Linkovi

SAD: Saradnja sa Đukanovićem na zajedničkim prioritetima


State department logo
State department logo

U Crnoj Gori su održani demokratski izbori, a pobjeda Mila Đukanovića je rezultat slobodno izražene volje građana na biračkim mjestima, rekao je u intervjuu za Glas Amerike vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer. Profesor na Univerzitetu Džons Hopkins Danijel Server istakao je da su i ovi izbori pokazali da je većina Crnogoraca za NATO i Evropsku uniju, te da je Crnoj Gori potrebna modernija i ozbiljnija opozicija.

Sjedinjene Države, kako je za Glas Amerike rekao zvaničnik Stejt departmenta Metju Palmeri, čestitaju Crnoj Gori na održavanju demokratskih izbora.

"Radujemo se saradnji sa novoizabranim predsjednikom Djukanovićem i vladom na zajedničkim prioritetima. Što je najvažnije, želimo da pomognemo Crnoj Gori da napreduje ka članstvu u Evropskoj uniji. Crna Gora je prešla dug put, ali ima još dosta posla", istakao je Palmer.

Novoizabrani crnogorski predsjednik je na vlasti, sa prekidima, gotovo 30 godina. Na pitanje šta to znači za demokratiju u Crnoj Gori, Palmer je odgovorio da Vašington ima puno povjerenja u crnogorsku demokratiju i integritet demokratskog sistema.

"Ovo je rezultat slobodno izražene volje crnogorskih gradjana na biračkim mjestima. Poštujemo ishod i saradjivaćemo sa novoizabranim predstavnicima crnogorskog naroda na ispunjavanju zajedničkih prioriteta", rekao je vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara.

"Crnoj Gori potrebna ozbiljnija opozicija"

Đukanovićeva pobjeda, kako za Glas Amerike ocjenjuje profesor na univerzitetu Džons Hopkins Danijel Server ne pokazuje slabosti demokratije, već je odrazi slabosti opozicije, koja je već duže vreme promiloševićevska i proruska, a protiv nezavisnosti i NATO-a.

Danijel Server
Danijel Server

"Vrijeme je za moderniju opoziciju Đukanoviću. Potrebna mu je ozbiljnija opozicija. To je potrebno da bi se ljudi na vlasti smenjivali. Jer promenljivost vlasti je konačni dokaz prave demokratije u Crnoj Gori i svuda u svijetu. A ta smena se još nije desila. Voleo bih da se desi, ali na miran i zakonit način sa ozbiljnom, opozicijom čiji su stavovi u skladu sa Ustavom", naglasio je Server.

Server ipak ocjenjuje da je opozicija ukupno osvojila dobar dio glasova i da počinje da liči na ozbiljnu demokratsku opoziciju. Očekuje i da će Đukanović ograničiti svoj uticaj na ključna pitanja - nezavisnost, članstvo u NATO-u i naročito pridruživanje Evropskoj uniji.

"Crna Gora sada ima izuzetnu šansu, s obzirom na to da je Evropska unija otvorila politički prozor za članstvo, vjerovatno 2023. godine jer su potrebne dvije godine za ratifikaciju. Da bi se spremila, Crna Gora zaista mora da bude usredsređena i disciplinovana u pogledu ispunjavanja uslova za članstvo u EU."

Američki analitičar dodao je i da su ga malo zabrinuli izvještaji o izbornim nepravilnostima i da bi Crna Gora u bugućnosti trebalo da poboljša izborni mehanizam, uz ocjenu da je riječ o problemu s kojim se mnogi suočavaju, pa i Sjedinjene Države.

Server kaže da ga je iznenadilo to što se Rusija, po svemu sudeći, ovog puta nije miješala u crnogorske izbore.

"Crna Gora nikada nije bila toliko važna za Rusiju, zato što ne predstavlja ozbiljnu prijetnju, barem ne vojnu. Problem za Rusiju je napredak ostalih balkanskih zemalja kao NATO-u i Evropskoj uniji. To je ono što zaista želi da poremeti", ističe Server.

XS
SM
MD
LG