Navalni prebačen u bolničko odeljenje nakon sumnji da su mu cimeri oboleli od tuberkuloze

Arhiva - Ruski opozicioni političar Aleksej Navalni tokom saslušanja na sudu u Moskvi, Rusija, 20. februara 2021.

Zatvoreni kritičar Kremlja Aleksej Navalni premešten je na bolesničko odeljenje nakon što se žalio na kašalj i temperaturu, izvestile su u ponedeljak ruske novine Izvestija.

Ranije u ponedeljak, Navalni je u objavi na Instagramu rekao da je treći zatvorenik iz njegove prostorije poslat u bolnicu sa sumnjom na tuberkulozu.

U toj objavi Navaljni je rekao da su mu zatvorski lekari zvanično dijagnostikovali "težak kašalj" i temperaturu od 38,1 stepeni Celzijusa, što ukazuje na blagu temperaturu.

Ne propustite: Sud u Moskvi odbacio zahtev Navalnog da bude pušten na slobodu

Navalni, star 44 godine, najistaknutiji kritičar predsednika Vladimira Putina, trenutno je u zatvoru u Kaznenoj koloniji br. 2, oko 100 kilometara od Moskve, koja je poznata kao jedna od najtežih kaznenih zavoda u Rusiji.

Navalni je rekao da je u njegovoj zatvorskoj jedinici boravilo 15 ljudi, od čega je troje hospitalizovano zbog sumnje na tuberkulozu.

Tuberkuloza je potencijalno ozbiljna zarazna bolest koja uglavnom pogađa pluća i prenosi se od osobe do osobe sićušnim kapljicama ispuštenim u vazduh uglavnom kašljanjem i kijanjem.

U velikoj meri je iskorenjena u razvijenim zemljama, a osoba sa zdravim imunološkim sistemom često se uspešno bori protiv nje.

Ne propustite: Litvanija odbila zahtev da uhapsi saveznika Navalnog

U svojoj objavi od ponedeljka Navalni je rekao da je hrana u njegovoj zatvorskoj jedinici oskudna i da im se daje kaša nalik glini i smrznuti krompir. Trenutno štrajkuje glađu tražeći bolje uslove.

Pothranjenost i gubitak kilograma podrivaju sposobnost imuno sistema da se bori protiv tuberkuloze.

Navalni se ranije žalio na akutne bolove u leđima i nogama i da mu čuvari nisu dozvoljavali da spava.

Kritikovao je nedavne vesti državnih medija da služi u zatvoru u ugodnim uslovima. Pozvao je dopisnike državnih medija da provedu noć u njegovom zatvoru sa sugrađanima zaraženim tuberkulozom.

Ne propustite: Sud u Moskvi odbacio zahtev Navalnog da bude pušten na slobodu

Ruska policija uhapsila je Navalnog u januaru po njegovom povratku iz Nemačke pod optužbom za kršenje uslovne slobode, što je izazvalo velike proteste.

Borac protiv korupcije oporavljao se u Berlinu nekoliko meseci nakon što je otrovan vojnim nervnim agensom. Navalni je optužio agente ruske Federalne službe bezbednosti za to da su pokušali da ga ubiju otrovom.