Linkovi

EU: Moguće nove sankcije protiv "nemilosrdne" Rusije


ARHIVA - Viskoki predstavnik EU Žozep Borelj (Foto: EU)
ARHIVA - Viskoki predstavnik EU Žozep Borelj (Foto: EU)

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj upozorio je u utorak Moskvu da bi mogla da se suoči sa novim sankcijama zbog pritvaranja opozicionog lidera Alekseja Navalnog, a vladu predsednika Vladimira Putina nazvao je nemilosrdnom, autoritarnom i uplašenom od demokratije.

U govoru, u kojem je izneo najžešću kritiku Kremlja od ruske aneksije Krima 2014. godine, Borelj je rekao da je poseta Moskvi prošlog petak učvrstila njegov stav da Rusija želi da se odvoji od Evrope i podeli Zapad.

"Ruska vlada ide zabrinjavajućim autoritarnim smerom. Izgleda da gotovo nema prostora za razvoj demokratskih alternativa...oni su nemilosrdni u gušenju takvih pokušaja", poručio je Borelj u obraćanju Evropskom parlamentu i naglasio da veruje da Kremlj vidi demokratiju "kao egzistencijalnu pretnju".

Visoki evropski zvaničnik je tokom posete ruskoj prestonici tražio da se Navalni oslobodi i neuspešno pokušavao da ga poseti u zatvoru.

Boreljovo obraćanje nagoveštava zaštravanje stava EU prema Rusiji, nakon višegodišnjih pokušaja da se odnosi poboljšaju uprkos zapadnim sankcijama uvedenim 2014. godine, ocenjuje agencija Rojters.

"Rusija pokušava da nas podeli", istakao je Borelj.

Portparol predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela izdao je saopštenje u kojem je podržao Borelja i optužio Moskvu za "agresivan stav" tokom posete visokog predstavnika. "EU neće biti zastrašena", navodi se u saopštenju.

Navalni je uhapšen u januaru po povratku iz Nemačke gde se oporavljao od trovanja nervnim agensom novičokom u avgustu prošle godine.

Ruski opozicionar je za napad okrivio Putina, ali je Kremlj odbacio optužbe. Hapšenje i zatvaranje Navalnog podstaklo je masovne proteste u Rusiji.

Tokom Boreljovih razgovora sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom, Moskva je proterala troje diplomata iz Nemačke, Poljske i Švedske, na što su Berlin, Varšava i Stokholm odgovorili recipročnim merama.

Borelj je rekao da je o proterivanju diplomata EU iz Rusije saznao preko društvenih mreža tokom posete, koja je obuhvatala i konferenciju za novinare na kojoj je Lavrov kritikovao Brisel kao "nepouzdanog partnera".

Mnogi članovi Evropskog parlamenta ocenili su da je Kremlj želeo da ponizi Borelja tokom njegove posete Moskvi, da bi Zapadu poslao poruku da se ne meša u unutrašnja pitanja Rusije. Najmanje 81 poslanik zatražio je ostavku visokog predstavnika.

Borelj je rekao da su ciljane sankcije opcija za Rusiju, ali da će o tome na kraju odllučiti članice EU.

"Da, to obuhvata sankcije", rekao je evropski diplomata, komentarišući naredne poteze EU.

Zapadne diplomate saopštile su u sredu da su saveznici Navalnog zatražili uvođenje sankcija istaknutim ruskim biznismenima i političkim ličnostima, sudijama i šefovima bezbednosnih agencija.

Poziv na uvođenje sankcija, koji su Vladimir Ašurkov i Leonid Volkov uputili tokom razgovora sa zapadnim diplomatskim izaslanicima, Moskva je u utorak nazvala izdajom.

XS
SM
MD
LG