Linkovi

Tači: Nema te sile da nas natera da razgovaramo o podeli


Predsednik Kosova Hašim Tači (arhivski snimak)
Predsednik Kosova Hašim Tači (arhivski snimak)

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je danas da nema sile koja će naterati i obavezati Kosovo čak i da razgovara o podeli Kosova. On je kazao da će pravno obavezujućim sporazumom između Kosova i Srbije doći do recipročnog priznavanja i da Kosovo ne treba da gubi vreme oko postizanja tog dogovora.

“Kao predsednik zemlje, još jednom uveravam građane Kosova da neće biti sile koja će naterati Kosovo da diskutuje, a kamoli da se složi o podeli“, rekao je na konferenciji za novinare predsednik Kosova Hašim Tači. On je time kako je kazao odbacio glasine da je podela Kosova jedna od tema u procesu dijaloga Beograda i Prištine koji se vodi u Briselu.

Zabrinjavajući su glasovi koji govore o tome. Zabrinjanjavajuće je posebno kad zapravo takve stvari prelaze i u tračeve ljudi koji imaju neki legalitet u institucijama države. Oni koji šire takve vesti odgovorno kažem, da svesno ili nesvesno, govore o idejama koje je Srbija o podeli Kosova imala još ranije”, rekao je Tači.

Tači je govoreći o budućem pravno obavezujućem sporazumu kazao da će to biti istorijski dokument između Kosova i Srbije koji će otvoriti vrata Kosovu ka članstvu u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama

,,Taj sporazum će biti pravno-obavezujući i biće finalni sporazum recipročnog priznavanja i daće veliku mogućnost Kosovu da ubza svoje korake prema učlanjenju u NATO, ali i u Evopsku Uniju. Ima glasova koji potenciraju da nije vreme za dijalog i sporazum ili ako ne potpišemo sporazum da ćemo time zaustaviti Srbiju. Međutim sa takvima neću ni da razgovaram”, kazao je Tači.

Predsednik Kosova je kazao da je razočaran što parlament Kosova nije usvojio zajednički dokument o nastavku dijaloga između Kosova i Srbije. Po njegovim rečima finalni sporazum sa Srbijom mora da se postigne što pre, jer Kosovo neće možda uvek imati međunarodnu podršku kao što je ima danas.

"Impresioniran sam debatom koja se vodila juče u parlamentu, ali sam razočaran što Skupština nije mogla da odstupi od partijskih interesa i da usvoji zajednički državni dokument. I to je ohrabrujuće za sve one koji ne žele Kosovo da vide ujedinjeno i da pokažu međunarodnom faktoru da Kosovo nije spremno da se suoči sa Srbijom. Kosovo je vodilo pregovore sa Srbijom sada već pre tri decenije i nemamo čega da se plašimo”, kazao je predsednik Kosova.

Poslanici Skupštine Kosova juče nakon celodnevne rasprave nisu uspeli da se usaglase oko oko tri rezolucije koje su predložile opozicione partije u vezi dijaloga Beograda i Prištine. Ono što je zajedničko u svim predlozima rezolucija koje su podnele opozicione stranke je da konačnu fazu razgovora ne može da vodi Hašim Tači.

XS
SM
MD
LG