Linkovi

Vučić i Tači ni blizu kompromisa


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači na sastanku u Briselu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači na sastanku u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu, posle sastanka sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom Evropske unije Federikom Mogerini, da nisu ni blizu kompromisnog rešenja u dijalogu Beograda i Prištine.

Uz ocenu da su današnji razgovori bili "vrlo složeni, komplikovani i svakako ne laki", Vučić je rekao da Tači, kao i sve kosovske partije jedino nude priznanje nezavisnosti Kosova i dodao da to ne bi bilo kompromisno rešenje.

U izjavi posle susreta, on je ponovio da je potreban kompromis u mnogim važnim problemima i da ni jedna strana ne može biti potpuno zadovoljna rešenjem.

"Ako budemo podjednako nezadovoljni, to će značiti da smo u stanju da postignemo stvarno kompromisno rešenje", istakao je Vučić.

"Albanci bi želeli da sve dobiju i traže sve za Albance sa Kosova, a mi se trudimo da pronađemo kompromisno rešenje, u kojem nijedna strana ne bi bila unižena", rekao je Vučić i naglasio da nema pravo da prekine razgovore i prepusti emocijama i strastima da uzmu stvari pod svoje.

Kako je rekao, dogovoreno je da se razgovori nastave, da će sagovornici pokušavati da traže zajednički imenitelj kompromisnog rešenja i čuvati mir i stabilnost u odnosima između Beograda i Prištine.

Na kraju, Vučić je poručio da je Srbija odlučna da razgovore nastavi u najboljoj nameri da se dođe do rešenja.

Predsednici Srbije i Kosova sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini u Briselu
Predsednici Srbije i Kosova sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini u Briselu

Sa ocenom da je današnji susret bio težak složio se i predsednik Kosova Hašim Tači - kako prenosi RTK2, on je rekao da sastanak bio kratak i jedan od najtežih u poslednjih šest godina.

Po njegovim rečima volja za integraciju u EU velika i nastavak dijaloga nema alternativu, a kako je objasnio, danas se razgovaralo o "konačnom sporazumu između dve države i konkretnim koracima koje Kosovo mora da preuzme u tom pravcu".

Tači je potvrdio da je Kosovo spremno za dijalog, dobrosusedstvo, mir na Balkanu i integraciju u EU, ali je ocenio i da ubuduće može doći do još većih poteškoća, ali da smatra da i dalje postoji svetlo na kraju tunela.

"Srbija živi u prošlosti i Vučić treba da shvati da je Kosovo nezavisna država. Što pre se to desi, lakše ćemo doći do konačnog sporazuma”, zaključio je Tači.

A u saopštenju Brisela se ističe da su se predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači, posle sastanka sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini saglasili da se za nekoliko nedelja ponovo sastanu, kako bi nastavili rad.

Federika Mogerini je navela da je sa Vučićem i Tačijem razmotrila napredak ostvaren u razgovorima o okviru pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

XS
SM
MD
LG