Linkovi

Tadžikistan mobiliše rezerviste posle prebega avganistanskih snaga zbog talibana


ARHIVA - Avganistanski komandosi raspoređeni u gradu Faizabadu prestonici provincije Badakšan (Foto: Reuters/Afghanistan Ministry of Defence)
ARHIVA - Avganistanski komandosi raspoređeni u gradu Faizabadu prestonici provincije Badakšan (Foto: Reuters/Afghanistan Ministry of Defence)

Emomali Rahman, predsednik Tadžikistana, naložio je mobilizaciju 20.000 vojnih rezervista koji će biti raspoređeni na granici sa Avganistanom – pošto je više od 1.000 pripadnika snaga bezbednosti prebeglo u tu zemlju usled napredovanja talibanskih militanata.

Stanje na graničnim prelazima između dve zemlje je neubičajeno nakon pogoršanja situacije u Avganistanu na šta je uticalo povlačenje stranih trupa posle skoro dvadeset godina prisustva na njenoj teritoriji, javlja agencija Rojters.

Rahman je kontaktirao nekoliko saveznika u regioni u nameri da sa njima razmotri situaciju u region - uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina čija je zemlja u značajnoj meri vojno pristuna u Tadžikistanu.

Putin, kako je saopštio Kremlj, uverio je Rahmana da će Moskva podržati tu bivšu republiku Sovjetskog Saveza da stabilizuje granicu sa Avganistanom ako to bude potrebno, izvestio je Rojters.

Direktno ili pomoću regionalnog bezbednosnog bloka”, saopštio je Kremlj.

Rusija u toj zemlji ima jednu od svojih najvećih baza u kojoj su raspoređeni tenkovi, helikopteri i avioni.

Takođe, Tadžikistan namerava da uspostavi izbegličke kampove za izbegle Avganistance, rekli su neimenovani zvaničnici tamošnjih vlasti agenciji Rojters.

Inače, Talibani su tokom poslednjih dana zauzeli šest okruga u severnoj provinciji Badakšan koja se graniči sa Tadžikistanom i Kinom, nakon čega je 1.037 avganistanskih vojnika prebeglo preko granice uz dozvolu Tadžikistana, saopštila je tamošnja granična služba.

To je ujedno i najveći broj avganistanskih snaga koje su napustile položaje pred talibanima i to dva dana pošto su se Sjedinjene Države povukle iz baze Bagram u skladu sa planom o povlačenju američkih trupa iz Avganistana do 11. septembra 2021.

Talibani su islamističko-militantna grupacija koja je vladala Avganistanom od 1996. do 2001, kada ih je zbacila međunarodna vojna koalicija koju su predvodile SAD. Tada je počela njihova pobuna i borbe koje su vodili sa snagama međunarodne koalicije.

Razlog savezničke intervencije bilo je utočište koje su talibani i Avganistan pružili liderima Al Kaide koji su smatrani odgovornim za terorističke napade 2001.

Prema izveštaju Ujedinjenih nacija na teritoriji Avganistana nalazi se najmanje 500 boraca Al Kaide sa kojima talibani održavaju bliske veze što, sa druge strane, talibani poriču.

XS
SM
MD
LG