Linkovi

Palmer i Lajčak u Prištini: Podrška dijalogu Srbije i Kosova, cilj uzajamno priznanje


Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer na konferenciji za novinare u Prištini
Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer na konferenciji za novinare u Prištini

Predstavnik Evropske unije za dijalog između Kosova i Srbije Miroslav Lajčak i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer poručili da Evropska unija i Sjedinjene Američke Države sarađuju u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, čiji bi cilj cilj trebalo da bude potpuna normalizacija odnosa dve strane. Palmer i Lajčak su u Prištini razgovarali sa najvišim kosovskim zvaničnicima.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer rekao je da Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju dijalog između Kosova i Srbije, koji bi, kako navodi, trebalo da rezultira postizanjem konačnog sporazuma i međusobnim priznanjem. Palmer je istakao da bi Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO) trebalo da se formira u skladu sa dogovorom dveju strana - Srbije i Kosova.

„Cilj dijaloga je potpuna normalizacija odnosa, cilj je uzajamno priznanje koje će ucrtati put Kosova i Srbije ka Evropi. Sjedinjene Države nisu stranka u dijalogu, ali smo partneri u procesu dijaloga i mi se aktivno angažujemo između Beograda i Prištine. Radimo zajedno sa Miroslavom Lajčakom i ekipom u podršci ka potpunoj normalizaciji. Ovo je deo većih napora između Evropske unije i ostalih, kako bi se unapredio cilj evropskih i evroatlanskih integracija za čitav region Zapdnog Balakana”, kazao je Palmer.

Na pitanje novinara da li će strane biti primorane na kompromis u vezi sa promenama granica ili nečim drugim Palmer je rekao da to ne zavisi od Sjedinjenih Američkih Država ili Evropske unije, već je na Kosovu i Srbiji, da to odluče.​

„Na stranama je da identifikuju, odluče i dogovore se o parametrima dijaloga i pomognu u napredovanju ovog procesa. Mi smo ovde da podržimo, ohrabrimo i zagovaramo kako bi se proces nastavio u pogledu konačnog cilja. Mi i dalje verujemo da će uzajamno priznanje ostaviti to pitanje u prošlosti i otvoriti put ka Evropi”, kazao je Palmer, naglašavjućio da je glavni cilj SAD da unaprede evropsku i evroatlantsku integraciju Kosova i Srbije.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je da je sa kosovskim zvaničnicima razgovarao o pripremama za nastavak dijaloga, koji će, kako je kazao, uskoro biti nastavljen pod pokroviteljstvom Evropske unije.

„Stvar koja čini ovu posetu drugačijom od ostalih jeste da je glavni cilj posete priprema prvog sastanka na visokom nivou između premijera Kurtija i predsednika Vučića, koji će biti održan za nekoliko dana u Briselu. To je razlog zašto sam ovde i zašto se program usredsredio na četiri ključna sastanka, sa predsednicom Osmani, premijerom Kurtijem i zamenikom premijera i ministarkom spoljnih poslova i dijaspore i mogu vam reći da su bili veoma plodonosni sastanci koji će nam pomoći da se pripremimo za sastanak”, kazao je Lajčak.

Lajčak je dodao i da ova godina ima potencijal da bude dobra za odnose između Evropske unije i zapadnog Balkana.

„U rukovodstvu EU i državama članicama vodila se diskusija između 27 ministara spoljnih poslova pre nekoliko dana. Sledeća diskusija biće 27. juna, a u oktobru će biti samit o zapadnom Balkanu i sve ove platforme biće iskorišćene za unapređenje evropske agende, uključujući Kosovo“, rekao je Lajčak.

Metju Palmer i Miroslav Lajčak su tokom posete Prištini zajedno učestvovali samo na sastancima sa najvišim kosovskim zvaničnicima. Palmer je tokom svoje dvodnevne posete Kosovu odvojeno razgovarao i sa predstavnicima nekoliko opozicionih partija.

XS
SM
MD
LG