Linkovi

Srbi i Albanci treba da razviju bolje odnose, nezavisno od KiM


Poslanik u Evropskom parlamentu Eduard Kukan, jedan od učesnika konferencije "Srbi i Albanci - kojim putem dalje". (Foto: VOA)
Poslanik u Evropskom parlamentu Eduard Kukan, jedan od učesnika konferencije "Srbi i Albanci - kojim putem dalje". (Foto: VOA)

U Beogradu je održana konferencija "Srbi i Albanci - kojim putem dalje", u organizaciji Tanjuga i albanske novinske agencije ATA, koja je prvi put u velikom broju okupila zvaničnike, analitičare, novinare iz regiona i Evrope. Pitanje odnosa dve države je najviše opterećeno nerešenim problemima između Beograda i Prištine, te su se svi panelisti osvrnuli na dijalog između Srbije i KiM. Generalni zaključak je da dva najveća balkanska naroda, Srbi i Albanci, treba više da rade na tome da se upoznaju, kako bi izgradili poštovanje prema onome što ih razlikuje.

Konferenciju je obeležilo i hapšenje petorice Srba na Kosovu, te je reagovao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je govorio na ovoj konferenciji.

"Kad slušate razgovor kod Mogerini mislite da ste na dobrom putu, ali čitam sad vesti o hapšenju Srba na Kosovu - znači jedan korak napred, dva nazad. Nije lako. Nije jasna situacija pa da se favorizuje neko rešenje", smatra Dačić.

Poslanik u Evropskom parlamentu Eduard Kukan je istakao da do rešenja pitanja odnosa Beograda i Prištine može da se dođe samo stalnim dijalogom. Prema njegovim rečima, Srbija i Albanija imaju zajedničke interese i budućnost, a bilateralni odnosi te dve države treba da prate model EU.

Bodo Veber, iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije, ocenio je da je - nažalost - prošlo vreme za rešavanje normalizacije Beograda i Prištine putem kompromisa.

Veber je rekao da normalizacija odnosa Beogarda i Prištine, Albanaca i Srba neće ići putem suočavanja srpskog društva sa prošlošću, već sa realnošću.

"Kosovo je otišlo od Srbije i u dijalogu neće biti rešavanja putem kompromisa“, uveren je on.

Rešavanje odnosa Srba i Albanaca, prema njegovim rečima, ne može ići putem Tirana - Beograd, već najvećim delom preko rešavanja odnosa Beograda i Prištine.

On je kritikovao i albanskog premijera Edija Ramu, rekavši da ima tendenciju da glumi oca albanskog naroda.

"Mogao bi naučiti od nedavne istorije Srbije, da je loš koncept glumiti oca nacije, jer otac neće stradati na kraju već deca. Treba poštovati granice, i u tim okvirima pomagati. Izjava o ocu svih Albanaca je štetna po albanski narod", naglasio je Veber.

"Dva naroda sa zajedničkom istorijom"

Piro Miša iz Instituta za dijalog i komunikaciju iz Tirane kaže da je razumna potreba Srba i Albanaca da otvore razgovore o odnosima dve zemlje, ali je jasno da odnos Beograda i Tirane ne može da zameni odnos Beograda i Prištine.

Ipak, on kaže da su se od njegove poslednje posete Beogradu 2000. godine stvari značajno promenile, te da ova konferencija jasno pokazuje da su dve zemlje u fazi razmatranja kako će da normalizuju onose.

"Dva naroda, u svakom slučaju imaju zajedničku istoriju, ali i trend da budu pomalo pesimistični", kaže Miša.

On je na konferenciji izrazio zadovoljstvo činjenicom da je sve više srpskih turista u Tirani, koju mu je preneo srpski ambasador u Albaniji.

"To je stvar kojom se promene ostvaruju. Uvek ćemo slušati o političkim problemima, ali stvari se menjanju na dnevnom nivou“, dodao je Miša.

Direktor instituta u Tirani naveo je i da je danas moderno kritikovati Brisel i EU, ali da treba postaviti pitanje kakav bi odnos Srba i Albanaca bio da EU nema.

"Obećanje da ćemo biti deo EU je velika motivacija za rešavanje problema. Nekada se i frustiramo da postoji ta vrsta tretiranja od Brisela sa visine. Ali, i bez tog obećanja, mislim da bi bez EU bilo teško rešiti probleme i normalizovati odnose“, rekao je Miša

Prema njegovom mišljenju, u zemljama regiona, pa i Albaniji postoji strah od vakuma, da budu okružene evropskim zemljama, a nemaju mogućnost da postanu deo EU.

Nano: Nema mnogo razlike između Srba i Albanaca

Prema oceni poverenice za ravnopravnost Brankice Janković, Srbi i Albanci su dva naroda koja su živela pod istim nebom, često strahujući od protivnika koji su ih svađali, ali danas je njihova saradnja i mir ključ bezbednosti na Balkanu.

"Ne poznajemo se dovoljno, strahujemo jedni od drugih, gušimo se tražeći razlike, a ne sličnosti. Danas imamo ljude koji hoće rešenje“, poručila je Janković, dok novinar Mustafa Nano veruje da bi razgovor Srba i Albanaca trebalo preusmeriti sa Kosova i na druge teme, jer je to ključ saradnje dva veoma slična naroda u budućnosti:

"Fokusiranjem samo na Kosovo ostaćemo okovani kuglom, koja nas drži u mestu. Ono što me može učiniti optimističnijim jeste da usmerimo diskusiju u drugom smeru. Znamo da problem KiM postoji i da mora da bude rešen ali, ako se previše fokusiramo na njega bićemo taoci diskusije i ništa nećemo postići“, rekao je Nano.

On, takođe, nije saglasan sa nekim od panelista da postoji mnogo razlika između dva naroda i istakao je da se u Beogradu oseća kao kod svoje kuće.

"Dakle, dobro se osećam ukoliko zaboravimo pitanje Kosova. Gospodin Bodo Veber i ja imamo jednu stvar koju delimo - da obojica volimo Srbiju i to nije šala. Smatram da je način na koji Srbi razmišljaju vrlo sličan meni, i ništa nije toliko različito u srpskom i albanskom pogledu na svet. Na to bi trebalo da se fokusiramo“, poručio je Nano.

XS
SM
MD
LG