Linkovi

Reakcije na presudu ruskom opozicionaru Navalnom


Srce uoči presude
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:16 0:00

Srce uoči presude

Sjedinjene Države, Evropska unija, kao i značajan broj svetskih i evropskih država reagovale su kritikujujući presudu ruskog suda kojom je opozicioni lider Aleksej Navalni osuđen na zatvorsku kaznu u trajnju od tri i po godine.

Rusija: Pozivi za oslobađanje Navalnog nepovezani sa realnošću

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je pozive zapadnih zemalja za oslobađanje opozicionog lidera Alekseja Navalnog - označavajući ih kao nepovezane sa realnošću.

"Zapad ne bi trebalo da se meša u unutrašnja pitanja suverenih država", objavila je agencija RIA novosti.

"Svima preporučujemo da se bave sopstvenim problemima", izjavila je portparolka ruskog Ministartsva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenela je agencija Rojters.


Sjedinjene Države duboko zabrinjava odluka Rusije da osudi opozicionog lidera na zatvorsku kaznu”, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Blinken je pozvao na bezuslovno i hitno oslobađanje Navalnog, kao i građana pritvorenih tokom skorašnjih protesta.

"SAD će blisko sarađivati sa svojim saveznicima kako bi Rusija odgovarala zbog svojih poteza", saopštio je američki državni sekretar.

Žosep Borelj, šef diplomatije Evropske unije, saopštio je da presuda Navalnom predstavlja narušavanje principa vladavine prava.

"Presuda je suprotstavljena ruskoj posvećenosti vladavini prava i osnovnim slobodama. Takođe, protivna je presudi Evropskog suda za ljudska prava koji je odlučio da je proces protiv Navalnog arbitraran i nerazuman. Pozivam na njegovo hitno oslobađanje", objavio je Borelj na društvenoj mreži Tviter.

Britanija je, kao i EU, zatražila hitno oslobađanje Navalnog.

Presuda targetira žrtvu trovanja, a ne one koji za to snose odgovornost. Prikazuje da Rusija nije u stanju da ispuni osnovne osnove koji se očekuju od odgovornog člana međunarodne zajednice. Tražimo hitno i bezuslovno oslobađanje Alekseja Navalnog i demonstranata i novinara privedenih tokom poslednje dve nedelje”, saopštio je britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab.

Francuski predsednik Emanuel Makron reagovao je stavom da se o poštovanju ljudskih prava i demokratskih sloboda ne može preggovarati.

"Osuđivanje Alekseja Navalnog je neprihvatljivo. Polittičko neslaganje ne može biti zločin. Tražimo njegovo hitno oslobađanje", napisao je Makron na Tviteru.

Presudu ruskom opozicionom aktivisti Hajko Mas, nemački šef diplomatije, označio je kao udarac vladavini prava u Rusiji.

Predstavlja gorki udarac na osnovne slobode i vladavinu prava”, napisao je Mas na društvenoj mreži Tviter, označavajući presudu kao arbitrarnu.

Litvanija je, zbog presude Navalnom, zatražila uvođenje sankcija Rusiji.

"Dijalog između Evropske unije i Rusije je sada moguć samo jezikom sankcija. Ako zajednica ne bude požurila - Litvanija će razmatrati uvođenje spostvenih sankcija", rekao je litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielijus Landsbergis.

Aleksej Navalni, ruski opozicioni lider osuđen je na zatvorsku kaznu od tri i po godine po optužbi da je prekršio uslovnu kaznu na koju je bio osuđen 2014. godine.

Vreme izdržavanja kazne biće mu umanjeno za period koji je proveo u kućnom pritvoru - pa će u zatvoru ukupno boraviti dve godine i osam meseci, izjavio je njegov pravni zastupnik.

Ruska zatvorska služba, koja ga je optužila za kršenje uslovne kazne za navodne prevare i pranje novca, tražila je zatvorsku kaznu u trajanju od tri i po godine.

XS
SM
MD
LG