Linkovi

Marković: Region da ostane fokusiran na EU i NATO


Crnogorski premijer Duško Marković na Brdu kod Kranja na Samitu SEECP (gov.me)

Crnogorski premijer Duško Marković poručio je u utorak na Samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, koji se održava u slovenačkom Brdu kod Kranja, da region mora ostati fokusiran na Evropsku uniju i NATO, prenijela je državna Radio Televizija Crne Gore.

On je rekao da, imajući u vidu savremene i dinamične izazove sa kojima se suočava region Jugoistočne Evrope, postojeći okvir predstavlja "platformu kroz koju zajednički dolazimo do najboljih rješenja koja će doprinijeti obezbjeđivanju sigurnosti i napretku našeg regiona".

"Region mora ostati fokusiran na procese integracije u EU i NATO koji predstavljaju najbolji način za jačanje demokratije, ekonomskog razvoja i prosperiteta u našim državama", rekao je Marković, prenosi RTCG. "Uvjereni smo da će naše članstvo u NATO imati pozitivan efekat na dugoročnu stabilnost i bezbjednost regiona"

Marković je podsjetio da je Crna Gora "snažno posvećena očuvanju dobrosusjedskih odnosa i unapređenju regionalne saradnje i istakao dostignuća naše zemlje u evropskim integracijama i na značajne institucionalne i pravne reforme koje dovode do konkretnih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala".

"Koristim ovu priliku da iskažem zadovoljstvo Izvještajem Evropske komisije za Crnu Goru, koji je predstavljen 17. aprila, u kojem je evidentan ukupni napredak Crne Gore u procesu pristupanja EU, kao i ubrzani ekonomski rast u prethodnoj godini, budući da smo bili jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi", dodao je Marković.

Predsjednik Vlade Crne Gore je istakao da će predstojeći Samiti Evropska unija – Zapadni Balkan u Sofiji kao i samit u Londonu biti prilika da se dalje produktivno razgovara o važnim pitanjima za region, povezivanju, ekonomskoj stabilnosti, bezbjednosti i političkom nasljeđu, uz fokus na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, i konkretnim regionalnim infrastrukturnim projektima.

Visoki zvaničnici država Jugoistočne Evrope usvojili su na današnjem Samitu Deklaraciju „Brdo Samit SEECP“, kojom su snažno potvrdili posvećenost saradnji u okviru SEECP-a sa posebnim fokusom na evropsku perspektivu regiona, očuvanje bezbjednosti i stabilnosti, kao i saradnju mladih i povezanost u oblasti digitalne ekonomije.

Na Samitu je, pored ostalog, usvojena i odluka da Procesom saradnje u narednom dvogodišnjem periodu predsjedavaju Bosna i Hercegovina i Kosovo, prenosi državna televizija.

Pored Markovića i slovenačkog predsjednika Mira Cerara, Samitu prisustvuju i predsjednici Vlada Bugarske Bojko Borisov, Hrvatske Andrej Plenković, Kosova Ramuš Haradinaj i predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, kao i visoki zvaničnici Albanije, Srbije, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Grčke i Turske.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG