Linkovi

"Bolton kaže da su SAD spremne da saslušaju kreativna rešenja za Kosovo"


Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić (arhivska fotografija)
Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić (arhivska fotografija)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže za Glas Amerike da je veoma zadovoljan razgovorima koje je imao u Vašingtonu sa pomoćnikom državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom i savetnikom za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Džonom Boltonom.

Dačić smatra da je najveća promena koja je došla sa novom administracijom SAD ta što su „voljni da saslušaju i argumente Srbije“.

Dačić: Nova administracija voljna da čuje i argumente Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

„Do pre dve godine, kad s nekim razgovarate rekli bi vam „to je rešeno pitanje“. Sada kažu „treba da se nađe kompromis“. To je velika razlika“, rekao je Dačić u razgovoru za Glas Amerike.

Srpski šef diplomatije je, kaže, da je za Beograd posebno značajna činjenica da je na mestu pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel jer je „imao sluha i pokazao razumevanje za interese Srbije“.

Ističe i da je savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton spreman da sasluša i drugačija rešenja za Kosovo.

„Kako je rekao Bolton, on je sam upotrebio taj izraz – da je američka spoljna politika u prethodnom periodu, dakle pre Trampa, bila vođena nekim autopilotom. To znači u jednom smeru koji je utvrđen tada i tada. Po prvi put, evo citiram reči, su oni spremni da saslušaju kreativna rešenja mogućih problema uključujući i Kosovo. To je za nas veoma važna stvar i jako je važno da oko toga postoji saglasnost ovde u Vašingtonu“, kaže Dačić.

Ivica Dačić o susretu sa Džonom Boltonom u SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00

Iz Bele Kuće i Stejt Departmenta još nema zvaničnih izjava o sastancima koje je srpski šef diplomatije imao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Boltonom i pomoćnikom državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Vesom Mičelom.

Ivica Dačić bio je u Vašingtonu povodom stogodišnjice od podizanja srpske zastave na Beloj kući, istaknute kao znak priznanja Srbiji zbog učešća u Prvom svetskom ratu. Srpski šef diplomatije smatra da je to dobra polazna osnova za „resetovanje odnosa“ i pronalaženje zajedničkih interesa.

Dačić je učestvovao na konferenciji u Stejt Departmentu o religijskim slobodama, čiji je domaćin bio državni sekretar Majk Pompeo. Srpski šef diplomatije kaže da je tamo sreo i savetnika u Beloj kući i Trampovog zeta Džareda Kušnera koji je, kaže Dačić, upotrebio izraz da su „Srbi žestoki i dobri momci“.

Pročitajte:

Američki zvaničnici: Odnosi sa Srbijom sve bolji

Brnabić za Glas Amerike: Čini mi se da se Srbija i SAD bolje razumeju

XS
SM
MD
LG