Linkovi

Analitičar: Situacija sa Srbijom i Crnom Gorom "mala svađa u porodici"


Predsednik Crne Gore Milo Đukanović i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na samitu u Tirani 2019.
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na samitu u Tirani 2019.

Zvanični Beograd oštro je reagovao na odluku Crne Gore da ne uvrsti Srbiju u grupu zemalja za čije će građane otvoriti granice 1. juna. Iz Podgorice poručuju da je odluka doneta isključivo iz zdravstvenih razloga. Politički analitičar Cvijetin Milivojević za Glas Amerike ovu situaciju opisuje kao "malu svađu u porodici" i kaže da je posredi paradoks u kojem predsednici Srbije i Crne Gore vode politiku jedni protiv drugih, dok njihovim kampanjama upravljaju skoro isti ljudi.

Crnogorski premijer Duško Marković kazao je da će Crna Gora u prvim danima juna otvoriti granice za državljane Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke, Poljske, Češke, Mađarske, Austrije i Grčke, jer te države ispunjavaju epidemiološke kriterijume da imaju najviše 25 zaraženih na 100 hiljada stanovnika, prenosi Fonet.

On je najavio da je moguće da će otvoriti granice sa još nekim državama regiona u zavisnosti od situacije kada ta naredba stupi na snagu.

Na to je reagovala premijerka Srbije Ana Brnabić, koja smatra da je Crna Gora ovim pokazala da su građani Srbije "nepoželjni" i da broj zaraženih nije razlog za takvu odluku Podgorice.

Ona je za TV Pink kazala da Srbija neće zatvarati granice za crnogorske građane, ali da će granica biti zatvorena za "crnogorske mafijaše i kriminalne klanove", prenosi Fonet.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je u intervjuu za Blic odluku Crne Gore ocenio kao "smešan i besmislen čin" koji ima štetne posledice po građane Crne Gore. On je rekao da vlada Mila Đukanovića namerno nije stavila Srbiju na listu jer "sve gledaju kroz problem koji imaju sa SPC"

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović kazala je da je odluka Crne Gore u suprotnosti sa principima slobode kretanja na kojima se zasniva EU, dok ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da se Crna Gora bori protiv Srba, a ne protiv virusa.

CG: Razlog je zaštita zdravlja građana

Pomoćnik Instituta za javno zdravlje Senad Begić rekao je za TV Vijesti da je zadatak Instituta da štiti zdravlje građana i da je odluka da se granice Crne Gore otvore samo za pojedine države donijeta samo iz tog razloga.

“Odluka se nije donosila ni za jednu državu ponaosob, već na to da će ulazak u Crnu Goru biti omogućen stanovnicima onih zemalja čija stopa aktivnih slučajeva ne prelazi 25 na 100,000 stanovnika”, rekao je Begić.

On vjeruje da će sve države relativno brzo postići ovu stopu i da ne vidi razlog za ljutnju.

Situacija između Srbije i Crne Gore "mala svađa u porodici"

Politički analitičar Cvijetin Milivojević za Glas Amerike kaže da u ovoj fazi odluka crnogorske vlade deluje objašnjivo, makar prema unutrašnjoj javnosti, jer nije bukvalno i poimenično adresovana samo na Srbiju.

Ipak, smatra da svega stoji "mala svađa u porodici".

“Ne zaboravite da je ključni doprinos pobedi gospodina Đukanovića na prethodnim parlamentarnim izborima u jesen 2016. upravo dao gospodin Vučić. Ne zaboravite da se gospodin Vučić uživo uključio unutar izbornog dana, da je negde oko tri sata popodne, pet sati pre zatvaranja biračkih mesta, svojom izjavom da je “na delu pokušaj državnog udara protiv Đukanovića u organizaciji nekih građana Srbije i nekih građana Rusije” on zapravo ujedinio birače DPS-a, oterao dobar deo birača opozicije tadašnje, faktički ih je uplašio i oni nisu izašli na izbore. Gospodin Đukanović bi mogao za tu pobedu da zahvali i gospodinu Vučiću. Tu postoji jedna vrsta odnosa koji traje od trenutka kada je formirana Srpska napredna stranka, ne zaboravite da su patroni SNS, a i komandanti propagandnih štabova i gospodina Đukanovića i gospodina Vučića, skoro jedni te isti ljudi".

"Dakle, ovde je na delu apsurdna situacija – da vlast gospodina Đukanovića u Crnoj Gori vodi jednu izrazito antisrpsku politiku, ovo kažem vrlo direktno i ne preterujem, a da istovremeno dobar deo vlasti koji kontroliše gospodin Vučić vodi jednu izrazito anticrnogorsku politiku, a da paradoks bude potpun ljudi koji upravljaju propagandom i u Podgorici i u Beogradu su jedni te isti ljudi", smatra Milivojević.

Posledice će se, kaže, videti u obe zemlje čiji građani ove godine glasaju na parlamentarnim izborima.

"Ovo što su uradili patrijarh Irinej i gospodin Vučić kao predsednik Srbije, sa tom performans pres konferencijom, zapravo će uterati glasače DPS-a na sledećim izborima. I što je najtužnije u svemu tome, oteraće deo vernika SPC koji se izjašnjavaju nacionalno kao Crnogorci, ali tvrde da govore srpskim jezikom – vrlo moguće da će oni biti oterani kao glasači DPS-a. S druge strane, jačanje nacionalnih mišića je uobičajen vid komunikacije gospodina Vučiča pred svake izbore. Ali, postoji jedna manjkavost u tome – gospodin Vučić od 2012. ne odgovara na ključna nacionalna pitanja, a jedno od njih je dokle je Srbija. On ne sme da kaže da li je ta država do Merdara ili do Prokletija. Ali znajući pred svake izbore da su njegovi birači mahom bivši glasači SPS i SRS, nacionalno vrlo profilisani birači, on jača svoju nacionalnu retoriku. Ovoga puta na račun svog poltičkog i poslovnog partnera gospodina Đukanovića.”, zaključuje Milivojević.
Facebook Forum

XS
SM
MD
LG