljeni narod Crne Gore dođe u stanje crkvene izolacije i odsječenosti od tijela sveukupne zajednice Pravoslavnih Crkava, s obzirom da nijedna od njih neće priznati ni podržati Dedeićevu antikanonsku tvorevinu".

"Uvjereni smo da će Vaša draga Ekselencija razumjeti opasnost po duhovno jedinstvo naroda Crne Gore, koja je prouzrokovana pokretom pomenutog g. Miraša Dedeića, te da ćete se Vi distancirati od njega, radi dobra i jedinstva Vašega naroda", navodi Vartolomej i poziva Đukanovića da pismo ne shvati "kao miješanje u unutrašnje stvari Vaše države, nego kao želju Majke Crkve Konstatinopoljske da pomogne Vašem pobožnom narodu u kritičkim istorijskim trenucima".

Pismo patrijarha Vartolomeja uslijedilo je nakon izjave Đukanovića da od Vaseljenske patrijaršije očekuje da prizna autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve, kao i da bi ga iznenadilo da se u toj patrijaršiji razmišlja drugačije.

"Bilo bi to suprotno kanonskom pravu i temeljnom principu etnofiletizma. Kao što smo 1918. ostali bez države, tako smo 1920. ostali i bez crkve", rekao je Đukanović za N1 i dodao da je "Crna Gora sada nezavisna država i organizacija pravoslavne crkve prato organizaciju države".

On je takođe odbacio kritike na račun novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koje se odnose na, kako je u delu javnosti Srbije tumačeno, otimanje imovine, navodeći da "nema govora o pokušaju da se novim zakonom crkve i manastiri u Crnoj Gori otmu od Srpske pravoslavne crkve i dodijele Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi".

XS
SM
MD
LG