Linkovi

Najave Vučića o okupaciji severa (ne)realne


Sever Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poslednje vreme sve češće najavljuje da bi Albanci mogli da zauzmu sever Kosova. Srpski i albanski analitičari na Kosovu različito tumače ove Vučićeve najave. Od mišljenja da je sever Kosova Briselskim sporazumom već predat u ruke Prištini, do toga da predsednik Srbije šalje ozbiljnu poruku - do čega može doći ako ne prihvati ponuđeno rešenje za Kosovo.

,,Da li mislite da Albanci neće krenuti da zauzmu sever Kosova’’? ,, ,,Albancima glavni cilj okupacija severa Kosova’’, „ Šta ćemo da radimo ako Albanci, uz logističku podršku zna se već koga, krenu da zauzmu sever“?, samo su neke od izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića u poslednje vreme u vezi severa Kosova.

Potpredsednik Srpskog nacionalnog foruma Živorad Lazić za Glas Amerike kaže da ne vidi razlog zašto bi Priština na bilo koji način okupirala sever Kosova kad je taj deo rešen Briselskim sporazumom od 19. aprila 2013. godine,

“Zaista ne mogu da razumem bilo kakvu najavu od predsednika Vučića, ako znamo da je sve to dogovoreno u Briselu. Znači, postoje lokalni organi vlasti u sistemu Kosova, postoje sve moguće institucije u sistemu Kosova i ja ne znam šta to Albanci treba da osvajaju u severnom delu ili na teritoriji tog dela Kosova”, rekao je Lazić.

Tatjana Lazarević, urednica Kossev porta, koja živi i radi u Severnoj Mitrovici kaže dane zna šta bi ta okupaciju severa tačno podrazumevala, jer kako je kazala, srpskih vojnika na teritoriji Kosova nema od 1999. godine, a od 2013. godine supo Briselskom sporazumu, skoro sve srpske institucijeintegrisane u kosovske.

,,Ključ Briselskog sporazuma je gašenje srpskih institucija, integrisanje u kosovske institucije, Kosovske snage bezbednosti, mislim na kosovsku policiju na severu. Do sada, su ti pripadnicibili na severu u različitim akcijama. Poslednja takva akcija, vrlo nepopularna, bila je hapšenje Marka Đurića u sred Severne Mitrovice. Pre 2013. godine meni je taj momenat bio nezamisliv”, rekla je Lazarevićeva.

Ipak Lazarevićeva kaže da su sve češća upozorenja predsednika Srbije I vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića o zauzimanju severa od strane Albanaca veoma alaremantna.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

"Ako on u seriji alarmantnih poruka Srbima na severu i uopšte Srbima na Kosovu poručuje da mogu da očekuju nasilje -imate dva puta: da bežite glavom bez obzira kako biste spasili život ili da se spremite i čekate šta god taj upad značio i da se branite”, kazala je Tatjana Lazarević.

Analitičar iz Prištine Fadilj Ljepaja smatra da predsednik Srbije porukama o zauzimanju Severa Kosova, pokušava da pre svega opravda svoju politiku prema Kosovu i ukaže Srbima da može da im se dogodi scenario Srba iz Hrvatske ako Srbija ne prihvati ponuđena rešenja.

"Zapravo on ( Aleksandar Vučić ) cilja da osvesti Srbe i na Kosovu i u Srbiji da zapravo može da se desi nešto slično kao i u Hrvatskoj ako Srbija ne prihvati ništa od onoga što je ponuđeno. U Hrvatskoj je baš ta neodgovornost i nespremnost Srbije da razgovara i da prihvati bilo šta ispod neke države zapravo dovelo do posledica koje su nam već poznate”, rekao je Ljepaja.

Ljepaja je istakao da je Briselskim sporazumom sever Kosova dobrim delom integrisan u kosovski sistem, ali da kako je kazao to još uvek funkcioniše tako da srpski političari na Kosovu svoj politički centar više vide u Beogradu nego u Prištini što po njegovim rečima nije u skladu sa njihovim pozicijama u kosovskim institucijama.


Facebook Forum

XS
SM
MD
LG