Linkovi

Raketni napad na američku bazu u Avganistanu, nema izveštaja o žrtvama


Aerodrodom Bagram u Avganistanu.
Aerodrodom Bagram u Avganistanu.

Pet raketa ispaljeno je u subotu na glavnu američku bazu u Avganistanu, ali u napadu nije bilo žrtava, rekli su zvaničnici NATO-a i avganistanske pokrajine u kojoj se nalazi baza.

Rakete su pogodile aerodrom Bagram, rekla je Vahida Šahkar, portparolka guvernera u severnoj pokrajini Parvan.

Šahkar je rekla da je 12 raketa postavljeno u vozilo, a pet je ispaljeno dok je policija uspela da ukloni sedam drugih.

Nije mogla da pruži druge detalje o eventualnim žrtvama ili šteti u američkoj bazi. Rekla je da u tom području nema žrtava među civilima.

Zvaničnik NATO-a potvrdio je napad i rekao da su početni izveštaji ukazivali na to da aerodrom nije oštećen.

Niko nije odmah preuzeo odgovornost.

U aprilu je grupa Islamska država (IS) preuzela odgovornost za pet raketnih napada na bazu. Nije bilo žrtava.

IS je takođe preuzela odgovornost za višestruke napade u glavnom gradu Kabulu, poslednjih meseci, uključujući i obrazovne institucije, u kojima je ubijeno 50 ljudi, od kojih je većina učenika.

Nasilje u Avganistanu je poraslo čak i dok pregovarači talibana i avganistanske vlade održavaju razgovore u Kataru, pokušavajući da postignu mirovni sporazum koji bi mogao da okonča rat dug decenijama.

U isto vreme, talibani su vodili žestoke bitke protiv boraca IS, posebno u istočnom Avganistanu, dok su istovremeno nastavljali pobunu protiv vladinih snaga.

Ranije ove nedelje, američki general Mark Milej, predsedavajući Združenog generalštaba, održao je nenajavljeni sastanak sa talibanskim liderima u Dohi kako bi razgovarao o vojnim aspektima februarskog sporazuma između SAD i Talibana.

Sporazum, potpisan u Kataru, gde talibani imaju političko predstavništvo, imao je za cilj da postavi osnovu za direktne mirovne pregovore između talibana i avganistanske vlade.

Posle razgovora sa talibanima, Milej je odleteo u Kabul da se konsultuje sa avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem. Rekao je da su obe strane naglasile potrebu za brzim smanjenjem nivoa nasilja u celoj zemlji.

XS
SM
MD
LG