Linkovi

Crna Gora: Izveštaj EK ohrabrenje, putokaz za dalje reforme


Potpredsednik vlade Zoran Pažin i šef delegacije EU u Podgorici Aivo Orav (foto: Vlada Crne Gore)

Izvještaj o napretku Evropske komisije za zemlje Zapadnog Balkana, koji je danas predstavljen u Briselu, ohrabrenje je za Vladu Crne Gore ali i čitavo crnogorsko društvo, jer daje jasne pokazatelje u pogledu rezultata koji su ostvareni ali predstavlja i jednu vrstu akcionog plana što je potrebno uraditi u narednom periodu da bi se crnogorsko društvo intenzivnim tempom približavalo standardima Evropske unije

Crna Gora je ostala lider u evropskim integracijama. Država je napredovala u oblasti vladavine prava, reformi pravosuđa, ojačala je makroekonomsku i fiskalnu stabilnost, ali su sloboda izražavanja, borba protiv korupcije, kriminala, pranja novca i trgovine ljudima i izborno zakonodavstvo i dalje oblasti u kojima država još mnogo mora da uradi i pokaže progres, navodi se u Izvještaju Evropske komisije o napretku crne Gore.

"To što smo lideri integracija je podsticaj, ali i odgovornost da dostignemo sve potrebne standarde i potvrdimo stav naših partnera iz Brisela. Ovaj izvještaj, kao i prethodni, neka je vrsta kontinuiteta napredovanja Crne Gore ka članstvu u EU što je naš prioritet", saopštio je potpredsednik vlade Zoran Pažin na konferenciji za medije.

On je kazao da je Izvještaj objektivan, pouzdan i jasan presjek svih oblasti u kojima je Crna Gora napredovala u prethodnom periodu i jasan pokazatelj u kojim oblastima je potreban napredak.

Naglasio je da je ključno pitanje oblast vladavine prava, koja je preduslov za napredak u svim ostalim oblastima.

"Trideset otvorenih poglavlja i tri privremeno zatvorena su rezultat koji zaslužuje uvažavanje ali u narednom periodu obaveze će biti sve zahtjevnije. Treba dodati spremnost naših institucija da se otvare preostala tri poglavlja kao i da se zatvore Poglavlja 7 (intelektualna svojina) i 10 (informaciono društvo i mediji)", poručio je Pažin.

Pažin je rekao da, kada je u pitanju pravosuđe, “bilježi se određen napredak ali se ukazuje na izazove u finansijskim istragama, u oblasti pranja novca". Dodao je da će izazov biti u oblasti finansijskih istraga i privremenog i trajnog oduzimanja imovine stečene kriminalom.

Šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav uručujući potpredsjedniku Vlade Zoranu Pažinu Izvještaj o Crnoj Gori, istakao je da je u Izvještaju navedeno da je potrebna sveoubuhvatna izborna reforma.

Što se političkih kriterijuma, period koji je obuhvaćen Izvještajem EK bio je u sijenci bojkota opozicije.

"Vraćanje dijaloga u parlamenta odgovornost je svih političkih aktera", poručio je Orav. Postoji potreba za većom transparentnošću javne uprave, kazao je Orav.

Kazao je da je “u pravosudnom sistemu zabilježen određen napredak, kao i u borbi protiv korupcije, ali je to i dalje pitanje koje izaziva zabrinutost". Rekao je da institucije moraju da budu proaktivnije. U borbi protiv organizovanog kriminala, postoji bilans rezultata u oblasti krijumčarenje migranata i borbe protiv trgovine narkotika.

"Kad je posrijedi sloboda izražavanja, nije ostvaren napredak. Nema rezultata u istragama oko starih slučajava nasilja nad novinarima. Nedavna politika miješanja u AEM i Javni servis su pitanja za zabrinutost", naglasio je Orav.

“Ovi izvještaji su kritički intonirani kako bi se zemlje Zapadnog Balkana što bolje pripremile za EU", zaključio je Orav.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG