Linkovi

Stejt department: Neosnovane spekulacije o menjanju granica na Balkanu mogle bi da podstaknu nestabilnost


ARHIVA - Zgrada američkog Stejt departmenta (Foto: AP/Luis M. Alvarez)
ARHIVA - Zgrada američkog Stejt departmenta (Foto: AP/Luis M. Alvarez)

Američki Stejt department ocenio je u ponedeljak uveče da postoji opasnost da "neosnovane spekulacije o menjanju granica na Zapadnom Balkanu duž etničkih linija podstaknu nestabilnost u regionu", te da se time "prizivaju sećanja na tenzije u prošlosti".

Među evropskim zvaničnicima već neko veme kruži nezvanični diplomatski dokument, takozvani "non-pejper", u kojem se predlaže podela Bosne i Hercegovine i spajanje Kosova i Albanije, prenela je u ponedeljak agencija Rojters i citirala izjavu portparola predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koji je poručio da je Evropska unija "apsolutno protiv" prekrajanja granica na Zapadnom Balkanu.

"Stabilna, prosperitetna budućnost Zapadnog Balkana mora da bude zasnovana na dobroj upravi, vladavini prava, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda", naveo je u saopštenju portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Dodao je da Vašington podržava zemlje Zapadnog Balkana na putu "do evropske integracije i članstva u ključnim evropskim i evroatlantskim institucijama".

Stabilna, prosperitetna budućnost Zapadnog Balkana mora da bude zasnovana na dobroj upravi, vladavini prava, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda: Ned Prajs
Stabilna, prosperitetna budućnost Zapadnog Balkana mora da bude zasnovana na dobroj upravi, vladavini prava, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda: Ned Prajs

"Sarađujemo sa zapadnobalkanskim zemljama i našim evropskim partnerima na unapređenju državne uprave, vladavine prava i reformi u borbi protiv korupcije - kao i na promovisanju nezavisnih medija i energičnih civilnih društava - što će ojačati evropsku perspektivu regiona i unaprediti dugoročni cilj celovite, slobodne i mirne Evrope", poručio je Prajs u saopštenju.

Naglasio je i da su SAD rešene da pomognu zemljama u regionu da "prodube svoja regionalna ekonomska partnerstva, dostignu klimatske ciljeve, suprostave se energetskoj iznudi Rusije kroz diversifikaciju i razvoj čiste energije i bore se protiv korupcije i organizovanog kriminala".

"Takođe želimo da pomognemo regionu da se razvija i bude prosperitetan dok štiti stratešku infrastrukturu i industrije protiv štetnih praksi Kine", naveo je Prajs.

Podrška sporazumu utemljenom na priznanju

Portparol Stejt departmenta se u saopštenju osvrnuo i na odnose Srbije i Kosova. Ponovio je da su Sjedinjene Države spremne da podrže rad na "sveobuhvatnom, obavezujućem sporazumu Kosova i Srbije o normalizaciji, utemeljenom na međusobnom priznanju, koji postavlja osnove za dugotrajnu saradnju i prosperitet".

"Podržavamo dijalog uz posredovanje Evropske unije i ohrabrujemo strane da se ponovo hitno angažuju u ovom procesu da bi rešile tehnička i politička pitanja. Radićemo sa Srbijom i Kosovom na primeni obaveza iz Vašingtonskog sporazuma, u znak podrške cilju pune normalizacije", naveo je Prajs.

Partnerstvo sa Crnom Gorom i Severnom Makedonijom, podrška za reforme u BiH

Portparol Stejt departmenta je u saopštenju podvukao i da Vašington, uz snažne ekonomske veze sa regionom, ceni svoja partnerstva u oblasti odbrane i bezbednosti, "uključujući sa najnovijim NATO saveznicima, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom".

"Nameravamo da dodatno ojačamo tu saradnju kroz obuku, vežbe, angažovanje snaga i nabavku", najavio je Prajs.

Takođe je pozdravio napredak koji su Albanija i Severna Makedonija postigle u sprovođenju ključnih reformi i najavio nastavak podrške otvaranju pregovora o pristupanju EU sa obe zemlje u junu.

Prajs je podsetio i da Vašington sarađuje sa međunarodnom zajednicom da podrži Bosnu i Hercegovinu "u sprovođenju reformi, uključujući i izborne, koje će joj omogućiti da se razvija i obezbedi status kandidata za članstvo u EU.

"Kancelarija Visokog predstavnika (OHR), uspostavljena pre 25 godina pod Dejtonskim mirovnim sporazumom, značajano doprinosi miru i stabilnosti u BiH. Nastavljamo da podržavamo važnu ulogu OHR u realizaciji programa 5+2, sa obnovljenim fokusom na borbu protiv korupcije kao ključnu za čvrsto uspostavljanje vladavine prava", zaključuje se u saopštenju Stejt departmenta.

XS
SM
MD
LG