Linkovi

Lajčak: Crna Gora najviše napredovala, demokratski procesi da protiču bez spoljnog uticaja


Lajčak: U EU očekuju da Crna Gora čvrsto stoji na evropskom putu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Lajčak: U EU očekuju da Crna Gora čvrsto stoji na evropskom putu

Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja na Zapadnom Balkanu, poručio je u Podgorici da ga raduje što je Crna Gora najviše napredovala u procesu EU integracija, ocjenjujući da zemlja ima najbolju poziciju da završi pregovore u naredne četiri godine.

Ako se sjećate, Evropska komisija je naglasila da vjeruje da do kraja njenog mandata za četiri godine barem jedna zemlja može da završi pregovore o pristupanju, i naravno, Crna Gora ima najbolju poziciju za to. Toga treba da budemo svjesni u to treba da se iskoristi”, rekao je Lajčak nakon sastanka sa crnogorskim zvaničnicima.

On je naglasio da će “EU nastaviti da pruža svoju podršku Crnoj Gori”, i da Brisel “ostaje uz Crnu Goru sve do njenog pristupanja EU.”

Naravno, očekujemo da Crna Gora čvrsto stoji na svom putu i da ispuni sve svoje obaveze prema EU”, istakao je Lajčak.

On je poručio da EU pomno prati sva dešavanja u Crnoj Gori i da je za Uniju “jako bitno da demokratski procesi protiču bez spoljnog uticaja, da svaka vlada koja ima demokratski mandat ima priliku da ostvari svoju politiku autonomno, uz saradnju sa EU, ali bez nekog uticaja koji ne trazi sama vlada”.

To očekujemo jer je to u interesu evropske integracije i vase zemlje i citavog regiona, i dobre regionalne atmosfere i saradnje”, rekao je.

Odgovarajući na pitanje novinara o tužilačkim zakonima, Lajčak je rekao da očekuje da Crna Gora ima dobar sistem zakona koji treba da se nadgrađuje u konsultacijama sa EK i Venecijanskom komisijom.

Crna Gora ima dobar sistem zakona koji ne treba da smjenjuje, ali treba da se nadgrađuje. Tamo gdje smo identifikovali da zakoni ne donose to što smo očekivali, naravno da treba da se promijeni, ali to mora da se dešava kao rezultat jednog inkluzivnog, demokratskog, parlamentarnog procesa, uz usku konsultaciju sa Venecijanskom komisijom i Evropskom komisijom”, zaključio je Lajčak.

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je tokom razgovora sa Lajčakom da Crna Gora svoju budućnost vidi isključivo u EU i najavio da će Vlada preduzeti sve neophodne korake da opravda očekivanja građana.

On je rekao da je Crna Gora posvećena snažnim reformama u oblasti vladavine prava, te da "težimo da tokom 2021. godine naša zemlja dobije završna mjerila za poglavlja 23 i 24.

"Na ovaj način, stvorili bi se uslovi za intenziviranje refirmskih aktivnosti u oblasti vladavine prava, a ujedno dao podstrek za ubrzanje pregovora u svim oblastima pregovaračkim poglavljima pravne tekovine EU", rekao je Krivokapić, saopštio je njegov kabinet.

On je rekao da obustavljanje krivičnog postupka u slučaju Koverta predstavlja dokaz slabosti pravosuđa, a kao problem navodi i slučaj Specijalnog državnog tužioca koji je, kako je rekao, "doveo do toga da Tužilaštvo izgubi renome", ističući da u Crnoj Gori nisu problem zakoni, već njihovo sprovođenje.

Krivokapić je rekao da je Vlada spremna da se suoči sa najvećim izazovima, ali da su joj potrebna podrška i jasni indikatori za dinamičniji napredak u integracijama.

Miroslav Lajčak nalazi se na svojevrsnoj balkanskoj turneji tokom koje je boravio u Prištini, Beogradu i prijestonici Crne Gore - Podgorici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG