Linkovi

Brat i saveznici Alekseja Navalnog u kućnom pritvoru uoči protesta


ARHIVA - Policija u Jekaterinburgu blokira proteste zbog hapšenja Alekseja Navalnog (Foto: AP)
ARHIVA - Policija u Jekaterinburgu blokira proteste zbog hapšenja Alekseja Navalnog (Foto: AP)

Sud u Moskvi u petak je odredio dvomesečni kućni pritvor za brata i nekoliko saveznika Alekseja Navalnog, dok vlasti pokušavaju da spreče nove proteste zbog hapšenja ruskog opoziconog lidera.

Kućni pritvor do 23. marta je, na zahtev istražitelja, određen za Navalnijevog brata Olega, zatim Navalnijevu glavnu saveznicu Ljubov Sobol, Olega Stepanova, šefa kancelarije ruskog opozicionara u Moskvi, lekarku Anastasiju Vasiljevu iz Saveza lekara i Mariju Aljohinu, članicu pank benda "Pusi rajot".

Svi oni su prvobitno bili privedeni 48 sati u okviru krivične istrage navodnog kršenja mera za suzbijanje koronavirusa tokom protesta prošlog vikenda.

Desetine hiljada demonstranata su prošlog vikenda, širom Rusije, protestovale zbog hapšenja Navalnog čije su pristalice pozvale na nove proteste u nedelju.

Istražitelji su izdali poternicu i za Leonidom Volkovim, bliskim Navalnijevim saradnikom, koji je u odsustvu optužen da je pozivao tinejdžere da učestvuju u protestima, koje je Kremlj proglasio nelegalnim.

Volkov je trenutno van zemlje.

Navalni, dugogodišnji kritičar vlade ruskog predsednika Vladimira Putina i borac protiv korupcije, uhapšen je po povratku iz Nemačke gde se pet meseci oporavljao od trovanja nervnim agensom novičokom za koje je optužio Kremlj. Ruske vlasti odbacile su te optužbe.

Ruskom opozicionaru je određen jednomesečni pritvor zbog navodnog kršenja odredbi uslovne kazne po optužnici za pranje novca iz 2014. godinu, koju Navalni odbacuje kao politički motivisanu.

Sud u Moskvi u četvrtak je odbacio Navalnijevu žalbu na odluku o pritvoru, a za narednu nedelju je zakazan još jedan pretres na kojem bi njegova uslovna kazna mogla da bude preinačena u zatvorsku kaznu od tri i po godine. Navalnijev brat odslužio je tri i po godine nakon što je osuđen u istom slučaju koji se smatra pokušajem vršenja pritiska na opozicionog lidera.

Na protestima 23. januara, na kojima su demonstranti tražili da se Navalni pusti iz zatvora, privedeno je gotovo 4.000 ljudi. U Moskvi, više od 1.600 ljudi je optuženo za prestupe, a 154 je osuđeno na zatvorsku kaznu od 7 do 15 dana zbog učešća u protestima, saopštio je u petak sud u ruskoj prestonici.

XS
SM
MD
LG