Linkovi

Crna Gora protjeruje ruskog diplomatu


Montenegro flag
Montenegro flag

Vlada Crne Gore odlučila je da protjera jednog ruskog diplomatu iz zemlje, slijedeći na taj način odluku 23 zapadne zemlje, uključujući SAD i 16 zemalja EU, koje su optužile Rusiju da stoji iza trovanja nervnim agensom bivšeg ruskog agenta i njegove kćerke u Velikoj Britaniji.

“Vlada Crne Gore je donijela odluku da proglasi jednog diplomatskog predstavnika akreditovanog u ambasadi Ruske Federacije za persona non grata i da povuče saglasnost za djelovanje počasnog konzula Ruske Federacije u Crnoj Gori”, saopštila je Vlada. “O mjerama je obaviještena ambasada Ruske Federacije u Podgorici uz rok od sedam dana da diplomatski predstavnik napusti Crnu Goru”

Iz Vlade su naglasili da “Crna Gora i ovu odluku donosi koordinirano sa saveznicima, u skladu sa mjerama preduzetim od strane članica EU i NATO u vezi sa djelovanjem Rusije i napadom nervnim gasom na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva koji je Vlada Crne Gore, u znak solidarnosti sa našim britanskim partnerima, odmah jasno osudila”, saopštila je Služba za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore.

Crna Gora je prošle godine, u istorijskom zaokretu, postala 29. članica NATO-a, izazivajući snažno protivljenje Moskve koju su zvaničnici u Podgorici optužili da je preko svojih špijuna orkestrirala pokušaj državnog udara tokom crnogorskih parlamentarnih izbora u oktobru 2016.

Ruski zvaničnici su tada negirali miješanje u izbore u Crnoj Gori, optužujući zapadne zemlje i crnogorske vlasti da lažnim optužbama prema Moskvi izazivaju antirusku histeriju.

Politički analitičar Sergej Sekulović ocijenio je za Glas Amerike da je činjenica da Vlada nije protjerala ambasadora nego nižeg diplomatu, znak da je nastojala da balansira između kontinuiteta usaglašavanja svoje spoljne politike sa EU i SAD i pokušaja da ne izazove Rusiju na mjere koje bi mogle negativno uticati na crnogorski turizam.

"Hoće li taj pokušaj dati rezultate, vidjećemo", rekao je Sekulović.

XS
SM
MD
LG