Linkovi

Čaputovič: Članstvo u EU može da reši probleme Srbije i Kosova


Jacek Čaputovič, ministar spoljnih poslova Poljske, Foto: AP
Jacek Čaputovič, ministar spoljnih poslova Poljske, Foto: AP

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Republike Poljske Jacekom Čaputovičem kao i sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom, a zaključeno je da su odnosi sa obe zemlje na visokom nivou, navodi se u saopštenju Vučićevog kabineta.

Osim dobrih odnosa sa Poljskom treba mnogo više raditi na jačanju ekonomske saradnje, kao i na privlačenju njihovih investicija, kaže se u saopštenju pres službe Predsednika.

Srbija i Poljska će naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, a ministar Čaputovič sastao se sa i sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem i istakao da Poljska u potpunosti podržava evropski put Srbije, koji je važan, kako za Srbiju, tako i za ceo region.

Kako je rekao Dačić, Srbija je zadovoljna nivoom ekonomske razmene dve zemlje, koja je prošle godine iznosila gotovo milijardu i 200 miliona evra, a samo u prva četiti meseca ove godine oko 380 miliona evra.

“Zabeležen je rast robne razmene i mi se nadamo da će iz godinu u godinu ta razmena biti sve veća,” kazao je Dačić i dodao da je Poljska osmi spoljnotrgovinski partner Srbije, a da je peti kada je reč o zemljama članicama EU.

Čaputovič se složio sa Dačićem da Poljska što se tiče finansiranja ne može mnogo da učini, jer i ona sama koristi ekonomsku pomoć EU, ali je istakao da može da doprinese razumevanjem:

“Možemo da podržavamo politički i da pozivamo EU da se ne zatvara za evropske težne zemalja Zapadnog Balkana,” kazao je Čaputovič.

Dačić se zahvalio Poljskoj što u poslednjim godinama ima uzdržan pristup po pitanju Kosova i Metohije, iako su ranije vlasti priznale jednostrano proglašenje nezavisnosti.

Govoreći o Kosovu i metohiji, Čaputovič je kazao da je sa Dačićem razgovarao o trenutnim odnosima Beograda i Prištine i pozvao na nastavak razgovora po tom pitanju.

“Želeo bih da i Srbija i Kosovo budu u EU, jer i članstvo može da dovede do rešavanja problema. Treba uraditi tako da bilateralni odnosi, koji su teški i istorijski opterećeni, ne budu prepreka na putu ka EU,” kazao je Čaputovič.

Odnosi Srbije i Mađarske su trenutno na najvišem nivou u istoriji, zahvaljujući i posvećenosti i otvorenosti vlade premijera Viktora Orbana za bilateralnu saradnju, poručio je Vučić u razgovoru sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom koji mu je preneo pozdrave Orbana.

Vučić i ministar Sijarto razgovarali su o bilateralnim odnosima, i evrointegracijama Srbije, a razmatrajući regionalnu situaciju, istakli i potrebu saradnje dveju zemalja u postavljanju prema migrantskoj krizi.

XS
SM
MD
LG