Linkovi

Bošković: Članstvo u NATO i EU su komplementarni procesi


Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković (rtcg.me)
Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković (rtcg.me)

Crnogorski ministar odbrane, Predrag Bošković, ocijenio je danas da nije moguće izolovano govoriti o članstvu u NATO i EU i ponovo se založio za “politiku otvorenih vrata evroatlantske zajednice”, prenose mediji u Podgorici.

Govoreći na panelu Free Market Road Show povećenom vezi NATO članstva i evropskih vrijednosti, koji je na podgoričkom Univeritetu Donja Gorica organizovao Austrijski ekonomski centar, Bošković je ponovio da je ulazak u NATO jedan od najvažnijih trenutaka u istoriji Crne Gore “koji je donio mnoge druge benefite i nove vrijednosti na društveno-ekonomskom planu”.

„NATO i evropske integracije su dva komplementarna procesa, sa ciljem stvaranja jakog sistema kolektivne bezbjednosti, kao garanta mira i prosperiteta međunarodne zajednice“, kazao je Bošković.

Bošković je istakao da “postignuti rezultati i lekcije savladane na evroatlantskom putu, predstavljaju značajno iskustvo na putu ostvarenja drugog spoljnopolitičkog cilja Crne Gore”.

„NATO integracije podstiču integracije u EU, a politika koju promoviše Alijansa počiva na jačanju evropskih vrijednosti”, rekao je crnogorski ministar odbrane. “U prilog tome govori činjenica da je saradnja Saveza sa EU visoko pozicionirana na NATO agenda”.

Prema njegovim riječima, bez koherentnog i usklađenog pristupa te dvije najrazvijenije međunarodne organizacije, nemoguće je govoriti o stabilnom međunarodnom okruženju.

On je naglasio da se Crna Gora “snažno zalaže za politiku otvorenih vrata evroatlantske zajednice, posebno zbog istorijske nestabilnosti regiona Zapadnog Balkana”, prenosi RTCG.

"Dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja su veoma značajni kriterijumi za NATO i EU", zaključio je Bošković, prenosi portal Antena M.

XS
SM
MD
LG