Linkovi

Aleksej Navalni osuđen na tri i po godine zatvora


Srce uoči presude
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:16 0:00

Aleksej Navalni uoči izricanja presude

Aleksej Navalni, ruski opozicioni lider osuđen je na zatvorsku kaznu od tri i po godine po optužbi da je prekršio uslovnu kaznu na koju je bio osuđen 2014. godine.

Vreme izdržavanja kazne biće mu umanjeno za period koji je proveo u kućnom pritvoru - pa će u zatvoru ukupno boraviti dve godine i osam meseci, izjavio je njegov pravni zastupnik.

Najavio je i da će se žaliti na presudu izrečenu njegovom klijentu.

Ruska zatvorska služba, koja ga je optužila za kršenje uslovne kazne za navodne prevare i pranje novca, tražila je zatvorsku kaznu u trajanju od tri i po godine.

Iza mog pritvaranja su strah i mržnja predsednika Vladimira Putina”, poručio je ruski opozicioni lider Aleksej Navalni tokom saslušanja pred sudom zbog navodnog kršenja uslovne kazne koja mu je u Rusiji izrečena 2014. godine.

Saslušanje Alekseja Navalnog pred moskovskim sudom
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Navalni, uporni kritičar Kremlja koji aktuelnog predsednika Putina optužuje da stoji iza napada na njega agensom novičokom, rekao je tokom obraćanja sudu da je cilj njegovog saslušanja zastrašivanje svakoga ko se suprotstavlja vlastima.

Svi su bili uvereni da je samo birokrata koji je postavljen na funkciju. Nikad nije učestvovao u bilo kakvim raspravama. Ubistvo je jedini način na koji zna da se bori. Ući će u istoriju kao ništa drugo nego trovač. Svi se sećamo Aleksandra Oslobodioca i Jaroslava Mudrog. Sada ćemo dobiti Vladimira Trovača”, rekao je Navalni u obraćanju sudu.

Ruska zatvorska služba tvrdila je pred sudom da je Navalni, od izricanja prvobitne uslovne kazne koja je istekla u januaru, više puta ugrožavao javni red i mir i da se, kako je ukazao, nije prijavljivao u registar, izveštava Radio Slobodna Evropa.

Navalni je na to odgovorio da krajem 2020. nije bio u mogućnosti da stupi u kontakt sa zatvorskom službom jer se oporavljao u Nemačkoj gde je prebačen nakon trovanja u Sibiru. Istakao je i da je za to znala, kako se izrazio, cela zemlja.

"Na osnovu čega kažete da niste znali gde sam bio? Obmanjujete sud", odgovorio jezvaničniku Ruske zatvorske službe, koji je Navalnom rekao da je trebalo zvanično da ih obavesti o okolnostima u kojima se nalazi.

Uoči početka saslušanja, pripadnici policije, noseći kacige i zaštitnu opremu, postrojili su se u blizini sudskog kompleksa. U ulicama koje su blokirane parkirani su policijski autobusi, javlja RSE.

Policija privodi pristalice Alekseja Navalnog
Policija privodi pristalice Alekseja Navalnog

Uprkos tome, deo pristalica Alekseja Navalnog uspeo je da priđe zgradi suda uprkos pojačanim merama bezbednosti.Nezavisna monitoring grupa OVD-Info saopštila je da je privedeno 311 osoba u blizini suda i okolnim ulicama.

Kritike ruskih vlasti zapadu

Za to vreme, zvanični Kremlj optužio je zapadne diplomate da pokušavaju da utiču na sud u slučaju Navalnog.

Diplomate ne smeju da pribegavaju radnjama koje bi mogle biti povezane sa pokušajima pritiska na sud“, rekao je portparol Dmitrij Peskov, napominjući da su u blizini suda bili automobili sa diplomatskim tablicama. Nema informacija o tome da li je bilo koji diplomata zaista bio i u sudnici.

Peskov je rekao da je Rusija spremna za dijalog o Navalnom, ali je upozorio da kritike neće uzimati u obzir.

Spremni smo sve strpljivo da objasnimo, ali nećemo reagovati na izjave u mentorskom stilu niti ćemo ih uzimati u obzir“, rekao je u konferencijskom pozivu sa novinarima.

Pritvaranje Navaljnog i suzbijanje protesta izazvali su međunarodno ogorčenje, zapadni zvaničnici su pozvali na njegovo puštanje i osudili hapšenja demonstranata.

Švedska i Evropska unija su zabrinuti situacijom sa demokratijom, civilnim društvom i ljudskim pravima u Rusiji“, rekla je švedska ministarka spoljnih poslova An Linde, trenutno predsedavajuća Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju, tokom razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Moskvi.

Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici zatražili su hitno puštanje Navaljnog i okončanje policijskog nasilja nad demonstrantima.

Entoni Blinken, državni sekretar SAD-a, izjavio je u ponedeljak da je, kako se izrazio, duboko uznemiren - dodavši da američka administracija razmatra odgovor na pritvor Navalnog kao i na druga pitanja koja izazivaju zabrinutost.

Žozep Borelj, šef evropske diplomatije Žozep Borel rekao je da tokom posete Moskvi od 4. do 6. Februara želi razgovara sa Navalnim.

"Plan posete Moskvi i dalje postoji, ali ono što se dešava u Rusiji je neprihvatljivo, tretman koji se primenjuje prema Navalnom je takođe neprihvatljiv i Borel želi o tome da razgovara sa ruskim zvaničnicima", rekao je portparol Evropske unije Peter Stano u ponedeljak.

Saslušanje Navaljnog u Moskvi dolazi usred međunarodne ogorčenosti zbog njegovog pritvaranja i nakon što su se desetine hiljada Rusa okupile u protekle dve nedelje u nekim od najvećih protesta protiv predsednika Vladimira Putina u poslednjoj deceniji.

Policija je tokom dva vikenda demonstracija privela oko 10.000 ljudi u brojnim ruskim gradovima. Među uhapšenima je bila i supruga Alekseja Navalnog – Julija.

Privođenje Julije Navalne
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Četrdesetčetvorogodišnji kritičar Kremlja priveden je 17. januara na moskovskom aerodromu “Šeremetjevo” po povratku iz Nemačke, gde se oporavljao od trovanja nervnim agensima, a kasnije mu je određen istražni pritvor u trajanju od 30 dana.

XS
SM
MD
LG