Linkovi

Lajčak: Učesnici u dijalogu određuju agendu i ishod, ne EU


EU/Lajcak
EU/Lajcak

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da učesnici u dijalogu odlučuju o parametrima, agendi i ishodu razgovora, a EU je posrednik u dijalogu koji osigurava da dogovor bude u skladu sa evropskim vrednostima.

"Taj proces je povezan sa evropskim procesom. Mi nismo tu samo da serviramo kafu, već da osiguramo da se dva partnera približe EU" , rekao je Lajčak, prenosi RTS.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine, odnosno susret najviših politčkih predstavnika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, očekuje se u utorak, 15. juna u Briselu.

Lajčak je rekao da se od dvojice političara "očekuje da se usaglase oko nastavka procesa" i da se proces mora "završiti normalizacijom odnosa Beograda i Prištine".

U međuvremenu, Lajčakova kancelarija napisala je dokument u kojem navodi opcije za formiranje Asocijacije srpskih opština uzimajući u obzir odluku Ustavnog suda Kosova, prenosi Fonet pisanje kosovske Gazete ekspres.

Između ostalog, u dokumentu se navodi da bi Asocijacija mogla da izvrši potpunu reviziju nadležnosti opština članica za ekonomski razvoj, obrazovanje, zdravstvo i ruralno i urbano planiranje.

Potpredsednik Asocijacije treba da bude iz nevećinskog stanovništva u okviru Asocijacije, navodi se u dokumentu. Ako komandant policije u pripada srpskoj zajednici, zamenik komandanta mora biti iz nesrpske manjine.

Dozvoljeno je pravo Asocijaciji da komentariše zakone u Skupštini Kosova.

U dokumentu se takođe zaključuje da "Briselski sporazum, Sporazum o opštim principima, sudske odluke i zakoni Kosova o lokalnoj samoupravi i međuopštinskoj saradnji, pružaju značajan prostor za razvoj statuta Udruženja“.

XS
SM
MD
LG