Linkovi

Vučić i Kurti u Briselu - bez napretka u dijalogu, nova prilika u julu


Delegacije Kosova i Srbije tokom razgovora u Briselu kojima su posredovali Žosep Borelj i Miroslav Lajčak (Foto: Tviter/profil Žozepa Borelja)
Delegacije Kosova i Srbije tokom razgovora u Briselu kojima su posredovali Žosep Borelj i Miroslav Lajčak (Foto: Tviter/profil Žozepa Borelja)

"Važno je da se susret dogodio", poručio je, Miroslav Lajčak - specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova, u unapred pripremljenoj jednominutnoj izjavi, posle sastanka glavnih pregovarača dve strane u Briselu.

Susret predsednika Srbije Aleksandara Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu, održan je u sklopu dijaloga o normalizaciji odnosa dve strane, koji se vodi pod okriljem Evropske unije.

"Obojica lidera su otvoreno i iskreno iznela šta očekuju od dijaloga, a za EU je važno da su potvrdili da nema drugog načina za napredak osim dijaloga i predanosti da rade na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa kroz dijalog. Evropska unija, građani Srbije i Kosova imaju velika očekivanja od dvojice lidera da prevaziđu nasleđe prošlosti i da Kosovo i Srbija budu posvećeni zajedničkoj evropskoj budućnosti kroz normalizaciju odnosa na sveobuhvatan način", saopštio je Lajčak, dodajući da će se dijalog Kosova i Srbije nastaviti pre kraja jula.

Vučić i Kurti o susretu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle razgovora sa kosovskim premijerom da je prištinska delegacija došla na razgovore u Brisel bez namere da se o bilo čemu dogovori osim da pita kada će Srbija priznati nezavisnost Kosova.

"Čovek je došao da se ne dogovori, došao je da pita kada ću da priznam nezavisnost Kosova i kada sam rekao - nikad, on se detonirao", izjavio je Vučić.

Predsednik Srbije ukazao je i na, prema njegovom mišljenju, tri važna detalja.

"Albanska strana ne želi da ispuni obaveze o formiranju zajednice srpskih opština i sporazume koji su njihovi prethodnici u dijalogu potpisali, zahtev prištinske delegacije da znaju kada će Srbija priznati nezavisno Kosovo, te da incidentima i provokacijama nazivaju to što Srbi žele da prisustvu liturgijama u svojim crkvama", rekao je Vučić novinarima u Briselu.

Vučić je izneo tvrdnju da sličnom sastanku do sada nije prisustvovao, da je u komunikaciji bio oštar, ali da nije psovao i nije prelazio granicu.

Sa druge strane, Aljbin Kurti je ukazao da je kosovska strana bila konstruktivna tokom sastanka na kom su izneta četiri predloga Prištine - primetivši da je suština loših odnosa dve strane nedostatak međusobnog priznanja.

"Predložili smo pokretanje novog sporazuma o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi ili SEFTA, drugi predlog je bio da posle samita NATO, gde su date jasne i jednoglasne poruke, bude potpisana deklaracija o miru između Kosova i Srbije da neće napadati jedni druge. Naredni predlog je bio da u slučaju nestalih srpsku delegaciju napusti Veljko Odalović, koji je zajedno sa Zoranom Anđelkovićem vodio okupirano Kosovo, kao i da se, kada je reč o manjinama, uvede reciprocitet. Ova tri predloga su odbijena, a za SEFTA nisu odgovorili. Nadam se da će ozbiljno razmotriti naš predlog koji smo danas dali, rekao je Kurti posle sastanka - prenosi Fonet.

Borelj pre sastanka: Karta za Evropu

Vučić se prethodno sastao se sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

"Početak, nadam se, dobrog dana za Srbiju ovde u Briselu. Dijalog je važan, Srbija je najvažnija", napisao je Vučić na Instagramu.

Žozep Borelj poručio je ranije u utorak ujutro, pre početka sastanka, da treba biti jasan i reći da su dijalog i njegov ishod propusnica za evropsku budućnost obe strane učesnice u razgovorima.

"Drago mi je da se nastavlja dijalog i na to sam ih ohrabrivao tokom ranijih bilateralnih poseta, rekao je Borelj i naglasio kako je dobro što se razgovori nastavljaju kada je u Briselu i američki predsednik Džozef Bajden", rekao je Borelj i dodao da ohrabruje dve strane da nastave dijalog bez odlaganja.

"I donesu rezultate, uprkos svim teškoćama. Znamo da dijalog neće biti lak, ali ovaj proces i iskreno angažovanje obe strane je neophodno u korist građana Srbije i Kosova", naglasio je Borelj, a prenosi FoNet.

On je poručio da je dijalog već doneo korisne rezultate - integraciju policije i pravosuđa sa severa Kosova u kosovski sistem, carinske prihode od trgovine i članstvo u regionalnim inicijativama.

"Unija i ja lično smo posvećeni da vidimo brzi napredak, kako bismo ostavili prošlost iza sebe, da postignemo sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum, koji će učiniti evropsku budućnost Srbiji i Kosovu realnošću", ukazao je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost uoči razgovora kojima je posredovao.

Prema njegovoj oceni, sada postoji novi zamah i treba ga iskoristiti, jer se u EU pokreće nova diskusija o Zapadnom Balkanu i važno je za region da uhvati tu priliku.

"Ovo je prilika za ceo region, ne samo za Srbiju i Kosovo, da se postigne dugoročna stabilnost, ekonomski napredak, a toga nema bez dogovora Srbije i Kosova. Radujem se unapred da nastavimo dijalog sa predsendikom Vučićem i Aljbinom Kurtijem i želim im dobrodošlicu u Brisel. Nadam se važnom i sastanku koji će doneti rezultat", rekao je Borelj.

"Ne postoji stari i novi dijalog"

Prethodno je Peter Stano, portparol Evropske unije, izjavio je da će se na sastanku glavnih pregovarača Srbije i Kosova razgovarati o tome kako nastaviti proces dijaloga dve strane.

Stano je ukazao da ne postoji, kako je naznačio, stari i novi dijalog - već se radi o procesu koji traje pod pokroviteljstvom Evropske unije kroz koji, kako je istakao, Kosovo i Srbija mogu napredovati ka evropskoj budućnosti.

Kako je objasnio, tokom pregovora partneri su se menjali, kao i vlade - ali obaveze i procesi su ostali.

Sva pitanja koja su do sada razmatrana, ali i ona o kojima će se tek razgovarati, ključna su za sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa. Evropska unija i zemlje članice, kao i Sjedinjene Države očekuju od obe strane da nastave posvećenost angažmanu u dijalogu, primene postignute sporazume, ali i pokažu spremnost na kompromis, kako bi se stiglo do konačnog sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije”, poručio je Stano govoreći prošle sedmice uoči briselskog susreta Kurtija i Vučića.

Predsednik Srbije, veče uoči razgovora gostujući u programu Televizije Pink, poručio je da ne očekuje da će na Kosovu biti formirana Zajednica srpskih opština - autonomna oblast koju treba da čine područja sa većinskim srpskim življem na Kosovu.

Oni to neće da urade, oni dolaze misleći da će jedan da mi zavrne ruku, a drugi da mi zavrne šiju, pa ću ja da kažem: ‘Dajte da potpišem nezavisnost Kosova!’. Ne samo da se to neće dogoditi, nego ja mislim da treba da razgovaramo ozbiljno i argumentovano, a ako oni ne žele da nastave dijalog, već da pričaju svoje filozofske priče, ja nemam ništa protiv dok ne ugrožavaju bezbednost Srba“, rekao je Vučić u ponedeljak uveče.

Kosovski premijer Kurti poslednji put se o dijalogu oglašavao na sednici Skupštine Kosova održanoj prošlog petka - rekavši da Kosovo ne žuri u vezi sa dijalogom sa Srbijom.

Ponovio je i stavove u vezi sa procesom dijaloga: da Srbija prihvati nezavisnost Kosova, prizna zločine koji su počinjeni na Kosovu i da Kosovo bude ravnopravna strana u dijalogu.

"Izuzetno je važno da strane uključene u pregovore od samog početka osmisle komponente procesa koje garantuju približavanje krajnjem cilju. Ovo bi trebalo da uključuje okvire za sastavne elemente sporazuma. Na primer, uzajamno priznavanje, priznanje pet zemalja EU, članstvo u UN i slično. Strane za stolom moraju se osećati ravnopravno u svakoj fazi pregovora", rekao je tada Kurti poslanicima u Skupštini Kosova.

Događaju od koga se očekuje da preraste u formalni nastavak procesa koji treba da doprinese postizanju obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije - prethodio je boravak diplomata SAD i EU Metjua Palmera i Miroslava Lajčaka u Prištini i Beogradu.

Ponovili su poruke o značaju normalizacije odnosa dve strane i okončanju višedecenijskog spora između Srbije i Kosova.

Inače, zvaničnici dve strane u Briselu su boravili istovremeno kada i aktuelni predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden - koji prisustvuje samitu Evropske unije. Prethodno je samitu NATO-a prisustvovao u ponedeljak.

Susret Vučića i Kurtija trebalo je da znači okončanje još jednog vakuuma u razgovorima nastalog nakon nakon vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i izbora lidera pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija za premijera.

Desetogodišnje razgovore obeležio je promenjiv učinak, česti prekidi i neprimenjivanje postignutih dogovora, ali i postizanje sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa septembra 2020. u Vašingtonu – na ceremoniji kojoj je prisustvovao bivši predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp. Kosovo je tada predstavljao bivši premijer Avdulah Hoti.

Kosovo i Srbija pregovore o normalizaciji odnosa na tehničkom nivou su otpočeli 2011. tri godine pošto je Kosovo proglasilo nezavisnost, a Međunarodni sud pravde presudio da je to učinjeno u skladu sa međunarodnim pravom.

Ti pregovori su u međuvremenu prerasli u političke i 2013. strane su postigle prvi sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG