Linkovi

Han: Kosovo, ali i vladavina prava bitni za evrointegracije


Evropski komesar za proširenje Johanes Han u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, 2. jula 2018.
Evropski komesar za proširenje Johanes Han u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, 2. jula 2018.

Kosovo je otvoreno pitanje, ali ono nije jedino važno, već ima i drugih elemenata ključnih za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, izjavio je danas evropski komesar sa susedsku politiku i proširenje Johanes Han i pri tome posebno ukazao na značaj vladavine prava.

Posle razgovora u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Johanes Han je istakao da će 26 miliona evra biti iskorišćeno za proces pravosudnih reformi, a da je podrška planirana za Državno veće tužilaca, Visoki savet sudstva, kako bi njihov rad bio efikasniji i transparentniji, objasnio je Han.

Razgovaraćemo o stvaranju okruženja u kojem se uvažava sloboda izražavanja, rekao je Han uoči susreta sa premijerkom Srbije Anom Brnabić:

"Pozdravljamo i ohrabrujuće signale premijera na inicijativi da se ponovo započne rad na strategiji za mediji, gde su se svi ponovo okupili sa istim stolom, i to je korak u pravom pravcu. Nadam se da će taj pozitivni zamah dovesti do konstruktivnog i za sve učesnike, uspešnog posla", istakao je Han.

A predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Kosovom, rekao da će Srbija uložiti sve da do kompromisa sa Prištinom dođe, ali da, kako je dodao, "Srbiju niko neće moći da ponižava i sruši bez obzira na to koliko se to nekima činilo da je moguće".

On je poručio i da će se Srbija truditi da u regionu bude faktor mira i stabilnosti, i dodao se stvari moraju popraviti u segmentu vladavine prava i da je važno postići napredak do sledećeg izveštaja Evropske komisije:

"Jasno je da se ne nalazimo u lakoj situaciji i jasno je da ne žele svi ljudi kompromis. Ali naš je posao da težimo dogovoru i da pokušavamo taj kompromis da pronađemo. I bolje je 10 godina da pregovarate i razgovarate, i da se mučite koliko hoćete, nego da imate jedan sat sukoba i ratova. Mi ćemo sve da uložimo da se do kompromisa dođe, ali naravno, kao što sam rekao već mnogo puta, Srbiju niko neće moći da ponižava", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će novac iz Akionog IPA sporazuma, koji su potpisali ministarka Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, u iznosu od 41,2 miliona evra biti iskorišćen kao podrška procesu evropskih intergracija i sektoru pravde. Prema njegovim rečima, ukupna vrednost IPA za ovu godinu je 138 miliona evra.

XS
SM
MD
LG